Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10. January 2011, 08:18 AM   #14
snobyx
Katılımcı Üye
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesajlar: 62
Tesekkür: 201
49 Mesajina 158 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 16
snobyx is on a distinguished road
Standart

Alıntı:
halukgta Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Snobyx, sizin şu cümlenize önce cevap vermek istiyorum.

( ''Say. Hakkı Yılmaz ın SALÂT sözünden anladığı ile Rabbin anlattığından benim anladığımın arasındaki fark''diye bir başlık kullansaydınız size bu başlık hususunda tepki vermezdim.)

Özellikle kullanmadım neden biliyor musunuz? Çünkü Sayın Yılmaz kur’an mealini yazarken SALÂT gördüğü her kelimenin yanına, parantez içinde kendi düşüncesini kendi anladığını yazarak özgürce kendi fikrini okuyanlara söyleyebiliyorsa, bende tam tersini söyleme hakkına sahibim demektir hem de aynı iddiayla. Allah hâşâ açıklamayı unuttu damı böyle bir izah yapılıyor parantez içinde. Kendi inandığımı söyleme ve hatta karşımdaki tezin şundan dolayı doğru olması mümkün değildir demem hakkı, her insanın varsa, benimde var.

Deme hakkınız var kardeşim,inkar eden mi oldu.Ama başlığınız o kadar yanlış bir seçimki hala savunmaya çalışıyorsunuz.Ne diyeyim size,Allah selamet versin.

Gelelim İlmi yazı konusuna. Kur’an da ki salât sözcüğünden ne anladığımızı, bizler okuduğumuzda anlayamıyorsak, demek ki İslam dininde bir ruhban sınıfına ihtiyaç var demektir. Yani ben Rabbin ayetlerinde geçen bir kelimenin anlamını, Rabbin rehberinden anlayamıyorum ve bu konuda ilim mi tahsil etmem gerekiyor? Bakın bu sözleri ben birçok sitedeler de duyuyorum, ama hanif bir sitede hiç duymadım. Allah kitabı bizlere rehber olsun diye indirdiğini söylüyorsa, ben bolca ayetlerde geçen SALÂT sözcüğünün ne anlama geldiğini kendim çok iyi anlarım, bunu zaten Yüce Rabbim söylüyor. Elbette karşımdaki ben anlayamam onu birilerine sorarım diyenlere de sözüm yok saygılıyım. Fakat bu kelimenin anlamını bilmek için, âlim olmaya da gerek olmadığını düşünüyorum.

Değerli kardeşim,Ruhban sınıfı yaratalımmı dedim.Ya Allah aşkına konuları nasıl saptırabiliyorsunuz böyle.Rabbin rehberinden anlamanız için önce önyargısız oukyup ardından ilgili ayetleri her yönden incelemeniz gerekiyor.Anlamsal bütünlük,etimolojik,gramer açısından,edebi sanatlar açısından...dahada sayılabilinir.Bunun içinde ilim tahsil etmeniz gerekmiyor.Bu konularda onlarca kaynak var,yararlanırsınız olur biter.Cehalette direteceğim diyorsanız kendiniz bilirsiniz.Rabbim ilmimi artır ayetini anlamadığınız belli.Alimlere gelince,şahsım adına her iddiayı dinlerim,ilmi temellerine bakarım,sonra karar veririm.Herkesin yöntemi kendine olsun.

Kur’an metinlerinin orijinalinin orada durduğunu söylüyorsunuz, ama onca ilim adamı dediğiniz kişilerin yüzde 99 u salâtı Sayın Yılmaz gibi anlamamış. Bırakın onları, yazdığım yazıda bu kelimenin bende ne anlama geldiğini kendi aklımca, fikrimce anlatmaya çalıştım. Siz düşüncenize uymayan meallere, bakın piyasa mealleri diyorsunuz. Ama ben yinede saygısızlık yapıp, benim gibi düşünmeyen meale piyasa meali demem doğrusu. Acaba hangisi doğru meal, bu konuda ne kadar eminsiniz? Ya yanılıyorsanız? İşte ben hiçbir zaman birkaç meale bakarak İslam ı anlamaya çalışmam. En az 10–15 mealden faydalanarak, anlamaya çalıştığım ayeti, kur’an bütünlüğünde düşünür anlamaya çalışırım. Rabbim yanıltmasın.

