![]() |
Kuran'ın yazarı !
Selamlar arkadaşlar. :)
Sizlerinde yorum ve fikirlerinizi almak için , bir soru sormak istiyorum nacizane. Kur'an , muhammed elçi'nin fikirlerinin, duyduklarının ve yaşadıklarının kitap'a aktarılmış hali olabilirmi sizce ? Yani kısacası ALLAH kelamı değilde , bir beşer kelamı olabilirmi ? sevgiler , selamlar herkese.... |
Selamun Aleykum! Değerli Aşık74 Kardeşim!
[QUOTE=aşık74;10537]Selamlar arkadaşlar. :) Sizlerinde yorum ve fikirlerinizi almak için , bir soru sormak istiyorum nacizane. Kur'an , muhammed elçi'nin fikirlerinin, duyduklarının ve yaşadıklarının kitap'a aktarılmış hali olabilirmi sizce ? Yani kısacası ALLAH kelamı değilde , bir beşer kelamı olabilirmi ? sevgiler , selamlar herkese....[/QUOTE] Bu sorunuza sizin cevabınız nedir? Bu forumda Kur'an'ın ne olduğu ile ilgili yazılar var. Detaylı olarak öğrenmek isterseniz -arama butonundan yararlanarak- o yazılara bakabilirsiniz. Kur'an; Allah'ın Resulu Muhammed'e vahyettikleridir. [B]Şûra;7[/B]: "İşte böylece Biz kentlerin anasını ve onun kıyısındaki kişileri uyarasın ve kendisinde hiç şüphe olmayan toplanma günü ile uyarasın diye sana Arapça bir Kur`an vahyettik. Bir grup cennettedir, bir grup da cehennemdedir. " Kusursuzluk sadece Alalh'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
bu uydurulacak bir söz değil.
Ama aklınıza böyle gelmesi normal, çünkü Allahın Kanunu ve dilemesi böyle... Vahyini insanları şüpheye düşürecek şekilde indiriyor, eğer aksini yapsaydı bu imtahanın amacını ters düşerdi. Bakın Allah az kalsın dinleri gönermeyecekti; [B]Ta-Ha [U]15[/U] “Kıyamet mutlaka gelecektir. Herkes işlediğinin karşılığını görsün diye, neredeyse onu gizleyecek (geleceğinden hiç söz etmeyecek)tim.”[/B] [B][U]16[/U] “Buna inanmayan ve nefsinin arzusuna uyan kimseler, seni ondan (ona hazırlanmaktan) sakın alıkoymasın, sonra helâk olursun!”[/B] yine başka bir ayette indirilişi şöyle açıklıyor; [B]En’âm 157 [U]Yahut "Bize de kitap indirilseydi, biz onlardan daha çok doğru yolda olurduk" demeyesiniz diye (Kur'an'ı indirdik)[/U]. İşte size de Rabbinizden açık bir delil, hidayet ve rahmet geldi. Kim, Allah'ın ayetlerini yalanlayıp onlardan yüz çevirenden daha zalimdir! Âyetlerimizden yüz çevirenleri, yüz çevirmelerinden ötürü azabın en kötüsüyle cezalandıracağız.[/B] bu Allah tarafından akıl sahiplerine düşünüp gerçeği anlasınlar, temizlensinler ve doğru yolu bulsunlar diye indrilmiş bir kitatır. Ve bu kitabın indiriliş methodu anlatılan gibi insanlara şahane görseller gösteren mucizeye değil, tam tersine şüpheye dayalıdır. Çünkü bu hayat insanların kendi işlediklerinin sonuçlarına dayalı bir imtahandır. Çünkü Allah indire indire aramızdan bir kula, sıradan bir insana mı bunu indirdi diyip meleklerden bilgi bekleyenlere ([B]Hicr 7, Tegabun 6[/B]) Allah şu cevabı vermiştir; [B]En’âm 9 Eğer peygamberi bir melek kılsaydık muhakkak ki onu insan suretine sokar onları yine düşmekte oldukları kuşkuya düşürürdük. [/B] Sadece yaptıklarımızın karşılığını alacağımız o gün için gizlendi herşey... Sadece insanlarda muhallak bir düşünceleri ve dinler hakkında kulaktan dolma bilgileri var ([B]Araf 43-53[/B]) ve o gün insanlar bu bilgilerin gerçekliğini nereden indiğini anlayacak. Elbette insanlar bu kulaktan dolma ve muhallaklık içerisinde gezinirken Allahın diledikleri o rehberde en güzel şekilde faydalanıp temizlenecek arınacak ([B]En'am 122, Zümer 9, Muhammed 14[/B]). Artık ister bu bilgiyi torpil olarak algılayın ister size verilen bir mükafat. Şu kesin bir bilgi ki; İnsan öldükten sonra tekrar dirilecek ve KENDİ yaptıklarından yada yapmayıp bıraktıklarından hesaba çekilecek ([B]Yasin 45[/B]) *** Bir de Allah Kuran hakkında Muhammed peygamberim dikkate alınmasını istemiyor. O sadece perde, Allah vahyin muhataba alınmasını emrediyor. İstedini peygamber seçer yada daha farklı bir metodla farklı farklı kişilere de indirebilirdi, Ama o bunu diledi... [B]Şûrâ 24 Yoksa onlar, (senin için) Allah'a karşı yalan uydurdu mu derler? Allah dilerse [U]senin kalbini de[/U] mühürler. Ve Allah batılı yok eder; sözleriyle hakkı ortaya koyar. Şüphesiz O, kalplerde olanları bilendir.[/B] konuyla ilgili kafana takılan yeri daha spesifik sorabilirsin. Mesela ben bir dönem Kurana dışarıdan bilgi katılmış olabileceğini zannediyordum. özellikle bölgesel talimatlar hatta ailevi talimatlar içeren yerlerde... |
Mesela ben bir dönem Kurana dışarıdan bilgi katılmış olabileceğini zannediyordum. özellikle bölgesel talimatlar hatta ailevi talimatlar içeren yerlerde...
ALINTI Bende öyle zannediyordum.Halâ aklıma gelmiyor değil. |
İnsan şüphe ettiğine İMAN etmez,iman etmedimide amelde etmez veya iman edenlerle olunca onlar gibi olur,onlardan uzaklaşıncada tek kalınca veya aynı olduğu fikirdeki insanlarla birlikte oldumu BEN İMAN ETMİYORUM O BEYİNSİZLER GİBİ DER VE ONLARLAA ALAY VEYA MENFAAT İÇİN GÖRÜŞÜYORUM DER...
Kuranda şüpheye, İMAN EDEN İÇİN yer yoktur...ŞÜPHESİZ ile ilgili yüzlerce ayet bula bilir her yönelen .. |
[QUOTE=müslümanlardan;10541]İnsan şüphe ettiğine İMAN etmez,iman etmedimide amelde etmez veya iman edenlerle olunca onlar gibi olur,onlardan uzaklaşıncada tek kalınca veya aynı olduğu fikirdeki insanlarla birlikte oldumu BEN İMAN ETMİYORUM O BEYİNSİZLER GİBİ DER VE ONLARLAA ALAY VEYA MENFAAT İÇİN GÖRÜŞÜYORUM DER...
