![]() |
Ramazan ayi; En sicak ay. Bu zamani herkes biliyor. 21 Haziran Gunes isinlarinin en dik geldigi an ve en uzun gece gunes isinlari en cok bu an anda geliyor yani gunes daha fazla isitiyor.
Kur an bu zaman diliminde elci ye teblig ediliyor zamanin saati ise ilk dolunay. Vahy edilen bu kitap insanlarin nasil yasamasi gerektigini anlatiyor. Cunku daha onceki vahyler i sanlar tarafindan tahrif edilmeye calisilmis ve bazilari da buna inanmis. Allah aciyor ve bir kere daha insan ogluna sesleniyor. Ey insanlar benim soyledigime uyun ki mutlu huzurlu bir yasam sizin olsun. Siz degil ben bilirim. Size bir kere daha seslendim artik benim sozlerime kulak verin. Size seslendigim gun geldiginde de hatirlamaniz ve uymaniz icin bu onurlu ve guzel gunu savm edin. Dunyevi zevklere dalmissaniz onlardan kendinizi uzaklastirin ve bana yonelin ki mutluluk ve huzur tekrar icinizde olsun. Bu sekilde de tum canlilik benim yaratigim sekle donsun. Bu gun yani kur anin indigi gun savm edin ve hic unutmayin unutursaniz helak olursunuz bunu toplum olarak yapin ki devamli hatirlansin. Her kim bugune ulastiginda bugunun guzelligini gorebilsin. Bu yaziyi ayni cerceve icinde uzatmak mumkun. Ancak benim ogrendigim kadariyla Ramazan bu demek... |
[QUOTE=bartsimpson;20328]Benim takıldığım konu şu.
Aşağıdaki Post'ta sizde belirtmişsiniz. [url]http://www.hanifler.com/showpost.php?p=18187&postcount=45[/url] Birde linkte sorduğunuz soruların cevabını gerçekten merak ediyorum.[/QUOTE] O linkteki [B]soru:[/B] Hz Muhammed ramazânin geldigini nerden biliyordu? ŞEHR denen dolunayin görünmesinden. [B]Soru:[/B] ...o görünenin SeHRU Ramazân oldugunu nerden biliyordu? Afyonkarahisar'in afyon ekilen köylerinde ilkbahar gelince tarlalarda açan çiçeklerin afyon çiçegi oldugu nerden biliniyorsa Arabistan'da o dolunayin ramazân dolunayi oldugu ordan biliniyordu. Yerel kültürün kalbiydi o dolunay. Insan, kendi kalbini bilmez mi? Bakin Kuran'da bi tek o dolunayin ADI geçiyor (2:185). SeHRu Ramazân ASIRI sicaklarin habercisiydi, o yüzden Araplar sicak dolunay diyordu ona. Dolunay aksaminin sabahinda Mekke panayiri kuruluyordu. Araplar o dolunayin aydinliginda geceleyin panayira hazirlanirlardi. Örnegin, pazarda satacaklari hurmalari çuvallara doldurur ve develere yükleyip yola düzülürlerdi. Uzak ülkelerden hali, ipekli kumas, bal... getirenler mallarini pazardaki tezgahlarina yerlestirilerdi. (Bunlar Dr Ayman'in yazdiklarindan edindigim bilgiler.) ŞEHRu Ramazân "iddet eş-şuhûr"un öteki dolunaylarindan bi de RENK olarak farkli. Onun uzaydaki yeri dolayisiyla günesten yansittigi isik daha az engelle karsilasiyor, o yüzden rengi daha bi KIZIL. Baska ipuçlari da var. Ama isterseniz simdilik bu kadarla yetinelim. [B]Soru:[/B] ...o dolunay her yil 11 gün [U]erken[/U] mi doguyor? Hayir. Bazan 19 gün [U]geç[/U] doguyor. Semsî yil........: 365 gün Iddet eş-şuhûr: 354 gün. ARTAN günler..: 11 gün Günes yilinin "iddet eş-şuhûr"dan ARTAN günleri birike birike 29.5 güne ulastiginda olusan ARTIK ay araya girince... |
Selamun aleyküm, değerli Hasan AKÇAY,
Araplar, dolunay için hangi sözcüğü kullanırlar? |
[QUOTE=dost1;20340]Selamun aleyküm, değerli Hasan AKÇAY,
Araplar, dolunay için hangi sözcüğü kullanırlar?[/QUOTE] Günümüzde: [SIZE="5"]بَدْر[/SIZE] Lisanul Arab: [SIZE="5"]شهر [/SIZE] شهر (لسان العرب): [SIZE="5"]والشَّهْرُ القَمَر، سمي بذلك لشُهرته وظُهوره، وقيل: إِذا [U]ظهر[/U] وقارَب ال[COLOR="Red"]كمال[/COLOR].[/SIZE] [SIZE="4"]ŞeHR, kamerin [U]açik[/U] ve yaklasik olarak [COLOR="red"]tam dolu[/COLOR] oldugu andir.[/SIZE] |
[QUOTE=Hasan Akçay;20338]O linkteki
[B]soru:[/B] Hz Muhammed ramazânin geldigini nerden biliyordu? ŞEHR denen dolunayin görünmesinden. [B]Soru:[/B] ...o görünenin SeHRU Ramazân oldugunu nerden biliyordu? Afyonkarahisar'in afyon ekilen köylerinde ilkbahar gelince tarlalarda açan çiçeklerin afyon çiçegi oldugu nerden biliniyorsa Arabistan'da o dolunayin ramazân dolunayi oldugu ordan biliniyordu. Yerel kültürün kalbiydi o dolunay. Bakin Kuran'da bi tek o dolunayin ADI geçiyor. Insan, kendi kalbini elbet bilir. SeHRu Ramazân ASIRI sicaklarin habercisiydi, o yüzden Araplar sicak dolunay diyordu ona. Dolunay aksaminin sabahinda Mekke panayiri kuruluyordu. Araplar o dolunayin aydinliginda geceleyin panayira hazirlanirlardi. Örnegin, pazarda satacaklari hurmalari çuvallara doldurur ve develere yükleyip yola düzülürlerdi. Uzak ülkelerden hali, ipekli kumas, bal... getirenler mallarini pazardaki tezgahlarina yerlestirilerdi. (Bunlar Dr Ayman'in yazdiklarindan edindigim bilgilerdir, kendi bilgim degil.) ŞEHRu Ramazân "iddet eş-şuhûr"un öteki dolunaylarindan bi de RENK olarak farkli. Onun uzaydaki yeri dolayisiyla günesten yansittigi isik daha az engelle karsilasiyor, o yüzden rengi daha bi KIZIL. Baska ipuçlari da var. Ama isterseniz simdilik bu kadarla yetinelim. [B]Soru:[/B] ...o dolunay her yil 11 gün [U]erken[/U] mi doguyor? Hayir. Bazan 19 gün [U]geç[/U] doguyor. Semsî yil........: 365 gün Iddet eş-şuhûr: 354 gün. ARTAN günler..: 11 gün Günes yilinin "iddet eş-şuhûr"dan ARTAN günleri birike birike 29.5 güne ulastiginda olusan ARTIK ay araya girince...[/QUOTE] Sn. Akçay... Bakınız bu sizinle bu konuda ilk konuşmamız ve yazışmamız değil. Sorduklarım içinden cımbızla seçip cevap veriyorsunuz. Sorduklarıma verdiğiniz cevapların hiç birisi de KURAN kaynaklı değil. Böyle olunca da söylemleriniz safsata ve zan dan öteye gidemiyor. Basit olun diyorum. Yapmayınız. İnsanların akıllarını daha fazla karıştırmayınız. Vebal altında kalmayınız. Biz burada doğruyu bulmak ve yaymak için varız. Peygamberin 21 Haziranı afyonların açmasını örnekleyerek çiçeklere böceklere otlara bakarak anlaması kadar saçma bir düşünce sistemi daha önce duymadım. Bu topluluk da takvim kullanıyordu. Zaman kavramı vardı. İnternetten Hudeybiye antlaşmasına bakınız. Arapçanız var. Oradaki zaman belirteçlerinde "ibibikler öter ötmez" falan demiyor. Arapların da gregoryen takvimi kullandığı aşikar ve apaçıktır. Yoksa Arabistan'ın merkezindeki bir ticaret kentini Yahudi ve Hristiyanlarla eş güdümlü olarak nasıl ayakta tutabilirsiniz. - Hey Justinyan cemaziyülevvelin 12sinde develer kervanla burada olsun. Malları Avrama hilalin 14'ünde teslim edeceğim ona göre. - .......... - Anlamadın mı? - .......... - Oğlum bırakın şu güneş takvimini kafamız karışıyor ya... Toplumsal önem arz eden olaylarda birlikte hareket etmek için ortak paydalara ihtiyaç vardır. Yoksa çingene çalar. Kürt oynar. Bizde seyrederiz böyle. |
[QUOTE=bartsimpson;20342]Peygamberin [U]21 Haziran[/U]ı afyonların açmasını örnekleyerek çiçeklere böceklere otlara bakarak anlaması kadar [U]saçma[/U] bir düşünce sistemi daha önce duymadım.[/QUOTE]
Öncelikle üslubumuza dikkat edelim. Lütfen. [I][U]Saçma[/U] düsünce sistemi demek[/I] o kadar kolay olmamali. Bi ortamda geçen olaylari oranin kültürünü kâle alarak okumak [U]saçma[/U] degildir. * Benim iletimde "Kuran açisindan niçin 21 Haziran?" sorusu yok, olmayan o sorunun cevabi da yok. Onu ayri bir iletide ele almak istedim. Ama siz yine öfkelenmissiniz. * Hudeybiye örnegi... Hem benim yazdiklarim Kuran kaynakli bulunmayip öfkeleniliyor hem de Kuran'da hiç geçmeyen Hudeybiye andlasmasinin internette kotarilma sekli örnek gösterilip ondan ders almam isteniyor! * Hudeybiye konusunu [I]batni Mekke[/I] ifadesinden hareketle Halil hocamla konustuk. [url]http://www.hanifler.com/showthread.php?t=2947&page=2[/url] |
[QUOTE=bartsimpson;20328]Ayrıca şehru ramazan başlangıcında referans tarihiniz 21 Haziran...