Meallere bence az bile söyledim.Kusura bakmayın Kuran'ın mütercimliğine soyunmak basit bir çeviri işi değil.Sorumluluğu büyük.Zaten birçok mealde rahmetli Elmalılının sadeleştirilmiş kopyası.İçlerinden elbette kelimeyi olduğu gibi bırakıp parantez içinde tercih ettiği anlamı kullananlar var.Ama oda o kadar azınlık ki.Madem birçok farklı meal ile hareket ediyorsunuz lütfen şu ayeti Kuran bütünlüğü içinde değerlendirin.

NİSA 127

Ve yesteftuneke fin nisa' kulillahü yüftiküm fihinne ve ma yütla aleyküm fil kitabi fi yetamen nisaillati la tü'tunehünne ma kütibe lehünne ve terğabune en tenkihuhünne vel müstad'afine minel vildani ve en tekumu lil yetama bil kist ve ma tef'alu min hayrin fe inellahe kane bihi alima

Diyanet Çevirisi Kadınlar hakkında senden fetva istiyorlar. De ki: “Onlar hakkında size fetvayı Allah veriyor.” Kitapta, kendilerine (verilmesi) farz kılınan (miras)ı vermediğiniz ve evlenmek istediğiniz yetim kızlara, zavallı çocuklara ve yetimlere âdil davranmanıza dair, size okunmakta olan âyetler de bunu açıklıyor. Ne hayır yaparsanız, şüphesiz Allah onu bilir.

Diyanet Vakfı Senden kadınlar hakkında fetva istiyorlar. De ki, onlara ait hükmü size Allah açıklıyor: Kitap'ta, kendileri için yazılmışı (mirası) vermeyip nikâhlamak istediğiniz yetim kadınlar, çaresiz çocuklar ve yetimlere karşı âdil davranmanız hakkında size okunan âyetler (Allah'ın hükmünü apaçık ortaya koymaktadır). Hayırdan ne yaparsanız şüphesiz Allah onu bilmektedir.

Elmalılı Orijinal Bir de senden kadınlar hakkında fetvâ isteyorlar, de ki onlar hakkındaki fetvâyi size Allah veriyor: Yazılmış hakları olan mirası kendilerine vermediğiniz ve nikâhlamayı istemediğiniz öksüz kızlar hakkında,ve mağdur çocuklar hakkında, ve yetimlere insaf ile bakmanız hakkında kitabda yüzünüze karşı okunub duran âyetler var, daha da hayra dâir ne yaparsanız şüphe yok ki Allah ona da alîm bulunuyor

Elmalılı Sade. 1 Bir de senden kadınlar hakkında fetva istiyorlar. De ki: «Onlar hakkında fetvayı size Allah veriyor; Yazılmış hakları olan mirası kendilerine vermediğiniz ve nikahlamayı istemediğiniz öksüz kızlar, mağdur çocuklar ve yetimlere adil davranmanız hakkında kitapta yüzünüze karşı okunup duran ayetler var!» Daha da hayra dair ne yaparsanız, şüphe yok ki, Allah onu da biliyor.

Elmalılı Sade. 2 Kadınlar hakkında senden fetva isterler. De ki: Onlar hakkındaki fetvayı size Allah veriyor: Yazılmış hakları olan mirası kendilerine vermediğiniz ve nikahlanmayı istemediğiniz öksüz kızlar ve zavallı çocuklara ve bir de yetimlere adaletle davranmanız hakkında Kitap'ta size okunan âyetler vardır. Sizin her yaptığınız iyiliği, muhakkak Allah bilir.

Ö. N. Bilmen Ve senden kadınlar hakkında fetva isterler. De ki: «Onların hakkında size fetvayı Allah Teâlâ veriyor ve kendileri için yazılmış olanı kendilerine vermediğiniz ve kendilerini nikahlamaya rağbet eylediğiniz yetim kadınlar hakkındaki ve zayıf bir durumda bulunan çocuklar hakkındaki ve yetimlere karşı adâletle hareket etmeniz hakkındaki size tilâvet olunan âyetlerde (bu hususlarda size fetva vermektedir). Ve siz hayırdan her ne yaparsanız şüphe yok ki Allah Teâlâ onu bihakkın bilicidir.»

