Tekil Mesaj gösterimi
Alt 1. January 2011, 05:14 PM   #7
dost1
Site Yöneticisi
 
dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesajlar: 3.017
Tesekkür: 3.567
1.083 Mesajina 2.384 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road
Standart

Selamun Aleykum! Değerli Fedakar adam Kardeşim!

Bir mezhebe bağlanmayı emreden bir ayet diyerek yazdığınız

"Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten nehyedersiniz ve Allah’a inanırsınız.” (Âl-i İmran 110)"

ayeti oldukça geniş açıklayan alıntılar yapmışsınız. Açıklamalarınızda alıntı yaptığınız alimlerin arasında uyuşmazlık olup olmadığını inşaAllah farkedebilenlerden olursunuz.

İslam Dinini anlayabilmek için çaba sarfedenlerin tümünden de Allah razı olsun.

Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah En'am Suresinin 159-165 ayetlerinde:

İnnelleziyne ferreku diynehüm ve kânu şiyean leste minhüm fiy şey'in, innema emruhüm ilAllahi sümme yünebbiuhüm bi ma kânu yef'alun;

Men cae bil haseneti felehu aşru emsaliha ve men cae bisseyyieti fela yücza illâ misleha ve hüm la yuzlemun;

Kul inneniy hedaniy Rabbiy ila sıratın müstekıym diynen kıyemen millete İbrahîyme haniyfa ve ma kâne minel müşrikiyn;

Kul inne Salatiy ve Nüsükiy ve mahyaye ve mematiy Lillahi Rabbil alemiyn;

La şeriyke leHu, ve bi zâlike ümirtü ve ene evvelül müslimiyn;

Kul eğayrAllahi ebğıy Rabben ve Huve Rabbü külli şey'in, ve la teksibü küllü nefsin illâ aleyha ve la teziru vaziretun vizra uhra sümme ila Rabbiküm merciuküm feyünebbiuküm bi ma küntüm fiyhi tahtelifun;

Ve Huvelleziy cealeküm halaifel’ Ardı ve refea ba'daküm fevka ba'din deracatin liyeblüveküm fiyma ataküm inne Rabbeke seriy’ul ıkab* ve inneHu le Ğafurun Rahîym;


Şüphesiz şu, dinlerini parça parça edip grup grup olanlar; sen hiçbir şeyce onlardan değilsin. Şüphesiz onların işi Allah'adır. Sonra O [Allah], onlara yapmakta oldukları şeyleri haber verecektir.

Kim iyilik getirirse, artık ona onun [getirdiğinin] on misli vardır. Kim de kötülük getirirse, artık o, sadece onun misliyle cezalandırılır ve onlar haksızlığa uğratılmazlar.

De ki: "Şüphesiz Rabbim, beni doğru yola kılavuz ladı; dimdik ayakta duran bir dine, hanif İbrâhîm'in milletine. O [İbrâhîm], ortak koşanlardan olmamıştı."

De ki: "Benim salâtım [sosyal desteğim], ibadetim, hayatım ve ölümüm sadece kendisinin ortağı olma yan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ve ben böyle emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim."

De ki: "O [Allah] her şeyin Rabbi iken, ben Allah'tan başka Rabb mi arayayım?" Her kişinin kazandığı yalnız kendisine aittir. Yükünü taşıyan kimse, bir başkasının yükünü taşımaz. Sonra sadece Rabbinize dir dönüşünüz. Böylece O [Allah], ayrılığa düştüğü nüz şeyi size haber verecektir. Ve O, sizi yeryüzünün halifeleri kılan, verdikleriyle sizi belalandırmak [sına mak] için, kiminizi kiminizin üzerine derecelerle yük seltendir. Şüphesiz Rabbin, kovuşturması çabuk olandır ve şüphesiz O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Dinlerini parça parça edip, fırka fırka olanlar varya, senin onlarla hiç bir ilişiğin yoktur... Onların işi ancak Allah’a kalmıştır... Sonra (O), onlara yapmakta oldukları fiillerini haber verecektir.


diye buyurmaktadır.

Değerli Kardeşim!