21 Haziran güneş hareketlerine göre belirlenip tanımlanmış bir zaman dilimidir. Ay hareketlerine göre değil. O halde vakit olarak ayın hareketlerine göre belirlenebilecek bir zaman aralığı için (ramazan) neden güneş hareketlerine göre belirlenmiş bir zaman dilimini (21haziran) ölçü alıyorsunuz.[/QUOTE] Kamerî yil: kamerin dünyayi dolanmasi (12 kez) Semsî yil.: dünyanin günesî dolanmasi (1 kez) Bu iki hareket eş zamanlidir. Birbirinden kopuk ve bagimsiz degil birbiriyle iç içe, birbirine bagli. Dünya ile birlikte kamer de dolaniyor günesi. Kamer dünyayi dolanirken olusan ŞeHRu Ramazân için dünya günesi dolanirken olusan [U]gündönümü[/U] (21 Haz) o yüzden ölçü aliniyor. ŞeHRu ramazân o yüzden [U]gündönümü[/U]nden sonraki ilk dolunay. Gündönümü çöldeki Araplar dahil herkes tarafindan bilinir çünkü yilin en uzun gündüzüdür. Neden semsî yilin baska bi vakti degil, örnegin 21 Aralik degil de 21 Haziran? Onu bir sonraki iletimde ele alacagim Allah isterse. [QUOTE=bartsimpson;20329][url]http://www.timeanddate.com/calendar/moonphases.html?year=2014&n=2252[/url] sizin verdiğiniz linke göre 2016 - 20 Temmuz 2019 - 17 Temmuz sizde mi bir yanlışlık var yoksa???[/QUOTE] Link tiklaninca 2014 yili çikiyor, yanlislik bunda. Iletimi okuyanlar her halde 2014'ten 2016'ya kendileri geçebilir diye düsünmüsüm. Bi de şu var: Dolunaydan hemen önce, dolunay, ve dolunaydan hemen sonra AYIN doluluk oranlari birbirine çok yakin. O yüzden bu 3'ün her hangi biri dolunay tarihi sayilabiliyor. Arti, tarihlerde 1 gün yanilma payi var. Kesin tarih istenirse meton döngüsü kullanilabilir. Örnegin 2015'te [U]gündönümü[/U]nden sonraki ilk dolunay [B]02 Tem[/B] görünüyor ([url]http://www.timeanddate.com/calendar/?year=2015&country=74[/url]) Onun hilali: 17 Haz. Meton döngüsüne göre 630'da da öyle olmasi gerekir. Ama öyle degil. 630'da [U]gündönümü[/U]nden sonraki ilk dolunay: [B]30 Haz[/B]. ([url]http://www.timeanddate.com/calendar/?year=630&country=74[/url]) Onun hilal hali: 17 Haz. Dolunay için dogru olan tarih 02 Tem olamaz. Çünkü hilal ile dolunay arasindaki günlerin sayisi 16 ediyor. Çok fazla. Dogru tarih: 30 Haz 630 30 Haz 2015 * Kuran açisindan "Neden 21 Haziran?"i bir sonraki iletimde ele alacagim Allah isterse. |
[QUOTE=Hasan Akçay;20314]Benim bildigim
sicak [U]dolunay[/U]dir [U]şehr[/U]u ramazân sicak ay degil. [U]Dolunay[/U]i vurgulamamin nedeni bu gök kubbenin altindaki her yer, örnegin kuzey ülkeleri de görüyor o dolunayi. "Ama [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] görmüyorlar"a gelince bu niçin sorun edilir ki? O dolunayi sicak diye niteleyenler Arap cografyasinda yasayanlardir. Kuzey ülkelerinde yasayanlar farkli nitelerler. Ama Arabistan'in gördügü de, kuzey ülkelerinin gördügü de AYNI dolunay. Müminlere farz kilinan: ADI ne olursa olsun, [U]o dolunay[/U]i "savm"lamak. O dolunaya tanik olanlariniz onu "savm"lasinlar (2:185) Çünkü kötüyü ele veren ayiraç (furkân) o dolunayda indirildi (2:185) Biz onu kadir [U]gece[/U]si indirdik (97:1). Bütün bir ay degil yalnizca 1 (bir) dolunay gecesi. Yani 29 ya da 30 gün oruç tutulacak diye bi sey yok. Farz kilinan: o dolunayin "savm"lanmasi, yad edilmesi. eyyâmen ma'dûdât (2:184) -bir insanin el parmaklariyla sayilan günlerde. Eger "bir insanin el ve ayak parmaklari" denseydi süre 20 gün olurdu. "üç insanin el parmaklari" denseydi 30 gün. "Bir insanin el parmaklari" deniyor. 10 gün. O dolunaya tanik olunduktan sonraki 10 gün. Çünkü o dolunaya tanik olanlariniz onu "savm"lasinlar, deniyor. Önce taniklik, sonra "savm"lama.[/QUOTE] Sayın Hasan Akçay, Açıklamanız için teşekkürler. |
Ama Bart' ın dediğine de katılmadan edemeyeceğim. İş kuantum mekaniğine döndü. Bedevi nin vay haline
|
[QUOTE=Hasan Akçay;20343]Öncelikle üslubumuza dikkat edelim. Lütfen.
[I][U]Saçma[/U] düsünce sistemi demek[/I] o kadar kolay olmamali. Bi ortamda geçen olaylari oranin kültürünü kâle alarak okumak [U]saçma[/U] değildir.[/QUOTE] Sizin düşünce sisteminizi saçma bulmam benim keyfiyetim ve fikrimdir. Katılırsınız, katılmazsınız. O da sizin fikrinizdir. Ama bana üslup dersi vermeye kalmak ise, sizin haddiniz değildir. Bir idda ile ortaya çıkan sizsiniz. Bu iddanızı savunurken eleştirilere, karşı görüşlere, itirazlara, mantık hatalarına tahammül edemeyecekseniz burada ne işiniz var onu anlayamadım. Ayrıca evrensel olan bir kitabı, bedevi kültürüne ve zihniyetine boğmaya çalışan sizler gibiler olduğu müddetçe, bu forumda hala ayı, güneşi, çiçeği, böceği konuşuruz. Kurtulamadı şu din sizin gibi insanların düşünce sisteminden. Yıl 2015. Alooooo. Siz hangi yılda yaşıyorsun. Bana hala bedevi kültüründen bahsediyorsunuz. Biz "[COLOR="Red"]Bi ortamda geçen olaylari oranin kültürünü kâle alarak okumuyoruz[/COLOR]" Allahın kelamını okuyoruz. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20343]Benim iletimde "Kuran açisindan niçin 21 Haziran?" sorusu yok, olmayan o sorunun cevabi da yok. [/QUOTE] 21 haziranı ben ortaya atmadım. Yani bir üstteki alıntı da size ait bir alttaki de. Kendinizle nasıl böyle çelişebiliyorsunuz anlamadım. [QUOTE=Hasan Akçay;20344]Kuran açisindan "Neden 21 Haziran?"i bir sonraki iletimde ele alacagim Allah isterse.[/QUOTE] Konuyu ortaya siz attınız. Ben neye göre attığınızı sordum. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20343]Hudeybiye örnegi... Hem benim yazdiklarim Kuran kaynakli bulunmayip öfkeleniliyor hem de Kuran'da hiç geçmeyen Hudeybiye andlasmasinin internette kotarilma sekli örnek gösterilip ondan ders almam isteniyor! [/QUOTE] Öfkelenmedim. Yanılıyor olabilirim. Ben Kuran'da geçen antlaşmanın Hudeybiye antlaşması olduğunu sanıyordum. Bu konudaki son kararı büyüklerime bırakıyorum. Bana onu kabul etmek düşer. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20343]Hudeybiye konusunu [I]batni Mekke[/I] ifadesinden hareketle Halil hocamla konustuk. [url]http://www.hanifler.com/showthread.php?t=2947&page=2[/url][/QUOTE] Bence bu konuda Galip Ağabey'in tespiti de önemli. Verdiğiniz linkteki konuşmaların sonunda en akla yatkın olanın Galip Ağabeyin görüşü olduğunu sanıyorum. Tabi bu benim görüşüm. Kimseyi bağlamaz. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20344]Link tiklaninca 2014 yili çikiyor, yanlislik bunda. Iletimi okuyanlar her halde 2014'ten 2016'ya kendileri geçebilir diye düsünmüsüm.[/QUOTE] Dediğimi anlamamışsınız. Bir daha bakınız. [url]http://www.hanifler.com/showpost.php?p=20329&postcount=238[/url] ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20338]O linkteki [B]soru:[/B] Hz Muhammed ramazânin geldigini nerden biliyordu? ŞEHR denen dolunayin görünmesinden. [B]Soru:[/B] ...o görünenin SeHRU Ramazân oldugunu nerden biliyordu? Afyonkarahisar'in afyon ekilen köylerinde ilkbahar gelince tarlalarda açan çiçeklerin afyon çiçegi oldugu nerden biliniyorsa Arabistan'da o dolunayin ramazân dolunayi oldugu ordan biliniyordu. Yerel kültürün kalbiydi o dolunay. Bakin Kuran'da bi tek o dolunayin ADI geçiyor. Insan, kendi kalbini elbet bilir. [/QUOTE] Hadi diyelim ki doğru söylüyorsunuz... [QUOTE=Hasan Akçay;20344]Bi de şu var: Dolunaydan hemen önce, dolunay, ve dolunaydan hemen sonra AYIN doluluk oranlari birbirine çok yakin. O yüzden bu 3'ün her hangi biri dolunay tarihi sayilabiliyor. Arti, tarihlerde 1 gün yanilma payi var. Kesin tarih istenirse meton döngüsü kullanilabilir. [/QUOTE] Yukarıdaki iletinize göre kuranda hangi dolunayın adı geçiyor. Bir önceki mi? Ortadaki mi? Bir sonraki mi? Bedevi arabın ya da Muhammedin meton döngüsü kullandığı ya da ay hesaplamalarını buna göre yaptığına deliliniz nedir? Valla Muhammedin de işi zor. Hayatımda bu kadar saç... Neyse. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=Hasan Akçay;20344]ŞeHRu ramazân o yüzden [U]gündönümü[/U]nden sonraki ilk dolunay.[/QUOTE] [QUOTE=Hasan Akçay;18525]Sehru ramazân: [B]sicak[/B] dolunay, 21 Hazirani izleyen ilk dolunay. "Sicak dolunay"da o okuma indirildi (2:185). Biz onu ölçü gecesinde indirdik (97:1). O dolunaya taniklik etmis olanlariniz onu oruçla ansinlar (2:185). El parmaklari sayisinca gün (2:184). 2014: 12 Tem-22 Tem 2015: 02 Tem-12 Tem 2016: 19 Tem-29 Tem 2017: 09 Tem-19 Tem 2018: 28 Haz-08 Tem 2019: 16 Tem-26 Tem 2020: 05 Tem-15 Tem 2021: 24 Haz-04 Tem 2022: 13 Tem-23 Tem 2023: 03 Tem-13 Tem[/QUOTE] [QUOTE=Hasan Akçay;20344]630'da [U]gündönümü[/U]nden sonraki ilk dolunay: [B]30 Haz[/B]. ([url]http://www.timeanddate.com/calendar/?year=630&country=74[/url]) Onun hilal hali: 17 Haz. Dolunay için dogru olan tarih 02 Tem olamaz. Çünkü hilal ile dolunay arasindaki günlerin sayisi 16 ediyor. Çok fazla. Dogru tarih: 30 Haz 630 30 Haz 2015 [/QUOTE] Hasan bey yukarıdakileri yazarken ne içiyorsanız ben de ondan istiyorum. Görünen o ki bayağı iyi kafa yapıyor. Ya da siz bizimle kafa yapıyorsunuz. ---------------------------------------------------------------------------------------- [QUOTE=khaos;20346]Ama Bart' ın dediğine de katılmadan edemeyeceğim. İş kuantum mekaniğine döndü. Bedevi nin vay haline[/QUOTE] İş kuantum mekaniğine falan dönmedi dostum. Muhterem ramazan ramazan resmen bizimle kafa buluyor. ---------------------------------------------------------------------------------------- Benim için olay bitmiştir. Geri kalanlara "Hadi hayırlı tıraşlar..." |
[I]Ama bana üslup dersi vermeye kalmak ise, sizin haddiniz değildir.
Hasan bey yukarıdakileri yazarken ne içiyorsanız ben de ondan istiyorum.[/I] Benim prensibim: Kayikçi kavgasi yapmayacagim. Gönül kirmayacagim. Gönül kiracagima klavyemi kiracagim. [I]Benim için olay bitmiştir[/I]. [I]Geri kalanlara "Hadi hayırlı tıraşlar..." [/I] Söz ama. Artik benim yazilarimi okumayacaksiniz. Benden tras olmayacaksiniz. Sözünüzden dönmek yok ama. |
Arkadaşlar yapmayın ya hu!
Burada hepimiz birbirmizden bir şeyler öğreniyoruz, mübârek ay kalp kırmayalım. Bazan eleştirinin dozunu kaçırıyoruz, üslubumuz sertleşiyor ve alaycı bir tavır takınabiliyoruz. Hasan Bey darılmak, gönül koymak size de yakışmaz. Dediğimi gibi bibirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Siz yazılarınızı paylaşmaya devam edin. [B]Esenlikler Saadettin Sipehsalar[/B] |
2015 ramazân dolunayinin doluluk orani
[url]http://www.calculatorcat.com/moon_phases/phasenow.php[/url] 30 Haz. 19:55--> %98 01 Tem 14:30--> %[COLOR="Red"]100[/COLOR] 02 Tem 20:15--> %99 |
[QUOTE=Hasan Akçay;20360][I]Ama bana üslup dersi vermeye kalmak ise, sizin haddiniz değildir.
Hasan bey yukarıdakileri yazarken ne içiyorsanız ben de ondan istiyorum.[/I] Benim prensibim: Kayikçi kavgasi yapmayacagim. Gönül kirmayacagim. Gönül kiracagima klavyemi kiracagim. [I]Benim için olay bitmiştir[/I]. [I]Geri kalanlara "Hadi hayırlı tıraşlar..." [/I] Söz ama. Artik benim yazilarimi okumayacaksiniz. Benden tras olmayacaksiniz. Sözünüzden dönmek yok ama.[/QUOTE] Bırak tatavayı Hacı... Zorda kalınca hemen "kayıkçı kavgası", "gönül kırma" mazeretlerinin arkasına saklanıyorsun. Benim gönlümü kıramazsın. Ancak ve ancak haksız olduğumu ispat edersin, bilahare rezil edersin, ben de özür dilerim. Klavyen de Türkçe karakter değil. Bence ya yenisini al ya da kır sen onu." Söylediklerinin hepsine cevap yazdım. Bir tanesini inkar etsene. Bir tanesinde yalan söylüyorsun haksızsın desene. Forumda eşekler gibi özür dilemezsem namerdim. Ben senden tek bir şey istedim... [QUOTE=bartsimpson;20342]Sn. Akçay... Bakınız bu sizinle bu konuda ilk konuşmamız ve yazışmamız değil. Sorduklarım içinden cımbızla seçip cevap veriyorsunuz. Sorduklarıma verdiğiniz cevapların hiç birisi de KURAN kaynaklı değil. Böyle olunca da söylemleriniz safsata ve zan dan öteye gidemiyor. Basit olun diyorum. Yapmayınız. İnsanların akıllarını daha fazla karıştırmayınız. Vebal altında kalmayınız. Biz burada doğruyu bulmak ve yaymak için varız.[/QUOTE] |
[QUOTE=Saadettin Sipehsalar;20361]Arkadaşlar yapmayın ya hu!
Burada hepimiz birbirmizden bir şeyler öğreniyoruz, mübârek ay kalp kırmayalım. Bazan eleştirinin dozunu kaçırıyoruz, üslubumuz sertleşiyor ve alaycı bir tavır takınabiliyoruz. Hasan Bey darılmak, gönül koymak size de yakışmaz. Dediğimi gibi bibirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Siz yazılarınızı paylaşmaya devam edin. [B]Esenlikler Saadettin Sipehsalar[/B][/QUOTE] Kalp kırmak o kadar kolay mı? Camdan mı bu? Üslup ve alaycı tavır? Yazılanlara verdiğim cevaplara bakınız. Kim kimle alay ediyor görünüz. |
[QUOTE=bartsimpson;20366]Kalp kırmak o kadar kolay mı?