Kuranda şüpheye, İMAN EDEN İÇİN yer yoktur...ŞÜPHESİZ ile ilgili yüzlerce ayet bula bilir her yönelen ..[/QUOTE] şüphede Allah'tan değilmi kardeş.Laf olsun diye ,sırf şüphe edelim diyemi şüphe ediyoruz zannediyorsun.insan okudukça ufku açılıyor,yeni şeyler öğreniyor,ister istemez felsefeye kayıyor.senin dediğin gibi olmak için sokaktaki sıradan bir insan gibi olup,gözlerini herşeye kapatıp (Afedersiniz sözüm meclisten dışarı ) at gözlüğü ile dünyaya bakmak lazım.Bir tarikatın yada cemaatin mensubu olup onların okuduklarından başkasını okumamak onlar gibi sorgusuz sualsiz iman etmek gerekir.zaten başta öyle değilmiydik çoğumuz.Ben tarikatta iken aklımda şüphe olmazdı.ne zaman gözümü açtım sağa sola baktım kurcaladım ozaman şüphe duymaya başladım.Bu zamana kadar inandıklarımın din olmadığını sorgulamaya başladım.şimdi ardı arkası gelmiyor. |
şüphe nedir,sayın gerçekhanif..ilk başta ona bakın.siz sorgulamayla şüpheyi karıştırıyor olmuyasınız.
kuran kendine hidayet için yönelen kişiye SORGULAMAYI ÖĞRETİYOR,[PUTPERESTLİĞİ VEYA İSLAM DIŞI DİĞER FİİL VE FAİLLERİ ÖRNEK VEREREK ALLAH IN YARADILIŞIYLA BUNU SORGULUYOR].. Yalnız şüpheye gelince HEP ŞÜPHESİZ i kullanmıyormu.... En iyisi siz ŞÜPHEYİ Bİ AÇIKLAYIN sonra devam edelim inşaallah... ENAM SÜRESİ..78,79.......................................ŞÜPHESİZ BEN SİZİN ORTAK KOŞTUKLARINIZDAN UZAĞIM,KESİNLİKLE BEN HANİF OLARAK YÜZÜMÜ GÖKLERİN VE YERİ YARATANA ÇEVİRDİM VE ORTAK KOŞANLARDAN DEĞİLİM... Sitenin avatarındaki ayettir bu..... |
[QUOTE=müslümanlardan;10543]şüphe nedir,sayın gerçekhanif..ilk başta ona bakın.siz sorgulamayla şüpheyi karıştırıyor olmuyasınız.
kuran kendine hidayet için yönelen kişiye SORGULAMAYI ÖĞRETİYOR,[PUTPERESTLİĞİ VEYA İSLAM DIŞI DİĞER FİİL VE FAİLLERİ ÖRNEK VEREREK ALLAH IN YARADILIŞIYLA BUNU SORGULUYOR].. Yalnız şüpheye gelince HEP ŞÜPHESİZ i kullanmıyormu.... En iyisi siz ŞÜPHEYİ Bİ AÇIKLAYIN sonra devam edelim inşaallah... ENAM SÜRESİ..78,79.......................................ŞÜPHESİZ BEN SİZİN ORTAK KOŞTUKLARINIZDAN UZAĞIM,KESİNLİKLE BEN HANİF OLARAK YÜZÜMÜ GÖKLERİN VE YERİ YARATANA ÇEVİRDİM VE ORTAK KOŞANLARDAN DEĞİLİM... Sitenin avatarındaki ayettir bu.....[/QUOTE] Çok basit .kur'anı okuyunca yöresel bir çok olayı görüyorsunuz.Müşriklerle peygamber a.s. mücadelesini.Ailesi ile olan münasebetleri.Kıssalar.Müşriklerden isim olarak bahsetmesi.Örneğin Ebu cehilin elinin kuruması gibi.Geçmiş peygamberlerin kavmiyle yaptığı mücadelesi.Peygamberlerin hep aynı coğrafyada ortaya çıkması vs. vs. bunlar insanda şüphe ister istemez bırakıyor.yada aklına getiriyor. |
sayın gerçekhanif KAFANIZDAKİ ŞÜPHELERİ DEĞİL,
ŞÜPHE NEDİR ONU YAZAR MISINIZ, Ayrıca kuranda şüpheye yer yoktur....şüphe eden kişi şüphe eddiğine İMAN EDEMEZ... |
[QUOTE=müslümanlardan;10545]sayın gerçekhanif KAFANIZDAKİ ŞÜPHELERİ DEĞİL,
ŞÜPHE NEDİR ONU YAZAR MISINIZ, Ayrıca kuranda şüpheye yer yoktur....şüphe eden kişi şüphe eddiğine İMAN EDEMEZ...[/QUOTE] Örneğin : Bugün kü şekli ile namaz 1400 yıl önce böyle mi kılınıyordu ? sorum :(şüphem -2) Oruç yine bugün kü gibi miydi ? Soru : 3-Hac bugün yapıldığı gibi mi yapılıyordu ? Kur'anda açık açık bu ibadetler neden anlatılmamış ? Eğer anlatılmış diyorsanız bu forum sitesinde bunları niye tartışıyoruz ? soru : Bana göre helal olan sana göre neden haram oluyor ? 100 çeşit mezhep görüşü neden var ? Doğru 100 tane olmaz .Tektir.Hangisi doğru ,yada hangi imam yanılmış ? Eğer namaz oruç hac bugün kü şekliyle diyorsanız peki yapılan bunca ibadetten sonra neden hiç bir şey değişmiyor ? Yapılan ibadetler insanları neden kötülüklerden alıkoyamıyor ? Bunca ibadet yapılıyor neticesi boş gözüküyor.Yani namaz kılanla kılmayan eşit gözüküyor.Ben kılmıyorum.Ama kılanın benden hiçbir üstünlüğü yok.Aksine kılmayan bir çok insan kılandan daha erdemli yaşıyor .Bunu bana izah edermisiniz ? bu nasıl oluyor.? Ben şimdi bu ibadetlerin bugünkü şekliyle olmadığına şüphe ediyorum.Ya kur'an yanlış çevrildi.Yada yapılan ibadetlerde yanlışlık var.Bunlardan biri doğru.selam ile. |
Örneğin : Bugün kü şekli ile namaz 1400 yıl önce böyle mi kılınıyordu ? GERÇEKHANİFTEN ALINTI.