S. Ateş Senden, kadınlar hakkında fetvâ istiyorlar. De ki: "Allâh, size onlar hakkında hükmünü açıklıyor: Kendilerine yazılmış olan(mirâs hakların)ı vermeyip kendileriyle evlenmek istediğiniz öksüz kadınlar, zavallı çocuklar ve öksüzlere karşı adâleti yerine getirmeniz hakkında Kitapta size okunan(âyet)ler (de Allâh'ın hükmünü açıklamaktadır)". Yapacağınız her hayrı muhakkak ki Allâh bilir.

A. Bulaç Kadınlar konusunda senden fetva isterler. De ki: "Onlara ilişkin fetvayı size Allah veriyor. (Bu fetva,) Kendilerine yazılan (hakları veya miras)ı vermediğiniz ve kendilerini nikahlamayı istediğiniz yetim kadınlar ve zayıf çocuklar (hakkında) ile yetimlere karşı adaleti ayakta tutmanız konusunda size Kitap'ta okunmakta olanlardır. Hayır adına her ne yaparsanız, şüphesiz Allah onu bilir.

Muhammed Esed ONLAR, kadınlar ile ilgili düzenlemeler konusunda kendilerini aydınlatmanı istiyorlar. De ki: "(Bizzat) Allah onlarla ilgili hükümler konusunda sizi aydınlatmaktadır"; nitekim kendiniz onlarla evlenmek istediğinizden haklarını vermediğiniz (sorumluluğunuz altındaki) yetim kızlar ile kimsesiz çocuklar ve sizin yetimlere karşı adaletli davranma yükümlülüğünüz hakkında size tebliğ edilen bu ilahi kelamda (Allahın iradesi tezahür etmiş)tir. Ve ne iyilik yaparsanız, unutmayın ki Allah onu tamamıyla bilir.

Y.N. Öztürk Senden kadınlar hakkında fetva soruyorlar. De ki: "Onlar hakkında fetvayı size Allah veriyor." Yazılmış hakları olanı kendilerine vermeyip de kendileriyle nikâhlanmak istediğiniz kadınların yetimleri hakkında, ezilip horlanan çocuklar hakkında, yetimler için adaleti yerine getirmeniz hakkında. Kitap'ta olup da yüzünüze karşı okunan şeyler var. Hayır olarak yaptığınız her şeyi Allah, hakkıyla bilmektedir.

Tefhimü-l Kuran Kadınlar konusunda senden fetva isterler. De ki: «Onlara ilişkin fetvayı size Allah veriyor. Bunun yanısıra size bu kitapta okunmakta olan emirleri, yani kendilerine yazılan (hakları veya mirası) ı vermediğiniz ve kendilerini nikahlamayı istediğiniz yetim kadınlar ve zayıf çocuklar (hakkında) ile yetimlere karşı adaleti ayakta tutmanız konsunda size Kitap'ta okunmakta olanlardır. Hayır adına her ne yaparsanız, şüphesiz Allah onu bilir.

Fizilalil Kuran onlar senden kadınlara ilişkin fetva isterler. De ki; Allah onlar hakkında size şu fetvayı veriyor: Bu fetva, paylarına düşen mirası vermediğiniz, yada nikahlamak istemediğiniz yetim kadınlar, mağdur çocuklar ve yetimlere karşı adil davranmanız konusunda, size okunan Kur'an ayetleridir. Ne iyilik yaparsanız, kuşkusuz Allah onu bilir.

A. Gölpınarlı Kadınlar hakkında senden fetva istiyorlar, de ki: Onlar hakkındaki fetvayı Allah veriyor ve kendilerine verilmesi icap eden mîrası vermediğiniz ve beğenip almadığınız yetim kızlarla âciz çocuklar hakkında ve yetimlere adâletle muâmele hususunda işte size kitapta okunan hüküm. Hayra ait neler yaparsanız şüphe yok ki Allah hepsini bilir.