Camdan mı bu? Üslup ve alaycı tavır? Yazılanlara verdiğim cevaplara bakınız. Kim kimle alay ediyor görünüz.[/QUOTE] Üstad sadece senin için söylemedim onları, ben dahil bu forumda bulunan hatta bu başlık altında yazan herkes için söyledim. |
Aylarin Arapça adlari
mevsimleri dile getiren anlamlar tasiyor. Örnegin Rebiul evvel: ilk bahar Rebiul ahir: son bahar Cemaziyel evvel: çatlamis toprak I (sicak nedeniyle) Cemaziyel ahir: çatlamis toprak II (sicak nedeniyle) Şevval: dik kuyruk (disi devenin çiftlesme mevsiminde kalkan kuyrugu) Ramazân: YAKICI, SICAK Bu da gösterir ki aylar bu adlari aldiklari eski dönemlerde kamerî yildakinin aksine şemsî yilin içinde sabit yerlere sahip idiler, mevsim mevsim gezmezlerdi. Örnegin "rebiul evvel"in yil içindeki yeri "ilk bahar"di, "ramazân"in yeri yaz mevsimi, "şevval"inki develerin çiftlesme mevsimi... Bkz. Kevser Başar'in CAHiLiYE DÖNEMiNDE ARAP TAKViMi baslikli yüksek lisans tezi. Kisacasi, Arapça aylar vakten oynak kamerî yilda degil ARTIK AY yoluyla şemsî yila uyarlanmis "iddet eş-şuhûr"da idiler (Tevbe 36), dolaysisiyla [B]vakten sabit[/B]. Yilin 1/12'i olan aylara ise Araplar ŞEHR degil [U]yerh[/U] diyordu. Bu gerçegin sonradan örtülüp saptirildigi anlasiliyor. * 21 Haz: YAZ gündönümü (summer soltice) 21 Ara.: KIS gündönümü (winter soltice) * Şehru [U]ramazân[/U] niçin örnegin KIS gündönümünden sonraki dolunay degil de YAZ gündönümünden sonraki dolunay oluyor? Çünkü [U]ramazân[/U] [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] demek. Ve [B]haram[/B] aylar yavrularini büyütmekte olan av hayvanlarini öldürmenin [B]yasak[/B] edildigi dönemde yer alirlar; şehru ramazân iste o aylarin ilki olup asiri [COLOR="red"]sicak[/COLOR]larin habercisidir. Kanit: Kureys 2, Kasas 27, Tevbe 7, 5, 3, 81, Mâide 2, 95... Açiklamaya çalisacagim inşallah. |
Selamun aleyküm, değerli Hasan Akçay kardeşim,
[QUOTE=Hasan Akçay;20341]Günümüzde: [SIZE="5"]بَدْر[/SIZE] Lisanul Arab: [SIZE="5"]شهر [/SIZE] شهر (لسان العرب): [SIZE="5"]والشَّهْرُ القَمَر، سمي بذلك لشُهرته وظُهوره، وقيل: إِذا [U]ظهر[/U] وقارَب ال[COLOR="Red"]كمال[/COLOR].[/SIZE] [SIZE="4"]ŞeHR, kamerin [U]açik[/U] ve yaklasik olarak [COLOR="red"]tam dolu[/COLOR] oldugu andir.[/SIZE][/QUOTE] Dediğiniz gibi Araplar günümüzde "dolunay" için bedr söylerler. Lisanul Arapdan yaptığınız alıntı ise eksik. sadece koyu olarak belirttiğim yeri, alıntılamışsınız cümlenin gerisini almamışsınız. LisanulArapdaki "Ş-h-r" yi tam olarak alıntılıyorum. [SIZE="6"]" ( شهر ) الشُّهْرَةُ ظهور الشيء في شُنْعَة حتى يَشْهَره الناس وفي الحديث من لَبِسَ ثَوْبَ شُهْرَة أَلبسه الله ثوبَ مَذَلَّة الجوهري الشُّهْرَة وُضُوح الأَمر وقد شَهَرَه يَشْهَرُه شَهْراً وشُهْرَة فاشْتَهَرَ وشَهَّرَهُ تَشْهِيراً واشْتَهَرَه فاشْتَهَر قال أُحِبُّ هُبوطَ الوادِيَيْنِ وإِنَّنِي لمُشْتَهَرٌ بِالوادِيَيْنِ غَرِيبُ ويروى لَمُشْتَهِر بكسر الهاء ابن الأَعرابي والشُّهْرَةُ الفضيحة أَنشد الباهلي أَفِينا تَسُومُ الشَّاهِرِيَّةَ بَعْدَما بَدا لك من شَهْرِ المُلَيْساء كوكب ؟ شهر المُلَيْساء شَهْرٌ بين الصَّفَرِيِّة والشِّتاء وهو وقت تنقطع فيه المِيرَة يقول تَعْرِض علينا الشَّاهِرِيَّةَ في وقت ليس فيه مِيرة وتَسُومُ تَعْرِض والشَّاهِرِيَّة ضَرْب من العِطْر معروفة ورجل شَهِير ومشهور معروف المكان مذكور ورجل مَشْهور ومُشَهَّر قال ثعلب ومنه قول عمر بن الخطاب رضي الله عنه إِذا قَدمْتُمْ علينا شَهَرْنا أَحْسَنَكم اسماً فإِذا رأَيناكم شَهَرْنا أَحسنكم وَجْهاً فإِذا بَلَوْناكم كان الاخْتِيارُ[B] والشَّهْرُ القَمَر سمي بذلك لشُهرته وظُهوره وقيل إِذا ظهر وقارَب الكمال[/B] الليث الشَّهْرُ والأَشْهُر عدد والشهور جماعة ابن سيده والشهر العدد المعروف من الأَيام سمي بذلك لأَنه يُشْهَر بالقمر وفيه علامة ابتدائه وانتهائه وقال الزجاج سمي الشهر شهراً لشهرته وبيانه وقال أَبو العباس إِنما سُمي شهراً لشهرته وذلك أَن الناس يَشْهَرُون دخوله وخروجه وفي الحديث صوموا الشَّهْرَ وسِرَّه قال ابن الأَثير الشهر الهلال سُمِّي به لشهرته وظهوره أَراد صوموا أَوّل الشهر وآخره وقيل سِرُّه وسَطه ومنه الحديث الشهر تسع وعشرون وفي رواية إِنما الشهْر أَي أَن فائدة ارْتِقاب الهلال ليلة تسع وعشرين لِيُعَرف نقص الشهر قبله وإِن أُريد به الشهرُ نفسُه فتكون اللام فيه للعهد وفي الحديث سُئِل أَيُّ الصوم أَفضل بعد شهر رمضان ؟ فقال شهر الله المحرمُ أَضافه إِلى الله تعظيماً وتفخيماً كقولهم بيت الله وآل الله لِقُرَيْشٍ وفي الحديث شَهْرَا عِيدٍ لا يَنْقُصان يريد شهر رمضان وذا الحجة أَي إِنْ نَقَصَ عددهما في الحساب فحكمهما على التمام لئلا تَحْرَجَ أُمَّتُه إِذا صاموا تسعة وعشرين أَو وقع حَجُّهم خطأًً عن التاسع أَو العاشر لم يكن عليهم قضاء ولم يقع في نُسُكهم نَقْص قال ابن الأَثير وقيل فيه غير ذلك قال وهذا أَشبه وقال غيره سُمي شهراً باسم الهلال إِذا أَهَلَّ سمي شهراً والعرب تقول رأَيت الشهر أَي رأَيت هلاله وقال ذو الرُّمة يَرَى الشَّهْرَ قبْلَ الناسِ وهو نَحِيلُ ابن الأَعرابي يُسَمَّى القمر شَهْراً لأَنه يُشْهَرُ به والجمع أَشْهُرٌ وشُهور وشاهَرَ الأَجيرَ مُشاهَرَةً وشِهاراً استأْجره للشَّهْر عن اللحياني والمُشاهَرَة المعاملة شهراً بشهر والمُشاهَرة من الشهر كالمُعاوَمَة من العام وقال الله عز وجل الحَجُّ أَشهرٌ معلومات قال الزجاج معناه وقتُ الحجّ أَشهر معلومات وقال الفراء الأَشهر المعلومات من الحجّ شوّال وذو القَعْدَة وعشر من ذي الحِجَّة وإِنما جاز أَن يقال أَشهر وإِنما هما شهران وعشرٌ من ثالث وذلك جائز في الأَوقات قال الله تعالى واذكروا الله في أَيام معدودات فمن تَعَجَّلَ في يَوْمَيْنِ وإِنما يتعجل في يوم ونصف وتقول العرب له اليومَ يومان مُذْ لم أَرَهُ وإِنما هو يوم وبعض آخر قال وليس هذا بجائز في غير المواقيت لأَن العرَب قد تفعَل الفِعْل في أَقلَّ من الساعة ثم يوقعونه على اليوم ويقولون زُرْته العامَ وإِنما زاره في يوم منه وأَشْهَرَ القومُ أَتى عليهم شهرٌ وأَشهرتِ المرأَة دخلتْ في شهرِ وِلادِها والعرب تقول أَشْهَرْنا مُذْ لم نلتق أَي أَتى علينا شهر قال الشاعر ما زِلتُ مُذْ أَشْهَرَ السُّفَّارُ أَنظرُهم مِثلَ انْتِظارِ المُضَحِّي راعِيَ الغَنَمِ وأَشْهَرْنَا مذ نزلنا على هذا الماء أَي أَتى علينا شهر وأَشهرنا في هذا المكان أَقمنا فيه شهراً وأَشْهَرْنا دخلنا في الشهر وقوله عز وجل فإِذا انسلخ الأَشهُرُ الحُرُم يقال الأَربعةُ أَشهر كانت عشرين من ذي الحجة والمحرمَ وصفرَ وشهرَ ربيع الأَول وعشراً من ربيع الآخر لأَن البراءة وقعت في يوم عرفة فكان هذا الوقت ابتداءَ الأَجَل ويقال لأَيام الخريف في آخر الصيف الصَّفَرِيَّةُ وفي شعر أَبي طالب يمدح سيدنا رسولُ الله صلى الله عليه وسلم فَإِنِّي والضَّوابِحَ كلَّ يوم وما تَتْلُو السَّفاسِرَةُ الشُّهورُ الشُّهور العلماء الواحد شَهْر ويقال لفلان فضيلة اشْتَهَرها الناسُ وشَهَر فلان سيفَه يَشْهَرُهُ شَهْراً أَي سَلَّه وشَهَّرَهُ انْتَضاه فرفعه على الناس قال يا ليتَ شِعْرِي عنكُم حَنِيفا أَشاهِرُونَ بَعْدنا السُّيُوفا وفي حديث عائشة خرج شاهِراً سيفه راكباً راحِلَته يعني يوم الرِّدَّة أَي مُبْرِزاً له من غمده وفي حديث ابن الزبير من شَهَر سيفه ثم وضعه فَدَمُه هَدَرٌ أَي من أَخرجه من غمده للقتال وأَراد بوضَعَه ضرب به وقول ذي الرمة وقد لاحَ لِلسَّارِي الذي كَمَّلَ السُّرَى على أُخْرَياتِ الليل فَتْقٌ مُشَهَّرُ أَي صبح مشهور وفي الحديث ليس مِنّا من شَهَر علينا السلاح وامرأَة شَهِيرة وهي العَرِيضة الضخمة وأَتانٌ شَهِيرة مثلُها والأَشاهِرُ بَياض النَّرْجِس وامرأَة شَهِيرة وأَتان شَهِيرة عريضة واسعة والشِّهْرِيَّة ضرْب من البَراذِين وهو بين البِرذَون والمُقْرِف من الخيل وقوله أَنشده ابن الأَعرابي لها سَلَفٌ يَعُود بكلِّ رِيعٍ حَمَى الحَوْزات واشْتَهَر الإِفَالا فسَّره فقال واشتهر الإِفالا معناه جاء تشبهه ويعني بالسَّلَفِ الفحل والإِفالُ صغار الإِبل وقد سَمَّوْا شَهْراً وشُهَيْراً ومَشْهُوراً وشَهْرانُ أَبو قبيلة من خَثْعَم وشُهارٌ مَوضع قال أَبو صخر ويومَ شُهارٍ قد ذَكَرْتُك ذِكْرَةً على دُبُرٍ مُجْلٍ من العَيْشِ نافِدِ [/SIZE] Yukarıdaki yazıyı okuduğunuzda karşılaşacaklarınız şunlar olacaktır: “Şöhret”: Bir şeyin sınırı aşması, insanlarca bilinecek ölçüde ortaya çıkışıdır. Cevheri, “Bir işin açık olmasıdır” der. İbn-i Arabi, “Gizli işlerin gizliliğinin kalkıp açığa çıkmasıdır” der. “Şehr”, kamerin (gökteki ayın) adıdır. Bu isim ona şöhreti ve açıkta oluşu nedeniyle verilmiştir. İbn-i Side: “Şehr, zaman diliminden bilinen sayı; 29, 30 gündür”. Çünkü bu günlerin, hangi gün olduğu; başı, ortası ve sonu gökteki ayın konumu ve evreleri sebebiyle açıkça belli olmaktadır” der. Zeccac, “29, 30 günlük süreye şehy (ay) denilmesinin sebebi açıkta ve açık oluşundandır” der. Ebul Abbas: “29, 30 günlük sürece şehr (ay) denilmesinin sebebi, insanların ayın giriş ve çıkışını açıkça görmeleri ve bilebilmelerindendir” der. İbn-ü Esir: “Şehr, hilaldir. Şöhreti ve açıkta oluşundan bu isim verilmiştir. 