Rabbımız olan Yüce Allah:

En'am 114 115 de:

Ve O, size Kitab'ı [Kur'ân'ı] ayrıntılı / hakk, batıl ayrılmış olarak indirdiği hâlde, Allah'tan başka bir hakem mi arayayım? Ve kendilerine kitap verdiğimiz şu kişiler, onun [Kur'ân'ın] şüphesiz Rabbinden hakk ile indirilmiş olduğunu bilirler. O hâlde sen [Onların bu Kitabın Allah tarafından indirildiğini bildikleri hususunda] sakın şüphecilerden olma.
Ve Rabbinin sözü hem doğrulukça, hem de adaletçe tamamlanmıştır. O'nun sözlerini değiştirebilecek biri yoktur. O, en iyi işitendir, en iyi bilendir.


(Kaf: 29) Benim huzurumda Söz değiştirilmez. Ve Ben kullara asla zulmedici değilim.

En'am ;116-117: Ve eğer yeryüzündekilerin çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Çünkü onlar sadece "zann"a uyuyorlar ve sadece saçmalıyorlar.

Şüphesiz ki senin Rabbin, kendi yolundan kimlerin saptığını en iyi bilenin ta kendisidir. Ve O, doğru yolda olanları daha iyi bilendir.

diye buyurmaktadır.

Bu Âyetlerde Rabbimiz peygamberimizi ve onun şahsında tüm insanlığı uyarmaktadır.

Ayetlerden anlaşıldığına göre, insanların çoğunluğu bilgi yerine zanna uymakta, Allah'ın sözleri yerine atalarının sözlerine inanmakta, bu sebeple de çoğunluk tarafından benimsenmiş inançlar, teoriler, düşünce ve ilkeler sırf çoğunluk tarafından paylaşılıyor diye doğru olarak kabul edilmektedir. Oysa bunların çoğunluklar tarafından kabul edilmesi hiçbir zaman onların doğruluğuna delil olamaz.

Doğrular doğru olma niteliklerini onları doğru kabul eden çoğunlukların kabullerinden değil, bizzat kendilerindeki gerçeklikten alırlar.

Doğru olan, en iyi işiten ve en iyi bilen, hükümleri en mükemmel, en doğru, en adîl olan Allah'ın sözleridir.

Bu sebeple, çoğunluğa uyulduğu takdirde doğru yoldan sapılmış ve çoğunlukların gerçeksiz zanlarına mahkûm olunmuş olunur.

Rabbimiz, Âyetlerde insanların çoğunluğunun yüz çevirdiğine işaret ederek çoğunluğa uyulduğu takdirde yoldan sapılacağını ihtar etmektedir. Kendi yolundan sapanları en iyi bilen Rabbimiz, bu sapkınlığa çoğunlukların zanna uyarak hayal peşinde koşmalarının neden olduğuna işaret etmektedir.

Bu husus Kur'ân'da onlarca kez dile getirilmiştir:

Âl-i İmrân Sûresinin 110; Bakara Sûresinin 100, 243; A'râf Sûresinin 17, 102, 131, 187; Yûnus Sûresinin 55, 60; Hûd Sûresinin 17; Yûsuf Sûresinin 21, 38, 40, 68, 103; Ra'd Sûresinin 1; Nâhl Sûresinin 38; İsrâ Sûresinin 89; Furkân Sûresinin 50; Rûm Sûresinin 6, 30; Sebe' Sûresinin 28, 36; Mümin Sûresinin 57, 59, 61; Casiye Sûresinin 26; Mâide Sûresinin 59, 103; En'âm Sûresinin 37, 116; Enfâl Sûresinin 34; Tövbe Sûresinin 8; Saffât Sûresinin 71. Âyetlerine bkz.

Değerli Kardeşim!

Rabbımızın ayetlerini sizlerle paylaştım. Takdir sizlerindir.


Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Alalh'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
__________________
Halil Ay
dost1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
dost1 Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 4 Kisi:
Anonymous (1. January 2011), Barış (2. January 2011), Miralay (1. January 2011), yeşil (5. November 2011)