CEVABIM..Nmazın kılınışı,yani namazı kuranda şu ayetlerden çok rahat bulabiliriz.nur süresi 58,[salatı fecr,salatı işa]-bakara 238 dede salatı vusta[orta namaz]..kılınışına gelince hac 26 vb ayetlerde,KIYAM,RUKU,SECDE,İSRA SÜRESİNDE KURANDAN KOLAYINA GELENİ OKUMAK.Rekatlara gelince serbestlik vardır bakara 238,ve 239 da namazın huşusundan bahseder genel olarak,uzun ve kısa tutmak kişiye bağlıdır.peygamberin kıldığı rekatları,bütün kuran dışındaki kaynaklar bile,salatı fecr-2,salatı işa-3,salatı vusta 4 te kılmış denilir bundanda anlaşılan herkesçede rekatlarda serbestlik var ki kuranda bu yönde bir şey dememiş sadece NAMAZIN KISALTMASINDAN BAHSETMİŞ. .................................................................................................................. sorum şüphem -2) Oruç yine bugün kü gibi miydi ? Soru : 3-Hac bugün yapıldığı gibi mi yapılıyordu ? Kur'anda açık açık bu ibadetler neden anlatılmamış ? Eğer anlatılmış diyorsanız bu forum sitesinde bunları niye tartışıyoruz ? GERÇEKHANİFTEN ALINTI.. CEVABIM..İTİLAF OLACAK TABİKİ YALNIZ MÜSLÜMAN KURANA UYANDIR VE İHTİLAFLARIDA KURANA GÖTÜRÜP ÇÖZÜMLER BUNUN DIŞINDA HALEN İHTİLAFA DEVAM EDENLE KURANIN VAHİYSİNDE OLDUĞU GİBİ ALLAH A VE AHİRETE BIRAKIR... .................................................................................................................. soru : Bana göre helal olan sana göre neden haram oluyor ? GERÇEKHANİFTENALINTI.. CEVABIM..HELAL VE HARAMLAR BELLİ,KURANA BAKINCA ENAM SÜRESİ 145[ve helal haram hükmünü belirleyen ayetler] bunun en belirgin delilidir halen birileri kalkıp,bunun dışında haram-helal koyma gibi bir işe kalkışırsa kuran müslümanı bunları kesinlikle kabul etmez.ve kimseyide tatmin etmek zorundada değildir müslümanın APAÇIK DOĞRUYU VAHİYLE ORTAYA KOYAR DİLEYEN VAHİYE UYAR DİLEYEN ZANNA UYAR.. .................................................................................................................. 100 çeşit mezhep görüşü neden var ? Doğru 100 tane olmaz .Tektir.Hangisi doğru ,yada hangi imam yanılmış ?GERÇEKHANİFTENALINTI.. CEVABIM..BU İNSANLAR KENDİ DÖENMLERİNDE YAŞAMIŞ VE DİNİ ANLAMAYA ÇALIŞMIŞLARDIR KENDİLERİ İÇİN BUNLARIN GÜNÜMÜZE KADAR GELEN ,GETİRİLEN FİKİRLERİ NE KADAR ONLARIN BUNU BİLE KESTİRMEK ZOR .Bunların arasında kurana uyanları alır diğerlerinide atarız olur biter.[enam 159 vb ayetlere bakınız].. ................................................................................................................ Eğer namaz oruç hac bugün kü şekliyle diyorsanız peki yapılan bunca ibadetten sonra neden hiç bir şey değişmiyor ? Yapılan ibadetler insanları neden kötülüklerden alıkoyamıyor ? Bunca ibadet yapılıyor neticesi boş gözüküyor.Yani namaz kılanla kılmayan eşit gözüküyor.Ben kılmıyorum.Ama kılanın benden hiçbir üstünlüğü yok.Aksine kılmayan bir çok insan kılandan daha erdemli yaşıyor .Bunu bana izah edermisiniz ? bu nasıl oluyor.? Ben şimdi bu ibadetlerin bugünkü şekliyle olmadığına şüphe ediyorum.Ya kur'an yanlış çevrildi.Yada yapılan ibadetlerde yanlışlık var.Bunlardan biri doğru.selam ile. GERÇEKHANİFTEN ALINTI... CEVABIM...Birincisi nasıl bi değişim den bahsediyorsunuz,kötülüğün tamamen yok olması hiç bir peygamber dönemindede olmamış ve olamazda ÇÜNKÜ hak ile batıl mücadelesi kıyamete kadarda devam edecektir ve kıyamettede BUNU YOK EDECK OLAN ALLAHTIR.Müslüman ,için KENDİSİNİN NE YAPTIĞIDIR.Örneğin bende bu değişiler oluyor. BEN HEP TE SÖYLERİM HER MÜSLÜMAN NAMAZ KILAR,AMA HER NAMAZ KILAN MÜSLÜMAN DEĞİLDİR...Sizinde dediğiniz gibi FARK olması lazım.Namaz kılanın her halinden güven olması lazım birkere.yalnız sizin FARK EDEMEDİĞİNİZ[hakkı batışldan ayıramadığınız] ve birbirine karıştırdığınız durum HER NAMAZ KILANI AYNI GÖRMENİZ VE HER İNSANI AYNI KEFEYE KOYMANIZ. Kuran iki kafiri bile aynı kefeye koymaz,aralarında BİRİ DAHA AZ ZULUM YAPIYORSA BUNU ONA GÖRE DEĞERLENDİRİR VE ÖYLE BAHSEDER,[VELA-BERA KAVRAMLARIYLA İLGİLİ AYETLERE BAKIN],Yani müslümanın müslümanlarla ilişkisi,müslümanın ehlikitapla ilişkisi,müslümanın müşriklerle ilişkisi,müslümanın kafirlerle ilişkikisi vs.hep ayrıdır. EN SONUNDA YADA BUNLARDA YANLIŞLIK VAR DEMİŞ ONDANDAN ÖNCEDE ARALARINDA BİTANE DOĞRUDUR DEMİŞSİNİZ.. Bakın müslümanın en belirgin özelliği şudur.....cinsüresi..14.........müslüman DOĞRUYU ARAŞTIRIP BULANDIR... Yani araştırmayı elden bırakmıyacak...ikincisi de şu... MÜRSELAT SÜRESİ 4...HAKKI BATILDAN AP AÇIK AYIRD EDENE.... İşte müslüman hakkı batıldan kuranın bütünlüğünde araştırMAYA YÖNELİRSE NİYETTE hidayet i içinse allah ona yardımda edeceğini beyan ediyor ayetlerde [hngi ayette olduğunu hatırlamıyorum yalnız şimdi]... sanırım kısaca anlata bilmişimdir selam ile.... |
Teşekkür ederim müslümanlardan kardeşim
Çok güzel açıklamalar yapmışsınız. Gelenekçiler gibi ordan burdan toplamayıp,Kur'andan deliller getirmeniz ise takdire şayandır. Ben namazın (salatın değil) varlığına inanmayan birisi olarak,açıklamalarınızla bana tefekkür etme ihtiyacı hissettirdiniz. Bunun için de ayrıca sizden Allah razı olsun. Allah'a emanet olunuz. |
Az önceki açıklamamda bir konuda bana özür dilemek lazım oldu.
Namaza inanmadığımı söylerken,salatın namaz anlamına gelmediğini; ille de namazın varlığını savunacaksak,"salat" kavramında değil;"tesbih" kavramında aramalıyız diye düşünüyorum. "Rabbini sabah akşam tesbih et" gibi ifadelerin namazı çağrıştıran ayetler olduğuna kanaat getirdim. Yoksa "salat" kavramı;gerek bu sitede,gerek se sayın Hakkı Yılmaz beyin eserlerinde de bahsedildiği gibi,destek olmak anlamında anlaşılırsa daha doğru olur gibi geliyor bana. Arkadaşlarımdan bana, "salat nedir?" diye bir sual yöneltildiğinde;benim basit bir cevabım var. [B]"Köstek olmanın [U]tersi [/U]neyse,salat odur"[/B] diyorum. Bilmem yanlış mı düşünüyorum? |
Selamun Aleykum! Değerli Miralay Kardeşim!