29, 30 günlük süreye şehr denilmesi günlerin açıkça bilinebilmesindendir” der. Araplar aylık işlere “müşahere” yıllık işlere “muaveme” derler. “Eşhere”; 29, 30 gün geçirdiği zaman topluma “eşherel kavm” denir. Kadının doğuracağı ay geldiği zaman “eşheretil mer’e (kadın ayını doldurdu)” denir. “Şehr”, bilgin demektir. Araplar “falan kişi için insanların meşhurlaştırdığı fazilet vardır” derler. Kişi kılıcını kınından çıkarınca “şehere fülanün seyfehü” denir. Kılıcı kınından çıkarıp kaldırdığında “şehhere seyfehü” denir. Şişman, yaygın, kaba geniş elbise giymiş kadına “imreetün şehiretün” denir.” Buradaki açıklamalardan açıkça anlaşılmaktadır. Kök sözcük olan “şhr”, “Bir şeyin açıkta bulunması ve bu sayede bilinmesi” demektir. Bu kökten türemiş olan “şehr” sözcüğü de isim olarak, “gökteki aya göre belirlenmiş, 29, 30 günlük zaman diliminin adı”dır. Çünkü gökteki ayın evrelerinden, şeklinden, ayın başlaması bitmesi ve ortadaki günlerin kaçıncı gün olduğu açıkça bilinebilmektedir. Arapçada yumurta rengi beyaz olarak tanımlanır ve Türkçemize de geçmiştir. Bu sözcüğün beyzae kalıbı ise aşırı beyazlığ, parlaklığı ifade eder. Bunun için de Güneşe,beyaz yüzlü lekesiz bayana, üzerinde hiç bitki bitmeyen toprağa, Kameri ayın 14,15.geceki görünümlerine ki, bu dolunaydır beyza denilir. "شَهْرُ رَمَضَانَ" bu bir tamlamadır ve "Ramazan ayı" anlamındadır. Gökyüzündeki kamerin ışığının görünmesine şahidlik eden için başlayan bir zamandır. Bu zaman içerisinde sınırları belli zaman diliminde müslümanlar sıyam halinde Kur'an'a yönelecekler ve oradaki beyyinatları hudenleri görerek furkanlşacaklar , Allahı yücelterek sahip olduğu nimetlerin karşılığını verir duruma gelecekler. Yaşamlarını vahiyle akort edeceklerdir ve böylece her ne yaparsa yapsın Allah'ın uyarılarına uyan olarak O'nun koruması altına girmiş olacaklardır. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Halil hocam,
bu güzel açaklamaniz için candan tesekkür. Açiklamanizda [I]“Şehr”, kamerin ([U]gök[/U]teki ayın) adıdır[/I], diyorsunuz ya dikkatimi ilk çeken o ifadedeki [U]gök[/U] kelimesi oldu. Sizin bu açiklamanizin ortaya koydugu gerçek: ŞeHR, 29 gün mü [B]ya da[/B] 30 gün mü oldugu bizim seçimimize kalmis olan bi süre degildir ve takvim denen kagida degil [U]gök[/U] yüzüne bakildiginda görülen aydir. Tabii, örnegin ramazân hilaliyle şevval hilali arasindaki [U]süre[/U] de ŞeHR sayilir ama asla 29 gün degil, 30 gün degil. Allah'in gökleri ve yeri yarattigi gün verdigi hüküm o ki kamer dünyayi "29 gün 12 s 44 dk 3 sn"de dolanir. Saniye sektirmez. Kisacasi "Şehr"in Allah tarafindan hükme baglanan süresiyle oynanamaz. Uydurulan dinde sapkadan tavsan çikarir gibi gökteki aydan 29 gün [B]ya da[/B] 30 günlük siyam ibadeti çikarmak Allah'in hükmüne ortak olmaya yeltenmektir. Allah hükmüne kimseyi [U]ortak[/U] etmez. (Kehf 26). Devam edelim isterseniz insallah. |
Açiklamanizda şunlari da belirtiyorsunuz:
[I]Kadının doğuracağı ay geldiği zaman “eşheretil mer’e (kadın [U]ay[/U]ını doldurdu)” denir. [B]Şişman[/B], yaygın, kaba geniş elbise giymiş kadına “imreetün şehiretün” denir.”[/I] Kadinin [U]ay[/U]ını doldurdugu an hilal gibi degil dolunay gibi göründügü andir ve [B]sisman[/B] kadin hilal misali bi deri bi kemik degil dolunay misali etine dolgundur. Kisacasi ŞeHR dolunaydir. Açiklamanizda verilen örneklerden anlasilan bu. |
[QUOTE=dost1;20377]Lisanul Arapdan yaptığınız alıntı ise eksik. sadece koyu olarak belirttiğim yeri, alıntılamışsınız cümlenin gerisini almamışsınız.[/QUOTE]
[SIZE="5"]والشَّهْرُ القَمَر سمي بذلك ل[COLOR="Red"]شُهرته[/COLOR] وظُهوره وقيل إِذا ظهر وقارَب ال[U]كمال[/U] [/SIZE] Evet, yalnizca bu ifadeyi alintiladim çünkü "ŞeHR"in "[COLOR="red"]ŞöHRet[/COLOR]"i ile [U]kemal[/U]e ermisligi arasindaki iliskiye dikkat çekmek istedim. Bu alintidaki "ŞeHR"in "ŞöHRet"i hilalin insanlarda yarattigi duygulardan degil dolunayin göze çarpan yapisindan geliyor. Ramazân hilali degil bu ŞeHR çünkü hilal tirnak ucu kadarcik bi sey olup kolayca gözden kaçtigi için şöhretini göze çarparak kazanamaz. Onu yapan çileği çagristiran rengi ile ve kocaman bi tepsiye benzeyen yapisiyla ramazân dolunayidir. Kisacasi hilal degildir ŞeHR, dolunaydir. |
Selamun aleyküm değerli Hasan Akçay kardeşim,
Dediğiniz gibi olsaydı [B]şehri ramazan[/B] değil de [B]şöhreti ramazan[/B] olurdu. Şehr, dolunay değildir. Gökteki kamerin ışığı ile görünür olmasıdır. Şehri ramazandan kasıt da Ramazandaki hillalin görülmesiyle ayın başladığının bilinmesidir. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Benim bildigim, "şehr"in "şöhret"i
onun ya kutsal sayilip gözde büyütülmesidir ya da iri yapisiyla göze çarpmasi. Örnegin Lisanul Arab'da ŞHR baglaminda "sisman kadin"dan söz ediliyor. Sisman kadin, [B] kutsal sayilip[/B] gözde büyütülmez ama iri cüsssesiyle göze çarpar. Yine örnegin alintimizda "ŞeHR"in kemale ermis olmasindan söz edilerek ŞeHR "göze çarpip nerdeyse MÜKEMMEL oldugunda" deniyor. [SIZE="5"] إِذا ظهر وقارَب الكمال[/SIZE] Göze çarpan... MÜKEMMELE YAKIN (nerdeyse 100 dolu) olan ŞeHR dolunaydir, güzel hocam. Hilal KEMALE ermekle ilgisi olmayan, tirnak ucu kadarcik bi sey. Göze çarpmaz hilal, gözden kaçar. O yüzden [I]hilal rü'yet evleri[/I] kurup ararlar onu samanlikta igne arar gibi. Ama bi türlü bulamazlar, göremezler; hilal göründü, yok görünmedi diye nizalasir dururlar. Güzel hocam, alintiladigimiz ifadede "ŞeHR hilaldir" denmiyor, "ŞeHR dolunaydir" anlami var orada. Lisanul Arab "ŞeHR"in dolunay oldugunu belirtmek için daha ne yapsin? * Bu arada [QUOTE=dost1;20403]Dediğiniz gibi olsaydı [B]şehri ramazan[/B] değil de [B]şöhreti ramazan[/B] olurdu.[/QUOTE] ŞeHR yalnizca [B]şöhret[/B] olsaydi evet [I]şöhreti ramazan[/I] denirdi. ama ŞeHR şöhretin yani sira daha bir sürü seydir; 29.5 gün süren [B]vakit[/B] birimidir örnegin. Ama şehru ramazân yerine [B]vakti ramazân[/B] demek zorunda degil insanlar. ŞeHR (Bakara 185'teki [I][U]şehr[/U]u ramazân[/I]) = "ARTIK ay"siz "iddet"in 12'de biridir ama ARTIK AY devreye girince "iddet"in [B]13[/B]'te biri olur. YERH (Hicaz agziyla Rakuş kitabesindeki [I][U]yerh[/U]i temmuz[/I], güney agziyla Ebrehe kitabesindeki [I][U]werh[/U]en zibeten[/I]) = yilin 13'te biri asla olmaz, daima [B]12[/B]'de biridir. Hilal de tipki ŞeHR gibi "iddet eş-şuhûr"un içindedir, gökte. Ramazân hilali onun için gökte araniyor. "ŞeHR"in hilal oldugu farzedilse bile... [B]gökteki[/B] ramazân hilali zincirleme 11 gün [U]erken[/U] gelmez; devreye ARTIK AY girdiginde 19 gün [U]geç[/U] gelir. Kamerî yil denen [B]kagit üstünde[/B]ki hilal baska [B]gökte[/B]ki hilal baska. Gerçek bu. Yani şehr hilaldir dense de denmese de AYNI. Allah'in gerçegi degismiyor. |
....
|
Hey beyazasi!