H. S. Yeter Senden kadınlar hakkında fetva istiyorlar. De ki, onlara ait hükmü size Allah açıklıyor: Kitap'ta, kendileri için yazılmışı (mirası) vermeyip nikâhlamak istediğiniz yetim kadınlar, çaresiz çocuklar ve yetimlere karşı âdil davranmanız hakkında size okunan âyetler (Allah'ın hükmünü apaçık ortaya koymaktadır). Hayırdan ne yaparsanız şüphesiz Allah onu bilmektedir.

A. Uğur Senden kadınlar hakkında fetva istiyorlar. De ki, onlara ait hükmü size Allah açıklıyor: Kitap'ta, kendileri için yazılmışı (mirası) vermeyip nikâhlamak istediğiniz yetim kadınlar, çaresiz çocuklar ve yetimlere karşı âdil davranmanız hakkında size okunan âyetler (Allah'ın hükmünü apaçık ortaya koymaktadır). Hayırdan ne yaparsanız şüphesiz Allah onu bilmektedir.

G. Onan Kadınlar konusunda senden fetva isterler. De ki: "Onlara ilişkin fetvayı size Tanrı veriyor. (Bu fetva,) Kendilerine yazılan (hakları veya miras)ı vermediğiniz ve kendilerini nikahlamayı istediğiniz yetim kadınlar ve zayıf çocuklar (hakkında) ile yetimlere karşı adaleti ayakta tutmanız konusunda size Kitap'ta okunmakta olanlardır. Hayır adına her ne yaparsanız, şüphesiz Tanrı onu bilir.

Ş. Piriş Senden, kadınlar hakkında fetva istiyorlar de ki: “Size, onlar hakkında Allah fetva veriyor: -Kendilerine farz kılınan mirası vermediğiniz ve onları nikahlamaya rağbet ettiğiniz yetim kızlar hakkında, mağdur çocuklar hakkında ve yetimlere adaletli davranmanız hususunda, size okunan kitapta (fetvalar vardır.) İyilik olarak yapacağınız şeyi Allah hakkıyla bilir

Evet Haluk Bey hangisi doğru,nikahlamak istediğimiz yetim kızlarmı,yoksa istemediğimiz mi?Alın birçok meal birçok hata.Siz RAĞBET kelimesinin hangi anlamını tercih ediyorsunuz?Yetim kızlar çevirisi ne kadar doğru?Bu kadar çelişki olur mu?


Ben yazdığım yazımda bahse konu kişi ile hiçbir husumetim olamaz. Bunu yansıtacak bir cümle kullandıysam eğer, bu benim hatamdır, ama asla bilerek isteyerek yapmam. Kişilere hakaret etmek benim yöntemim değildir, ama elbette insanız hata yapabiliriz, bunu yaptıysam özür dilerim. Bir insan din ve iman adına kur’an dan aldığı bilgileri, anladığını özgürce söylemelidir. Çünkü Rabbim kur’anı anlamanız için yemin olsun ki kolaylaştırdım diyorsa, bu kitabın muhkem ayetlerini anlamak için ilim tahsil etmeliyiz demek, Rabbin ayetlerine ters düşer.

Yukarıdaki muhkem ayeti o zaman bir zahmet hiçbir gramerik ve etimolojik ilim kullanmadan sırf anladığınız şekilde çözünde biz fakirlerde bu muhkem ayetin çelişkili meallerinin zihnimizde açtığı tahribattan kurtulalım.
Konu benim içinde kapanmıştır. Sayın Kamer Beyin yönlendirdiği örnekte olan insanların peşinden gidenler, günümüzde elbette var, olacaktır da. Esas önemli olan elimizde rehber dururken ve Rabbim anlayasınız diye apaçık gönderdim dediği halde, bizler hala kur’an da çok geçen bir emri olan SALÂT kelimesini anlayamıyorsak ve birlik beraberlik kuramıyorsak bu konuda, acaba onlardan çok mu farklıyız demektir?

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Selametle...
__________________
Yusuf 76:Ve her bilgi sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardır.
snobyx isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
snobyx Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (12. January 2011)