Allah razı olsun. Kur'an'daki "salat" namaz değildir ancak Kur'an'da namaz vardır. Bu namaz, Hakkın huzurunda durmaktır. Allah'ın birliğinin Hakk'ın kendi birlediği bir ile bir olduğununun itirafıdır. Bu kâinatın, Hak ile kâim, O'nun muhabbetiyle dâim olduğunun bilincine varabilmektir. Bu bilinçle Alalh'ı tüm isim sıfatlarının farkederek O'nun kudreti karşısında sahte varlıktan soyunup acziyetin zilletin gömleğini giyerek Subhan olanın huzurunda kul olabilmektir. Bu bilinçle oluşan kulluk ki, tüm insanların Allah'ın iyali olduğunu anlar ve bırakın sadece insan haklarını, Allah'ın bütün mahlukatının hukukuna tecavüz edemez. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Yorumlar için teşekkürler. Bana şu durum ilginç geliyor.
Kainatın ve her şeyin yaratıcısı RABB im bu küfürleri edermi kullarına ? Bu laf'lar onun şanına yakışır mı ? Bu aşağıdaki söz' ler YARATICI dan çok , bir insanın sözleri ve dışa vurumları gibi geliyor bana !! Allah onları kahretsin! akılsızlar! odunlar! yalancılar! maymunlar! domuzlar! hayvanlar hatta hayvandan da aşağılıklar! eşekler! pislikler! aşağılıklar! canı çıkacasılar! Köpekler, Alçaklar, “yabani eşekler”, “merkepler”, “susamış develer”, “dilini sarkıtıp soluyan köpekler”, “geberesiciler”, “reziller”, “sapik kişiler”, “beyinsizler”, “kof kütükler”, “alçak zorbalar”, “soysuzlar”, “Kahrolasılar”, “yalancılar”, Kahrolun,elleri kurusun… Yaratıcı bu kadar lanet okurmu arkadaşlar ? |
Aleykümselam Dost1 abi
Açıklamandan ve uyarından dolayı size ziyadesiyle teşekkür ederim. Ben 2 yukardaki yazımda sanırım biraz aceleyle oldu,yanlışlığa düştüm. Evet, "Kur'an da namaz yoktur" dersek yanlış olur. Her ne kadar "namaz" kelimesi Arapça olmasa da :) Kur'anda namazı çağrıştıran ifadeler vardır. Fakat öyle namaz hocası kitaplarında bahsedildiği gibi şekil şartı aranmaz. (Aransaydı, Cenab-ı Allah uzun uzun tarifini de buyururdu) Kur'anda namazın detaylı anlatılmamasının hikmeti de sanırım,rabbimizin bizi bu konuda serbest bırakmasından kaynaklanıyor olabilir. Rabbine yakar da nasıl yakarırsan, rabbini tesbih et,yücelt te nasıl yaparsan yap. Bu konuda serbestiz. Zaten daha önce de bahsettiğim gibi, namazı "Salat" kavramında değil de,"Yusebbihu,sebbihismi rabbik,..." gibi cümlelerde ararsak doğru sonuca ulaşırız gibi geliyor. Aşık74 kardeşim,uzun zamandır görüşemiyorduk. Özlemişim :) Sorunuz çok mantıklı. Bence bu soruya cevap olarak, Kur'anın yazı diliyle değil de,o zamanın Arap toplumunun konuşma diliyle inmiş olması verilebilir. O zamanın insanlarının argo ya da kibar ne kadar deyimi varsa rehberimizde görmemiz mümkün. Tabii ki yüce yaradan kuluna sövmez,beddualar yağdırmaz. Lakin o kadar uyarıcı,tebliğci göndermesine rağmen akılları başlarına gelmeyen kişilere ya da kavimlere bir sitem sözkonusu sanırsam. Sanki cenab-ı Allah,"Ben size o kadar uyarıcı gönderdiğim halde, e be insanoğlu! birazcık kendine gel" der gibi. Bunlar benim şahsi görüşlerimdir. [B]En doğrusunu Cenab-ı Allah bilir.Her türlü hatadan münezzeh olan O'dur.[/B] |
Ben şu an şekilsel olarak yapılan ritüel'in olduğuna inanmıyorum. Eskiden inanıyordum.
Mesela şu konu enteresan ve çelişkili gelmiyormu size ??? (29:45)....SANA VAHYEDİLENİ OKU VE SALATI İCRA ET. CÜMLE PEYGAMBERİMİZDEN ONA İNDİRİLENİ OKUMASINI VE SALAT YAPMASINI İSTEMEKTEDİR. SALATINDA, İNDİRİLENLERİ OKUMASINI İSTEMEMEKTEDİR.!!!! İlginç değilmi ??? |
EĞER NAMAZ İBRAHİMİN BİR UYGULAMASI İSE ONDAN ÖNCEKİ NUHTAN İBRAHİME KADARKİ ÖNEMLİ OLAN BİR İBADETİ ONLARDAN NEDEN ESİRGEDİ????? Buda ilginç değil mi ?
|
Ben şekilsel olmasa da,bir tesbih eylemi olduğuna inanıyorum. Yani eğilip,bükülmesen bile her an, her saat Allah'ı aklından çıkarmamak;O'nu yüceltmek anlamında. Allah'ın büyüklüğünü,kudretini kainatı seyrederek,tefekkür edip;rabbisinin şanını,yüceliğini düşünmesi; "Yalnız O'na kulluk edip,yalnız ve yalnız O'ndan dilemesi,yakarması"
Yoksa,ben de rabbimizin bizden göstere göstere yapılacak eylemleri isteyeceğini hiç sanmıyorum. Ayrıca göstermek (bir nevi riya olarak görüyorum) adına,kurban kesmek gibi eylemleri de rabbimizin istediğini sanmıyorum. O eski insanların tanrıları,pıtları gibi,her türlü şekilsel,gösterişsel ibadetlere ihtiyaçtan münezzehtir. O'nun amacı insanların refah,huzur,mutluluk,barış,sağlık (kısaca İslam) içerisinde yaşamasını ve asla yeryüzünü ıslah etmemizi,asla fesada uğratmamamızı istiyor. Bunu da,Kur'anı daha ilk elimize aldığımızda Bakara Suresinin en başında hemencecik görüyoruz. İlla namaz olacaksa, işte size namaz. Namaz dediğimiz eylem ancak bunlarla ifade edilir diye düşünüyorum. Hal böyleyken, Kur'an da yüzün üzreinde "Salat" olarak geçen ifadelerde ise,genelde yardımlaşmak,destekleşmek;bunları yaparken de rüku (tevazu) ve secde (ikrar) ve huşu halinde olmak aklıma gelenlerden. Yani "salat", gösterişsizce,alçak gönülle ve gönüllü olarak yapılan toplumsal bir olay; daha önce de belirttiğim gibi "Köstek olmanın tem zıddı" birşey. |
Tesbih = Bir işe kendini verme, uğraşı...
|
Kevser suresi :
Biz sana sonsuz iyilikte bulunduk ki: Seni yaratıp yetiştirenden dirlik ve esenlik dileyerek, tepkileri [B][COLOR="Red"]göğüs[/COLOR][/B]leyesin. Sonu kesilecek olan sana düşmanlık edendir. Ben burada kurban kes diye bir emir göremiyorum miralay abim :) Ama Göğüslenmesi gereken ve katlanılması gereken zorlukların olduğunu görüyorum ! |
Selamun Aleykum! Değerli Aşık74 Kardeşim!