Ağzına sağlık. Evrensel olan müslümanlık dininin Arab'ın hegemonyasından, Arab'ın dini olmaktan kurtulması için yazdıklarından dolayı teşekkürler. Belki oturur düşünürler de bir yerlere gelirler. Sitede bir kaç kere İşaya Peygamber'in orucu yazıldı. Bu Allah'tan İşaya'ya vahiylerdir. Mademki bir müslüman olarak Allah'ın Peygamberlerine de iman islamın şartı, bunları niye es geçiyor, Ragıp İsfahani denilen ne idiğü belirsiz birinine ve hadislerine inanıp aç kalıyorlar? Allah'ın vahyine inanmıyorlar sonra da kendilerine "inanmış" diyerek hava atıyor, etrafını küçük görüp aşağılıyorlar.. Halbuki dini tahrif ederek yeni din yaratıyorlar, dinde kural koyuyorlar. Saygılarımla. Galip Yetkin. |
....
|
[QUOTE=galipyetkin;20410]Hey beyazasi!
Ağzına sağlık. Evrensel olan müslümanlık dininin Arab'ın hegemonyasından, Arab'ın dini olmaktan kurtulması için yazdıklarından dolayı teşekkürler. Belki oturur düşünürler de bir yerlere gelirler. Sitede bir kaç kere İşaya Peygamber'in orucu yazıldı. Bu Allah'tan İşaya'ya vahiylerdir. Mademki bir müslüman olarak Allah'ın Peygamberlerine de iman islamın şartı, bunları niye es geçiyor, Ragıp İsfahani denilen ne idiğü belirsiz birinine ve hadislerine inanıp aç kalıyorlar? Allah'ın vahyine inanmıyorlar sonra da kendilerine "inanmış" diyerek hava atıyor, etrafını küçük görüp aşağılıyorlar.. Halbuki dini tahrif ederek yeni din yaratıyorlar, dinde kural koyuyorlar. Saygılarımla. Galip Yetkin.[/QUOTE] Abi İşaya Peygamber'in orucu ile ilgili link alabilir miyiz? |
[QUOTE=beyazasi;20408]'' Oruç bizden öncekilere yazıldığı gibi bize de yazıldı değil mi?
EVET Yani MUHAMMED Resulden binlerce sene önce gelmiş ve yaşamış NUH ,SALİH ve HUD isimli resullere ve bunların kavimlerine de yazıldı değil mi? EVET Peki bunlar RAMAZAN AYInı hangi takvime göre belirlediler? onların zamanında Ortada ne ARAP vardı? Ne de ARAP TAKVİMİ[/QUOTE] Şehru ramazân = RAMAZÂN DOLUNAYI = sicak dolunay RAMAZÂN DOLUNAYI her çagda AYNI ama "siyâm"da AYNILIK aranmali mi? TAKViME gelince o, insanlarin isi. Onu insanlar yapiyor. Ama dünyanin günesi dolanmasini saglamak Allah'in isi. Onu Allah yapiyor. Ve Allah'in gökleri ve yeri yarattigi gün (9:36) baslamis dünya, kameri de yanina alarak, günesi dolanmaya. Araplarla SINIRLI degil. O dolanmanin süresi, Kuran'da eş anlamli iki kelime ile dile getiriliyor: sene ve âm. Örnegin Nuh'un ömrüyle ilgili olarak, Ankebût 14: [I]...onlarin içinde 1000 [COLOR="Sienna"]sene[/COLOR]den 50 [U]yil[/U] az yasadi ...fe lebise fîhim elfe [COLOR="Sienna"]sene[/COLOR]tin illâ hamsîne [U]âm[/U]en[/I] * Kuran'da kamerî yil yok. YIL şemsîdir. Madem Kuran diyoruz, Kuran yeter diyoruz onun verdigi TEK kanit yeter. Yûnus 5: [I][U]Yillarin sayi[/U]sini bilin diye inen dilimler verdik kamere[/I] [B][COLOR="red"] [SIZE="6"]O[/SIZE] [/COLOR][/B]----- 10 gün ----- [COLOR="Red"] [SIZE="5"]C[/SIZE][/COLOR] -- 4 gün -- [SIZE="3"] ( [/SIZE] Kamerin dolulugu dolunaydan itibaren inmeye baslar. O halde inen dilimler, dolunay dahil, dolunaydan itibarendir. Örnegin %99.999... dolu olan dolunay ilk dilimdir. Arka arkaya gelen örnegin 76 ramazân dolunayi şemsî [U]yillarin sayi[/U]sini verir: 76. Çünkü her bir dolunay ARTIK AY sayesinde şemsî yilin belli bi vaktinde sabitlenmistir. Ve 1 "iddet"te yalnizca 1 ramazân dolunayi bulunduguna göre ramazân dolunaylarinin sayisi = şemsî yillarin sayisi Ama insanlarin uydurdugu kamerî yil 12 dolunaydan olussun diye ARTIK AY sürekli ötelenmek suretiyle NESî küfrü otomatige baglanmis ve sabitlik iptal edilmistir. Bunun sonucu olarak ramazân dolunaylarin sayisi = kamerî yillarin sayisi [B]degildir[/B]. Bir insanin dogumundan ölümüne kadar dogup batan ramazân dolunaylarinin sayisi 76 ise kamerî yillarin sayisi nedir, hesaplar misiniz lütfen. |
Sayın bartsimpson
İstediğin link şu. Sayfayı sonuna kadar okumanı dilerim: [url]http://www.hanifler.com/showthread.php?t=3382&page=6[/url] Saygılarımla. Galip Yetkin. |
"Şehru ramazân"in
21 Hazirandan sonraki ilk dolunay olduguna dair ayet var mi? Evet. Belirleyici kelime [COLOR="Red"]sicak[/COLOR]. 2:185'te anilan "ramazân"in ASIRI [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] anlamina gelmesi, büyük pazarin (28:27) ayni zamanda sicak yaz aylari olan haram aylarda kurulmasi (106:2, 9:7, 9:2, 9:5), dolayisiyla o aylarda savasarak (2:217) ya da avlanarak (5:2, 5:95) kan dökmenin haram sayilmasi kendini düsünenlerin "Bu [COLOR="Red"]sicak[/COLOR]ta sefere çikmayin!" demesi (9:81)... buna isaret ediyor. Özellikle Tevbe suresinde islami yasatacak ya da sona erdirecek sicak olaylara eşlik eden fon müzigi gibi bi motif var: [COLOR="Red"]sicak[/COLOR]. |
Şevvâl, bi dolunayin DiK KUYRUK anlamina gelen ismidir
çünkü develerin üremesiyle ilgili mevsimde yer alir. Yani? Yani DiK KUYRUK dolunayi nasil develerin üremesiyle ilgili mevsimde yer almak zorundaysa sicak dolunay da [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] mevsimde yer almak zorunda. [COLOR="Red"]Yaz[/COLOR] dolunayidir [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] dolunay; örnegin 630'un şu 4 [U]dolunay[/U]indan biridir: (Bkz. [url]http://www.timeanddate.com/calendar/?year=2015&country=4)[/url]* 01 Tem 31 Tem 29 Agu 28 Eyl. Peki madem öyle, sicak dolunay = 28 Eyl olamaz mi? Hayir. Yoksa sicaklari haber vermeyen bi "sicak dolunay"in "sicak dolunay"ligi kalmaz. Zaten geçmis bitmis sicaklarin habercisi mi olur? AKIL ve izan onu gösterir ki sicak dolunay "21 Hazirandan sonraki ilk dolunay"dir. Örnegin 630'un ve 2015'in 01 Tem dolunayi. Çilegimsi parlak rengi ve kocaman, dopdolu ([U]simetrik[/U]) haliyle şiir dili ile ([B]Inşikâk 16-18[/B]) ve ADI ile ([B]2:185[/B]) Kuran'da anilan tek dolunay. SIRA DISI bi dolunay. [I]Andolsun o aksamin kizilligina, o geceye ve örttüklerine ve [U]simetrik[/U] bi hal aldiginda o kamere ki.[/I].. * "Ama soru degil bu, MIZMIZLIK!" demenin de lüzumu yok. Soru sormak haktir ve güzeldir. Benim bu yazdiklarim, aklimdan geçen cevaplar. * Bi de 630'daki olaylarin AKIS SIRASI var... Ona bakmak lazim. Asiri [COLOR="Red"]sicak[/COLOR] dolunayda baslayip sonraki [COLOR="Red"]yaz[/COLOR] dolunaylarinda tirmanan ve [COLOR="Red"]cehennemî[/COLOR] sicakta çikilan bi seferle ([B]9:81[/B]) doruga eren olaylar. ________________________________________ *630 yili 2015'in meton döngüsü oldugu için her iki yilin kamerî görüntü tarihleri AYNI. |
Kamerî yilin