[QUOTE=aşık74;10570]Yorumlar için teşekkürler. Bana şu durum ilginç geliyor. Kainatın ve her şeyin yaratıcısı RABB im bu küfürleri edermi kullarına ? Bu laf'lar onun şanına yakışır mı ? Bu aşağıdaki söz' ler YARATICI dan çok , bir insanın sözleri ve dışa vurumları gibi geliyor bana !! Allah onları kahretsin! akılsızlar! odunlar! yalancılar! maymunlar! domuzlar! hayvanlar hatta hayvandan da aşağılıklar! eşekler! pislikler! aşağılıklar! canı çıkacasılar! Köpekler, Alçaklar, “yabani eşekler”, “merkepler”, “susamış develer”, “dilini sarkıtıp soluyan köpekler”, “geberesiciler”, “reziller”, “sapik kişiler”, “beyinsizler”, “kof kütükler”, “alçak zorbalar”, “soysuzlar”, “Kahrolasılar”, “yalancılar”, Kahrolun,elleri kurusun… Yaratıcı bu kadar lanet okurmu arkadaşlar ?[/QUOTE] [B]Alemlerin Rabbı olan Yüce Allah yaptığından sorumlu değildir. Malikel Mülktür.[/B] Mu'mınun;116: [B]İşte gerçek sahip, yönetici Allah, yüceler yücesidir. O'ndan başka ilâh diye bir şey yoktur. O, saygın, en büyük yönetim makamının Rabbıdır.[/B] Enbiya;23: [B]O [Arş'ın Rabbi Allah], yaptığından sorumlu olmaz, onlar ise sorumlu olacaklardır.[/B] [B]KUR'AN; indirildiği toplumun dilinin Arapça olması nedeniyle -o toplumun Kur’an’ı anlayıp akledebilmesi için- Arapça/Arabiyyen olarak indirilmiştir. [/B] Ve eğer biz onu yabancı dilde bir Kur’an yapsaydık, elbette “Ayetleri detaylandırılmalı değil miydi? İster yabancı dilde ister Arapça!” diyeceklerdi. De ki: “O, iman edenler için bir kılavuz ve bir şifadır. İnanmayanlara gelince, onların kulaklarında bir ağırlık vardır. Ve Kur’an onlar üzerine bir körlüktür. Onlara çok uzak bir mekandan seslenilmektedir.” (Fussılet/44) Ve Biz onu [apaçık kitabı] yabancılardan [Arapça bilmeyenlerden] birine indirseydik de, bunu o, onlara okusaydı, onlar, buna iman ediciler değillerdi. (Şuara/198, 199) Apaçık kitaba ant olsun ki Biz onu aklınızı kullanasınız diye Arapça bir Kur`an [okuma] yaptık. (Zühruf/2, 3) Onunla [apaçık kitapla], uyarıcılardan olasın diye apaçık bir Arapça lisan ile senin kalbine Emin Ruh [Güvenilir Can, sağlam bilgi] indi. (Şuara/193-195) Ve Biz böylece onu [Kur’an’ı] Arapça bir hüküm [mükemmel bir yasa] olarak indirdik. Ve eğer sana gelen ilimden sonra onların hevalarına uyarsan, Allah’tan sana bir Yakın Kimse ve bir koruyucu yoktur. (Ra’d/37) Ve bundan [Kur`an`dan] önce bir rehber ve rahmet olarak Musa`nın kitabı vardı. Ve bu [Kur`an] ise zulmeden kimseleri uyarmak, iyilik-güzellik üretenleri müjdelemek için Arap lisanı üzerine tasdik eden bir kitaptır. (Ahkaf/12) Ve işte böylece Biz onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik. Onda tehditlerden tekrar tekrar açıklama yaptık. Belki takva sahibi olurlar yahut onlara yeni bir öğüt oluşturur. (Ta Ha/113) Ve ant olsun ki Biz, düşünüp öğüt alsınlar diye pürüzsüz Arapça bir kur`an [okuma] olarak; takvalı davransınlar diye bu Kur`an`da insanlar için her türlüsünden örnek verdik. (Zümer/27, 28) Bu, Arapça bir Kur`an [okuma] olarak, bilen bir kavim için ayetleri detaylandırılmış bir kitaptır. (Fussılet/3) İşte böylece Biz kentlerin anasını ve onun kıyısındaki kişileri uyarasın ve kendisinde hiç şüphe olmayan toplanma günü ile uyarasın diye sana Arapça bir Kur`an vahyettik. Bir grup cennettedir, bir grup da cehennemdedir. (Şûra/7) [B]Her dilin edebiyatında edebi sanatlar kullanılır. Kur’ân’da da birçoğu günümüz Türk Edebiyatı’nda da kullanılmakta olan ve kendi içlerinde ayrıca kısımlara ayrılan[/B] - "Teşbih, Hakikat, Mecaz, İstiare, Kinaye, Haber-İnşa cümlesi: Emir, Nehy, İstifham, Temenni, Nida, Kasr, Vasl-Fasl, İcaz, İtnab, Tıbak, Mukabele, Umum-Husus, İcmal-Tafsil, Mûsâvat, Zikir-Hazf, Cinas, Seci, Husnü’l-İbtida, Husnü’l-İntiha, İltifat vb." [B]edebi sanatlar vardır. [/B] [B]Yaratılan biri olarak yaratıcınızı beğenip, beğenmemeye; Yaratıcınızın gönderdiği Resullere ve Kitaplara iman edip etmemeye hakkınız vardır.[/B] Kehf;29: "Ve de ki: "O hak [gerçek], Rabbinizdendir. O nedenle dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin/inanmasın." ..." Yaratılan olarak Yaratıcım olan Allah'ın Resulu Muhammed'e vahyettiği ve O'nun da sayfalara yazdırarak tebliğ ettiği Kur'an'a iman etmeyi seçmiş birisi olarak; Yaratıcım olan Allah'ın, Resulu Muhammed'e tebliğ ettirdiği Kur'an'da : Bakara; 98: Kim ki, Allah'a, meleklerine, Elçilerine, Cibril'e/Kur'an'a, Mikâil'e/Elçi Muhammed'e düşman olursa Bilsin ki, Şüphesiz Allah da, Kendisinin ilahlığını, Rabliğini örtenlere düşmandır." Âl-i İmrân/20: Buna karşı seninle münâkaşaya kalkışırlarsa artık de ki: “Ben, yüzümü [tüm benliğimi] Allah'a teslim etmişimdir, bana uyan kimseler de.” Ve kendilerine kitap verilenlere ve Ümmîlere [Anakentlilere] de ki: “Siz de islâmlaştınız mı/İslâm'ı kabul ettiniz mi?” Eğer İslâm'a girerlerse artık hidâyete ermiş olurlar. Eğer yüz çevirirlerse de artık sana düşen şey ancak tebliğ etmektir. Ve Allah kulları en iyi görendir. " En‘âm/80: Ve kavmi o'nunla tartıştı. O [İbrâhîm], “Bana doğru yolu göstermişken Allah hakkında benimle mi tartışıyorsunuz? O'na ortak koştuklarınızdan hiç korkmuyorum. –Ancak Rabbimin dilediği şey hariç.– Rabbim bilgice her şeyi kuşatmıştır. Hâlâ düşünmez misiniz? Hacc/8: İnsanlardan bazıları da Allah hakkında bilgiden başka şeyle; kılavuz olmadan, aydınlatıcı bir kitap olmadan tartışırlar. Hacc;75: Allah meleklerden elçiler seçer, insanlardan da... Şüphesiz Allah en iyi işiten, en iyi görendir. En'âm;124: Ve onlara bir Âyet geldiği zaman, "Allah'ın elçilerine verilen gibi bize de verilmedikçe asla inanmayacağız" dediler. Allah elçilik görevini nereye vereceğini daha iyi bilir. Suç işleyenlere, çevirdikleri hilelerinden dolayı Allah katında bir zillet ve çetin bir azap dokunacaktır. Zuhruf;32: Rabbinin rahmetini onlar mı paylaştırıyorlar? Şu basit hayatta [dünya hayatında] onların geçimliklerini aralarında Biz paylaştırdık Biz. Birbirlerine işlerini gördürsünler diye Biz onların bir kısmını bir kısmının üzerine derecelerle yükselttik. Ve Rabbinin rahmeti onların biriktirdikleri şeylerden daha hayırlıdır. Cuma: 2–4: O, Ümmîler [anakentliler] içinde, kendilerinden olan ve onlara ve henüz onlara katılmamış olan onlardan başkalarına Allah'ın Âyetlerini okuyan, onları arındıran, onlara Kitab'ı ve hikmeti öğreten bir Elçi gönderendir. –Onlar, önceden apaçık bir sapıklık içinde olsalar da.– Ve O, Azîz'dir Hakîm'dir. Bu, Allah'ın, dilediği kişiye verdiği lütfüdür. Ve Allah, büyük lütuf sahibidir. denilmektedir. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Dost1 abim selaamlar.