aylari: ----1-------2--------3----------4------------5--------------6---------7------8-------9--------10-----11-------12 [COLOR="Red"]Muharrem[/COLOR], Safer, Rebiulevvel, Rebiulâhir, Cemâziyelevvel, Cemâziyelâhir, [COLOR="Red"]Recep[/COLOR], Şâban, Ramazân, Şevvâl, [COLOR="Red"]Zilkâde[/COLOR], [COLOR="Red"]Zilhicce[/COLOR], ...................................................................................................................................................................---1-------2-----3---- ..................................................................................................................................................................[COLOR="Red"]Muharrem[/COLOR], Safer, Rebi... Mevcut kabule göre haram aylar: Muharrem, Recep, Zilkâde, Zilhicce. Bunlarin üçü arka arkaya geliyor: --11------12...........1...... Zilkâde, Zilhicce, Muharrem Ama Recep yilin apayri bi yerine alip basini gitmis. Kuran bunu çürütüyor. Nasil yani? [B]Tevbe 7[/B]'deki MESCiDiL HARÂM andlasmasi ile müsriklere taninan "4 ay"lik bi süre var: [I]Yeryüzünde [U]dört ay[/U] dolasin, [COLOR="Green"]Fesîhû fil ardı [U]erbeate eşhur[/U][/COLOR][/I] [B]Tevbe 5[/B]'te belirtildigi üzere [U]Haram aylar[/U]* idi bunlar: Ve HARAM AYLAR sona erince müsrikleri buldugunuz her yerde öldürün... [COLOR="Green"]Fe izânselehal EŞHURUL HURUMU faktulûl muşrikîne haysu vecedtumûhum[/COLOR] Düsünün. Müsrikler Zilkâde, Zilhicce, Muharrem boyunca 3 ay özgürce dolasacaklar; siz bu 3 ay sona erince onlari buldugunuz yerde öldüreceksiniz. Ne zamana kadar öldüreceksiniz? Ta Recep dolunayina kadar. Çünkü Recep haram aydir, harâm ayda dokunmak yok. Iyi ama Recep'e kadar o müsriklerden hayatta kalmak isteyenler tövbe edip Islama geçti (Tevbe 5), islama geçmeyenleri öldürdünüz öldürdünüz öldürdünüz. Ortada müsrik mi biraktiniz ki "Tamam, haram aydir. Dokunmayalim artik özgürce dolassinlar!" diyesiniz? Ölüler mi özgürce dolasacak? Açik ve net. Kuran'daki haram aylarin dördü de arka arkaya gelirler. Müsrikler o 4 ay süresince özgür idiler. Müsrikler yakalandiklari yerde o 4 ayin dördü de sona erince öldürüleceklerdi. * Baska bi gerçek: [COLOR="Red"]Sicak[/COLOR] yaz aylari idi haram aylar. Çünkü Mekke panayiri o aylarda kuruluyordu ve Mekke halki Kureysti, Kureys ilk baharda ve kisin uzak ülkelere kervanlarla ticari yolculuklar yaptigi için ([B]Kureys 2[/B]) yalnizca yazin Mekke'de bulunabiliyordu ve uzak ülkelerden aldigi mallari [COLOR="Red"]yazin[/COLOR] Mekke panayirinda kârina satip ekmek parasini kazaniyordu. [COLOR="Red"]Yaz[/COLOR] aylari... Haram aylar. [COLOR="Red"]Sicak[/COLOR] dolunay = Şehru [COLOR="Red"]Ramazân[/COLOR]. Şehru ramazân haram aylarin ilkiydi. Yazin basi. ASIRI sicaklarin habercisi. ______________________________ *Mevdudi: ([url]http://www.sevdalara.net/kuranikerim/9-Tevbe-suresi/Tevbe-suresi-mevdudi-tefhimul-kuran-tefsiri.html[/url]) [I]Burada "haram aylar" tabiri ile "[U]hacc[/U]" veya "umre" ibadetlerinin yapılabilmesi için savaşın yasaklandığı dört ay değil, aksine ikinci ayetle müşrikler için mühlet olarak garanti altına alınan ve müslümanlar için müşriklere herhangi bir hücumun yasaklandığı dört ay kastedilmektedir[/I]. Tevbe 5'te anilan "haram aylar"dan kasit [U]hacc[/U] ibadetinin yapilabilmesi için savasin yasaklandigi dört [B]haram ay degildir[/B] iddiasi bos bi iddia. Iddiayi [B]Tevbe 3[/B] çürüyor: [I]Büyük [U]hac[/U] gününde Allah ve elçisinden insanlara duyurudur... [COLOR="Green"]Ve ezanun minallâhi ve resûlihî ilân nâsi yevmel [U]hac[/U]cıl ekber[/COLOR][/I] Anilan aylardan biri olan Zilhiccede [U]hac[/U] yapilmistir. Hac vaktidir [COLOR="Red"]Zilhicce[/COLOR], [B]haram aydir[/B]. |
Peki
sicak dolunay 21 Hazirandan sonraki iKiNCi dolunay olamaz mi, örnegin [U]31 Tem[/U]? Hayir, yoksa [U]yillarin sayis[/U]ini bilmek zorlasir, kafa karistiran bi hal alir. [B]Yûnus 5[/B]: [I]Allah aya inen dilimler ölçüverdi ki [U]yillarin sayisi[/U]ni bilin[/I]. Herkes gibi çöldeki arabin da bildigi: 21 Haz yilin en uzun gündüzüdür. Çöldeki Arap en uzun gündüzden sonraki iLK dolunayi o yüzden kolayca bilir. Ya iKiNCi dolunayi? MIZMIZLIK iste bu oluyor. Çöldeki arap 21 Hazirandan sonraki iLK dolunayi her gördügünde degneyine bi çentik atar ve yillarin sayisini bilmek istediginde çentikleri sayar. Çentiklerin sayisi = 21 Hazirandan sonraki iLK dolunaylarin sayisi = yillarin sayisi. * Iyi ama çöldeki arap 21 Araliktan sonraki iLK dolunayi da bilir çünkü 21 Ara yilin en kisa gündüzü. Çöldeki arap niçin 21 Araliktan sonraki iLK dolunaylari saymiyor? Çünkü şehru [COLOR="Red"]ramazân[/COLOR] "[COLOR="Red"]sicak[/COLOR] dolunay"dir. 21 Aralik sicak degil. |
Savm
ne zaman baslar, kaç gün sürer, ne zaman sona erer? Bununla ilgili ayetler: [B]Bakara 185[/B]: [I]Sicak dolunay... O [U]dolunay[/U]a tanik olanlariniz [U]o[/U]nu "savm"lasinlar.[/I] Açik ve net. Tanik olunmasi gereken, hilal degil [U]dolunay[/U]dir. Yine açik ve net. Dolunay önce görülecek, sonra "savm"lanacak. Lütfen dikkat. Hilalin göründügü gün RAMAZÂN AYININ iLK GÜNÜ olup savm baslamadan sona erer. Uydurulan dinde oruç ondan sonra basliyor, pesin pesin 1 gün eksigiyle. Bütün bir ay (29 ya da 30 gün) oruç tutulacak iddiasi o yüzden im-kan-siz-dir. Örnegin bu yil 17 Haziranda "Ramazân hilali göründü" dendi, o gün ramazânin ilk günüydü ama oruç tutulmadi. 18 Haziran'da sahura kalkildi. Bi kandirmacadir gidiyor. "10 gün"e gelince, "ma'dûdât"in anlami o. [B]Bakara 184[/B]: [I]Ma'dûdât kadar gün Eyyâmen ma'dûdât[/I] A = B C = B O halde A = C [U]Savm[/U]in süresi = eyyâmen ma'dûdât (Bakara 184) [U]Hac[/U]cin süresi = eyyâmen ma'dûdât ([B]Bakara 203[/B]) O halde [U]savm[/U]in süresi = [U]hac[/U]cin süresi. Ve evleri Harâm'da olup ta hayvan bagislayamayan haci adaylari orada toplam 10 gün kefaret "siyam"i ederler ([B]Bakara 196[/B]). O halde "savm"in süresi toplam 10 gündür. Ne zaman sona erer? [B]Bakara 189[/B]: [I]Sana "[U]hilaller[/U]"i soruyorlar Yes'elûneke anil [U]ehille[/U]. De ki insanlar için ve hac için vakittir onlar.[/I] Bakara 189'a devam: [I]Evlere arkalarindan girmek degildir iyilik, evlere kapilarindan girin.[/I] [U]ilk[/U] hilal [COLOR="Red"])[/COLOR] . . . . . . . . . . . . . . [SIZE="7"][B][COLOR="Red"]O[/COLOR][/B][/SIZE] . . . 10 gün . . . [COLOR="red"][SIZE="5"]C[/SIZE][/COLOR] . . . . . [COLOR="Red"]([/COLOR] [U]son[/U] hilal Evlerin arkalari, tipki [U]ilk[/U] ve [U]son[/U] hilaller gibi meCHuL olup gözden kaçarlar. Evlerin kapilari ise, tipki dolunay gibi meŞHuR olup göze çarparlar. Kisacasi savm (ve hac) dolunayda baslar, 10 gün sürer, çeyrekay karnini içeri çekip [U]hilal[/U]lesince sona erer. |
Yalan üstüne yalan söyleniyor
önceki yalana kilif uydurmak için. Örnegin islam takviminde gün (yevm) sabah degil aksam baslar...mis. Dolayisiyla ramazânin ilk günü örnegin bu yil 18 Haziran... imis. Kimse kimseyi kandirmasin, takvim denen [B]kagit üzerinde[/B] olabilir bu ancak. [B]Gökte[/B] ramazân hilali günesten 15-20 dakika sonra doguyor, bütün gün batiya yol aliyor. Sizin aksama kadar baslamayacak dediginiz gün gökte sabahleyin basladi bile. Çünkü orda Allah'in hükmü yürüyor. Sizin elinizin gök yüzüne ulasmasi imkansiz, takvim denen kagit üzerinde yaptiginizi gök yüzünde yapamiyorsunuz. Bi baska yalan: Ramazânin ilk gününde tutulmayan oruç Bi SONRAKi AYIN iLK GÜNÜ tutuluyor telafi için... Bi SONRAKi AY... yani orucun vakti geçtikten sonra. Namazin vakti geçtikten sonra örnegin bir rekati günes dogduktan sonra kilinan sabah namazi namaz midir ki orucun vakti geçtikten sonra tutulan oruç oruç olsun? |
Oruçla ilgili iki yalan söylüyoruz
ve o yalanlarimizi görmemek için basimizi kuma gömüyoruz. Biri: Oruç günleri ramazanin tümüdür, ramazan ayinin bütün günlerinde oruç tutmak farzdir iddiasi. Oysa yok öyle bisey, mümkün degil. Çünkü ramazan hilaline tanik oldugumuzda gün bitmistir. Aksam görüyoruz hilali. O gün oruç tutmadik. * Efendim bu yalana KILIF uydurmak için de deniyor ki islam takviminde gün aksamleyin baslar yani şehru ramazan hilalin göründügü aksamin sabahinda baslar. Birinci gün o gündür, birinci gün oruç tutuluyor. Bu da mümkün degil. Çünkü eger sizin ramazan dediginiz hilal ile baslayan 29-30 gün ise ramazan o hilalin dogdugu anda baslar. O hilal aksam degil sabah doguyor, günesle birlikte bütün gün batiya yol aliyor ve günes battiktan az sonra aksam batiyor. Gökyüzünde ramazan hilali olacak ama yeryüzünde ramazan olmayacak! Basimizi kuma gömmek degil de nedir bu? Ya ramazan geldi mi diye bati ufkunda hilal aramayi birakmak gerekir ya da o hilal var olup durmusken [B]gündüz ramazan degildir[/B] demeyi. Ama hilalin ufukta aranmasi da sürüyor hilalli gündüzün ramazandan sayilmamasi da ve oruç tutulmuyor. * Hilali gündüz gören yok çünkü günes onu siliyor. Arti, aksam da gören yok çünkü tirnak ucu kadarcik şöyle ) bisey, batan günesin biraktigi kizilligin içinde silinip gitmis. O yüzden kimse emin olamiyor, kimileri gördügünü öne sürerken kimileri göremedigini itiraf ediyor ve hilal göründü yok görünmedi tartismasi alip basini gidiyor. * Gerçek o ki arka kapilardir ramazanin basindaki [B]gözden kaçan[/B] ilk hilal ve dolunaydan sonraki ilk hilal. Ön kapi dolunaydir. Allah "Ön kapidan girin!" diyor (2:189), [B]göze çarpan[/B] meŞHuR "ŞeHR"den. * Ikinci yalan ramazan hilali her yil zincirleme 11 gün ERKEN gelir iddiasi. Hayir, zincirleme 11 gün erken gelen takvim denen [U]kagit üzerinde[/U]ki hilaldir. [U]Gökte[/U]ki ramazan hilali bazan 19 gün GEÇ gelir. Örnegin ramazan hilalinin son 6 yilda göründügü tarihler: kagit üzerinde...gök yüzünde 01 Agus....02 Tem 2011 20 Tem.....20 Hazi 2012 09 Tem.....09 Hazi [U]2013[/U] 28 Hazi.....28 Hazi 2014 18 Hazi.....18 Hazi [U]2015[/U] 06 Hazi.....06 Tem 2016 Görüldügü gibi, gökteki ramazan hilali 2014'te [U]bir önceki yil[/U]dan 19 gün GEÇ gelmis. Bunun nedeni bir önceki yilda [B]13'üncü hilal [/B]var: ……….1…………..2………3………4………..5….….6……...7……….…8………….9 …...10…..…11…......12.….[B]13[/B] 09 ha 2013-09 te-08 ag-06 ey-06 ek-04 ka-04 ar-02 oc 2014-31 oc-02 mar-31 mar- 30 ni-29 may Kamerî yil takvim denen [U]kagit üzerinde[/U] 13'üncü hilal ötelenerek uydurulmustur ama insan eli gök yüzüne ulasamadigi için orda öteleme yapilamiyor. Allah'in gökleri ve yeri yarattigi gün kurdugu düzene fesat sokmaktir öteleme, Tevbe 37'deki ifadeyle "[COLOR="Green"]ziyadetun fîl [B]kufr[/B][/COLOR] - küfürde ileri gitmek"tir. Şehru ramazan her yil 11 gün erken gelir demek otomatige baglanan küfre RAZI olmaktir. Otomatige baglanan küfre mi eyvallah, [B]küfür islam mi sayilmali?[/B] |
Anlamazlar Hasan Akçay kardeşim.
Söylediklerinin doğru olması da yetmez. Akla ve mantığa uygun şey söylemen de yetmez. Sakalın olacak Cübben olacak İlahiyat hocası olacaksın... Sen sade bir vatandaş, sade bir kul kalkıp dini öğreneceksin. Haşa! Sümme haşa! |
Hasan Akçay kardeşimizin anlattıklarına bilmeyenler için bir katkı koyayım.
Bunu gözlem yaparak rahatlıkla görebilirsiniz. Ay, Dolunaydan sonra gitgide küçülmeye başlar. En son hilal haline bürünür. Hilalden sonra karanlık ay olur yani görünmez. Ondan sonra da tekrar hilal halinden gitgide büyüyerek tekrar Dolunay haline gelir. Ay, DOLUNAY halinde iken atıyorum 20.00-21.00 sularında AKŞAM DOĞAR. Küçülmeye başladıkça Ay'ın doğuş saati de gecikir. En son HİLAL haline geldiğinde Ay SABAH/GÜNDÜZ DOĞAR, akşam batar. |
Naçizane bir katkı daha koyayım:
Kuran kendi kendini açıklayan bir kitaptır. Bir kelimeye Kur'an'ın her yerinde "A" anlamını verebilirsiniz. Ancak Kur'an o kelimenin anlamını "bir ayette" açıklar ve öyle bir yerde kullanır ki verdiğiniz o "A" anlamı orada sırıtır, saçma bir anlam ortaya çıkar. İşte "Şehr/Dolunay" kelimesinin anlamının açıklandığı ayet de Sebe 12'dir. "Takvim ayı" anlamı her yere oturabilir ama burada sırıtır ve saçma bir anlam ortaya çıkar. Çeviriler şöyle: Süleyman için de [B]sabah gidişi bir ay, akşam dönüşü bir ay olan rüzgârı görevlendirdik...[/B] (Sebe, 12) [B]"Sabah gidişi bir ay, akşam dönüşü bir ay olan rüzgar".[/B] "Şehr" kelimesine "Takvim ayı" anlamını verirseniz, bu; kelimenin anlamının açıklandığı bu ayette sırıtır. Bu çeviriyi istediğiniz klimatoloğa/rüzgar bilimciye götürün size gülecektir. Çünkü rüzgarın aldığı mesafe hızına bağlı olarak [B]uzunluk birimi ile[/B] belirtilir. Böyle saçma bir ifade ile rüzgarın aldığı mesafe anlatılmaz. "Şehr" kelimesi "Takvim ayını" değil "Dolunay'ı" anlatır. Sebe 12 ve Büyük Çeviri Hatası >>> [URL="http://kurandini.net/index.php/sebe-12-ve-ceviri-hatasi.html"]http://kurandini.net/index.php/sebe-12-ve-ceviri-hatasi.html[/URL] |
Sevgili Anadolu,
Yorum yapmayi gerektiren alanlarda kendimi yeterli göremedigim için o alanlara girmiyorum ama girmek zorunda kalir da yorum yaparsam "Bunlar benim yorumumdur, yanlislanabilir" diye çekince belirtiyorum. "Savm"in türleri öyle bir alan. Sizin linkini verdiginiz yerdeki yoruma göre herkes yerine getirecegi "savm"in türünü kendisi seçer yani ramazanda gündüzleri isterse yer, içer ama baska seylerden kendini uzak tutar. Ben bu yoruma katilmaktan ya da karsi çikmaktan yana degilim. Nedenini yukarda belirttim. Zaten içinde yaşadigimiz toplum da bu yorumu dinlemez, duymaz, kâle almaz. Yorumcu bi bakima bosa kürek çeker. Ben "şehr"den kastin ne oldugu gibi bilimsel gerçekler üzerinde durmaya çalisiyorum. Yapmaya çalistigim açiklamalari o yüzden gözlemlere ve ve matematige dayamak zorundayim. Örnegin bazi "iddet"lerde 13 şehr var. Kanit gözlemdir. Bir en uzun gündüz ile bir sonarki en uzun gündüz arasinda kaç şehr oldugunu herkes gözlemleyebilir yani kaldirir başini 1, 2, 3... diye dolunaylari sayar. Matematige gelince... Bir en uzun gündüz ile bir sonraki en uzun gündüzün arasi 365 gündür, eger şehr takvimdeki ay olsaydi yani örnegin 29.5 ya da 30 gün olsaydi (13 x 29.5 = 383.5) yaklasik 384 gün ederdi ve o 384 gün 365 güne sigmazdi. Oysa gözlemledik, 13 şehr 365 güne sigmis. Kisacasi, 365 güne 384 gün sigmaz ama 13 dolunay sigar, şehr [U]dolunay[/U]dir. |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:59 AM. |