Abim ; buradaki olay dilin arapca olması , mecaz olması değil !! Dikkatinizi çekerim ! Buradaki olay ; kainat'ın yaratıcısının , kul larına hakaret ve küfür tarzı sözler sarf etmesi olayıdır ! Yani bana bu sözler pek de tanrısal gelmiyor. Daha çok insan sal sözler gibi geliyor . Yoksa benim YARATICI mı beğenmemek gibi bir lüks üm , mümkün değil olamaz... Ben diyorumki bu sözleri benim kabul ettiğim RABB bim söylemez ,söyleyemez !! Bunlar beşer sözleri gibi geliyor bana. En doğrusunu O bilir.... selamlar sevgili abim... |
insanları aşağılama ne ki? Siz cehennemde bu kulların maruz kalacağı aşağılanmayı bir düşünün...
[B]Secde 13 Biz dilesek, elbette herkese hidayetini verirdik. Fakat, "Cehennemi hem cinlerden hem insanlardan bir kısmıyla dolduracağım" diye benden [U]kesin söz[/U] çıkmıştır.[/B] |
Aleykum selam! Değerli Aşık74 Kardeşim!
[QUOTE=aşık74;10581]Dost1 abim selaamlar. Abim ; buradaki olay dilin arapca olması , mecaz olması değil !! Dikkatinizi çekerim ! [/QUOTE] Buradaki olay tamamen dil olayıdır. Her topluma kendi dilinde -o dilin bütün özellikleri kullanılarak- seslenilir. Toplumların mesajı anlayabilmeleri, aldıkları mesajın kendi dillerinde olmasına, doğru anlamaları da kendi dillerini iyi bilmelerine bağlıdır. Kur’ân da Arapça konuşup anlaşan bir topluma gönderildiği için Arapça olarak inmiştir. Kur’ân Arapça olmasına rağmen muhatapları Arapçayı iyi bilmiyorlarsa mesajı iyi anlamaları da söz konusu olamaz. Arapçayı ve çevirdiği dili iyi bilmeyenlerin yaptıkları çeviriler de aynı sonuçları doğurur ve mesaj yeterince anlaşılamaz. Kur'an; Allah tarafından tüm insanlık için kıyamete kadar geçerliliği olacak bir yaşam kılavuzu olarak ilan edilmiştir. Allah; Resulu/Nebisi Muhammed'e vahyettiği Kur'an'da; içinde yaşadığı toplumun dilinin bütün özelliklerini en iyi şekilde kullanarak -muhataplarınca mazerete yer bırakmayacak şekilde- inananlarını rüşde erdirici kılavuz olanla kendisine kul olmaya çağırmıştır. [QUOTE=aşık74;10581] Buradaki olay ; kainat'ın yaratıcısının , kul larına hakaret ve küfür tarzı sözler sarf etmesi olayıdır ! [/QUOTE] Bu sizin algınız. Ben; -[I]sizin bütünü içinde değil de ayrı ayrı olarak verdiğiniz[/I]- bu sözcüklerden muhatapları için -[I]sizin algıladığınız gibi "hakaret" değil[/I]- dilinin bütün edebi sanatlarının kullanılarak uyarıldıklarını anlıyorum. Her sözcük cümle içerisinde değerlendirilir. Örneğini verdiğiniz sözcükler her dilin anlatımında kullanılan benzetmelerdir. Allah uyaracağı toplumun dilindeki benzetmeler ile vahyetmiştir. Görülmesi için değişik meallerden birkaç örneği sunmak istiyorum. [B]AKILSIZLAR[/B]: Bakara;13: Ve iza kile lehum aminu kema amenen nasu kalu e nu'minu kema amenes [B]sufeha[/B]', ela innehum humus sufehau ve lakil la ya'lemûn. "[B]sufeha" sözcüğünün nasıl çevrildiğine ve neye vurgu yaptığına bakalım.[/B] Y.N. Öztürk Onlara, "İnsanların inandığı gibi siz de inanın" dendiğinde, "Yani biz de kafası çalışmayan zavallılar gibi inanalım mı?" derler. Haberiniz olsun ki, [B]kafası çalışmayan düşük seviyeliler [/B]onların ta kendileridir; fakat bilmiyorlar. S. Ateş Onlara: "İnsanların inandıkları gibi siz de inanın" dense, "[B]O beyinsizlerin[/B] inandığı gibi inanır mıyız?" derler. İyi bilin ki, asıl beyinsizler kendileridir; fakat bilmezler. M. Esed Onlara: "Diğer insanların inandığı gibi inanın!" denildiğinde, "(Şu) dar kafalıların inandığı gibi mi?" diye cevap verirler. Gerçekte onlardır [B]dar kafalılar[/B], ama bunu bilmezler. Diyanet Onlara, “İnsanların inandıkları gibi siz de inanın” denildiğinde ise, “Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?” derler. İyi bilin ki, asıl [B]akılsızlar[/B] kendileridir, fakat bilmezler. Elmalılı Orj. Yine bunlara nâsın iman ettiği gibi iman edin denildiği zaman «ya biz o süfehanın iman ettikleri gibi mi iman ederiz?» derler, ha doğrusu [B]süfeha [/B]kendileridir ve lâkin bilmezler A. Bulaç Ve (yine) kendilerine: "İnsanların iman ettiği gibi siz de iman edin" denildiğinde: "Düşük akıllıların iman ettiği gibi mi iman edelim?" derler. Bilin ki, gerçekten asıl [B]düşük akıllılar [/B]kendileridir; ama bilmezler. [B]ODUNLAR[/B]: Münafıkun;4:Ve iza reeytehum tu'cibuke ecsamuhum, ve iy yekulu tesma' likavlihim, keennehum [B]huşubum[/B] musennedeh yahsebune kulle sayhatin 'aleyhim, humul'aduvvu fahzerhum, katelehumullahu enna yu'fekun. " [B]"huşub[/B]" sözcüğünün "[B]musenned[/B]" ile tamlamasının nasıl çevirildiğine ve neye vurgu yaptığına bakalım. Onları gördüğünde gövdeleri hoşuna gider. Bir şey konuşsalar sözlerine kulak verirsin. Onlar birbirine dayandırılmış [B]keresteler/Hint kumaşı giydirilmiş kütük parçaları [/B]gibidirler. Her bağırtıyı aleyhlerinde zannederler. Düşmandır onlar; sakın onlardan! Allah onları kahretsin! Nasıl da aldatıp döndürülüyorlar! S. Ateş Onları gördüğün zaman cisimleri hoşuna gider (çünkü gösterişli adamlardır,) konuşsalar sözlerini dinlersin, onlar [B]dayatılmış odunlar [/B]gibidirler. Her bağırtıyı kendi aleyhlerinde sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın. Allâh onları kahretsin, nasıl da (haktan) döndürülüyorlar? M. Esed Şimdi sen onları gördüğünde dış görünüşleri hoşuna gider; ve konuştuklarında ne söylediklerine kulak vermek istersin. Onlar, yere (sağlam şekilde) [B]dikilmiş kütükler [/B]gibi (olduklarına emin görünseler de) her çığlığı kendilerine (yönelik) sanırlar. Onlar (bütün inançlara) düşmandırlar, öyleyse onlara karşı dikkatli ol. (Ve bedduayı hak ederler:) "Allah onları kahretsin!" Akılları nasıl da (hakikatten) sapıyor! Diyanet Onları gördüğün zaman kalıpları hoşuna gider. Konuşurlarsa sözlerine kulak verirsin. Onlar sanki [B]elbise giydirilmiş kereste [/B]gibidirler. Her kuvvetli sesi kendi aleyhlerine sanırlar. Onlar düşmandır, onlardan sakın! Allah onları kahretsin! Nasıl da (haktan) çevriliyorlar! Elmalılı Orj. Sen onları gördüğün vakıt cisimleri tuhafına gider ve söylerlerse dediklerine kulak verirsin, sanki «[B]Huşubi müsennede[/B]» dayanmış keresteler gibidirler, her sayhayı sanırlar ki aleyhlerindedir, onlar düşmandırlar, onun için onlardan sakın, onları Allah gebertsin nereden çevriliyorlar A. Bulaç Sen onları gördüğün zaman cüsseli yapıları beğenini kazanmaktadır. Konuştukları zaman da onları dinlersin. (Oysa) Sanki onlar (sütun gibi) [B][B]dayandırılmış ahşap kütük [/B][/B]gibidirler. (Bu dayanıksızlıklarından dolayı da) her çağrıyı kendileri aleyhinde sanırlar. Onlar düşmandırlar, bu yüzden onlardan kaçınıp sakının. Allah onları kahretsin; nasıl da çevriliyorlar. [QUOTE=aşık74;10581] Yani bana bu sözler pek de tanrısal gelmiyor. Daha çok insan sal sözler gibi geliyor . [/QUOTE] Sözün tanrısal ya da tanrısal olmayanını ayırt edebilmek için sözcüklere tek tek değil bütünü içerisinde bakmak gerekir. Vahyedilenin; -Vahyedence belirtildiği gibi- indirildiği toplumun dilinin bütün edebi sanatlarını en iyi şekilde barındırıp barındırmadığının, anlatımlarda çelişki ve tutarsızlık olup olmadığının denetlenmesi gerekir. Bu denetlemenin yapılabilmesi de; o dilin edebiyatının bilinmesi ile olur. Denetleyen, denetlediklerini gerekçeleriyle birlikte ortaya koyar. [QUOTE=aşık74;10581] Yoksa benim YARATICI mı beğenmemek gibi bir lüks üm , mümkün değil olamaz... Ben diyorumki bu sözleri benim kabul ettiğim RABB bim söylemez ,söyleyemez !! Bunlar beşer sözleri gibi geliyor bana. En doğrusunu O bilir.... selamlar sevgili abim...[/QUOTE] Değerli Kardeşim! Bu sözlerin üstü örtülü olarak Kur'an'ın Allah'ın vahyi olmadığı, Muhammed'in de Allah'ın Resulu olmadığını söylemek olduğunu biliyor musunuz? Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Selamun aleykum! Değerli Kardeşlerim!
Aklıma düşen ayetleri sizlerle paylaşmak istedim. Rabbımız vahyine bağlanmış ve yaşamına geçirmiş kullarından kılsın bizleri. Nisa;136: Ey iman etmiş kişiler! Allah'a, Elçisi'ne, Elçisi'ne indirdiği Kitab'a ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Ve kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve son günü inkâr ederse kesinlikle o çok uzak bir sapıklığa sapmıştır. Nisa;137: Şüphesiz şu, iman edip sonra inkâr eden, sonra iman edip tekrar inkâr eden, sonra da küfürlerini artırmış kimseler; Allah onları bağışlayacak ve onları bir yola kılavuzlayacak değildir. Nisa;170: Ey insanlar! Şüphesiz Elçi, size, Rabbinizden hakkı getirdi. Öyleyse kendi yararınıza olarak ona [hakka] inanın. Eğer inkâr ederseniz, bilin ki göklerde ve yeryüzünde olan şeyler Allah'ındır. Allah, en iyi bilendir, en iyi yasa koyandır. Nisa;174: Ey insanlar! Kesinlikle Rabbinizden size apaçık bir kanıt geldi. Ve Biz size apaçık/açıklayan bir nûr [ışık] indirdik. Nisa;175: Artık Allah'a inanan ve ona [apaçık ışığa] sımsıkı sarılan kimseler; O [Allah], onları, Kendisinden bir rahmete ve fadla [bol nimete] sokacak ve dosdoğru yol olarak Kendisine kılavuzlayacaktır. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
[B]Mücâdele 7
Göklerde ve yerde olanları Allah'ın bildiğini görmüyor musun? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka O'dur. Beş kişinin gizli konuştuğu yerde altıncısı mutlaka O'dur. Bunlardan az veya çok olsunlar ve nerede bulunurlarsa bulunsunlar mutlaka O, onlarla beraberdir. Sonra kıyamet günü onlara yaptıklarını haber verecektir. Doğrusu Allah, her şeyi bilendir.[/B] |
Namazı[salatı] ikame edin,peşinede TESBİH EDİN diyen bi ayette var..Bundanda anlaşılıyor ki TESPİH VE Salat[namaz] başka şeyler.yalnız SALAT[NAMAZ],tespihi kapsar yani içinde barındırır,ama TESPİH ,salatı[namazı] kapsamaz..
not. yukardaki ayetin hangi sürede olduğunu vrecem inşaallah..ayrıca NAMAZ, farsçadan çevirimdir,SALAT KARŞILIĞI olarak türkçeyede bu lisanda geçmiştir,örneğin KÜRTÇEDE [MEJ] diye adlandırılır ismen...oNUN İÇİNDİRKİ salat[namaz,mej] TESPİH OLAMAZ.... |
[QUOTE=aşık74;10570]Yorumlar için teşekkürler. Bana şu durum ilginç geliyor.
Kainatın ve her şeyin yaratıcısı RABB im bu küfürleri edermi kullarına ? Bu laf'lar onun şanına yakışır mı ? Bu aşağıdaki söz' ler YARATICI dan çok , bir insanın sözleri ve dışa vurumları gibi geliyor bana !! Allah onları kahretsin! akılsızlar! odunlar! yalancılar! maymunlar! domuzlar! hayvanlar hatta hayvandan da aşağılıklar! eşekler! pislikler! aşağılıklar! canı çıkacasılar! Köpekler, Alçaklar, “yabani eşekler”, “merkepler”, “susamış develer”, “dilini sarkıtıp soluyan köpekler”, “geberesiciler”, “reziller”, “sapik kişiler”, “beyinsizler”, “kof kütükler”, “alçak zorbalar”, “soysuzlar”, “Kahrolasılar”, “yalancılar”, Kahrolun,elleri kurusun… Yaratıcı bu kadar lanet okurmu arkadaşlar ?[/QUOTE] KURANDA RABBİMİZ KAREKTERLER ÜZERİNDE BEYAN EDER,ilk inen ayetlerdede bu böyledir,NAmazı kılanı ve engelleyeni.... Bu böyle devam eder,kişinin yaptığı fiil neye tekabül ediyorsa,MÜŞRİK,KAFİR,MÜNAFIK,Ve sizin verdiğiniz diğer olumsuz karekterler,yani kişi hangi karekterle uyuşuyorsa ONA O KAREKTER YAKIŞAN KULLANILMIŞTIR...Örneğin MÜŞRİKLERE İÇİN ,onlar pisliktir demiştir,gerçektende pislikler,. Yalnız bunun yanında,OLUMLU KAREKTERLERDE KULLANILMIŞTIR,Mümin,[emin olunan],müslüm,[hakka teslim olan],muttaki ,akıllını kullana bilen[AKIL SAHİBİ],RASUL, VS VS... Sonuç olarak şunu sorayım sayın AŞIK74 arkadaşım,sizce NE KULLANSAYDI,ayet içinde geçen fiillerden bahsedip,NE DESEYDİ RABBİMİZ .... |
İyi , kötü , farklı , kinayeli , bütün yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar....sevgiler...
|
bende vercem bi cevap benim neyim eksik :)
[QUOTE]Abim ; buradaki olay dilin arapca olması , mecaz olması değil !! Dikkatinizi çekerim ! Buradaki olay ; kainat'ın yaratıcısının , kul larına hakaret ve küfür tarzı sözler sarf etmesi olayıdır ![/QUOTE] Allah kullarına ağır hakaret içerici sözler söylüyor ya, aslında bu sözlerin muhatapları bu sözleri kendisi iradesi ve seçimi gereği hak ediyor... Allah hiçkimseye hak etmediği bir muamele yapmıyor... Kötü söz ve ahlaksızlık yapan insan aynı muameleyi hak ediyor (ki zebani ona yeter)... Yani işin özü; Allah kanununu koyup lafı ortaya atıyor, daha sonra insanlar o lafı üzerlerine alıp muatabı konumuna geçiyor... Mesela ebu cehil ve adamları (böyle anlatınca kimsenin gözünde canlanmıyor) mesela rockfeller ve adamları, dünyayı kasıp kavuruyor hatta SALATA (direk mescitleri satın alıp kapatarak yada borca sürükleyerek) engel oluyor.. o Salata engel olanı göünüz değil mi? Bu yazıyı ajanları tercüme etse benim üzerime de gelecek... Şimdi o adamlarını ve askerlerini avukatlarını satın aldığı hakimlerini, bakanlarını, devlet bürokrasi adamlarını kullanacak öyle mi? o gerekeni çağırsın elbet Allah ta gerekeni çağıracak, onu o yalancı (din uydurma peşinde) perceminden tutup cehenneme sürükleyecek. O zaman yanında candan bir dostu bırakın, kendisine parayla dahi şahitlik yapacak olanı bulamayacak... Allah mı kuluna kötüyü söyledi ? Kul mı kötüyü hak etti? Şunu unutmayalım. kainatın yaratıcısı ALlah kimseye haksızlık etmez. O en merhamet sahibi üstün ve kullarına karşı sevgi doludur. Ancak insan iradeli bir yaratıktır ve iradesinin, kendi yaptığının cezasını çeker... Kendi amelleri ve davranışları gereği Allah tarafından hakarete uğrar... [B]Âl-i İmrân 182 Bu, dünyada iken kendi ellerinizle yapmış olduğunuzun karşılığıdır. Yoksa Allah kullarına zulmetmez.[/B] [B]Nahl 111 O gün, herkes gelip kendi canını kurtarmak için uğraşır ve herkese yaptığının karşılığı eksiksiz ödenir, onlara asla zulmedilmez.[/B] Yüce Allah kullarına zulmetmez, ya bu isim ve sıfatları bildirmese, bu kötü fiilere karşı ve cezalarına karşı bizleri uyarmasaydı? Düşünelim... gerekirse uyarmayabilirdi, keza az kalsın da yapacaktı; [B]Tâ-Hâ 15 Kıyamet günü mutlaka gelecektir. Herkes peşine koştuğu şeyin karşılığını bulsun diye neredeyse onu gizleyeceğim.[/B] Allah böyle kötü isim ve sıfatları fiilere yükleyerek o fiillerin işlenmemesi için AKIL SAHİPLERİNİ (burası çok önemli büyük yazdım) uyarıyor. gören gözler bu lafın muhatabı olmamak için elbette yaklaşmayacaktır. Mesela benim patronum (yahudi) müslümanıdır. 5 vakit namazında niyazında, orucunda ve tedarikçilere verdiği iftarlarında v.s. dir ama ne yazıkki haftanın 7 günü işçi çalıştırma derdine düşmüş Maymun olmuştur. Allah ona bu lafı söylemedi, o kendisi hak etti. [B]Âl-i İmrân 30 Herkesin, iyilik olarak yaptıklarını da kötülük olarak yaptıklarını da karşısında hazır bulduğu günde (insan) isteyecek ki kötülükleri ile kendisi arasında uzun bir mesafe bulunsun. Allah, kendisine karşı (gelmekten) sizi sakındırıyor. Allah kullarına çok şefkatlidir.[/B] nası güzel cevap verdim ama di mi? :) Allah muhtaç olduğumuz tek ve üstün varlıktır. kullarına çok yakındır. kafanıza takılan yer olursa sorun. Bende gidip Allaha soruyorum sonra işte böyle bir kaç gün içinde rabbim bir yerlerden cevabımı veriyor bende sizlerle paylaşıyorum. Sorun çekinmeyin.. Bu devirde kapıdakiler gibi müslüman olacağına güzel ahlaklı deist, meist, panteist, kominist, feşist felan olmak daha iyi... Birde keşke insanlar Allahın yeryüzünde yürüyen işiten ve gören herkesden daha kuvvetli ve iyi görüp işittiğini bilse, hayata müdehalesinin daha kuvvetli olduğunu bilseydi.. Eğer bilir de onu yardıma çağırırsanız, bilin ki o da insanları Kuran'a çağırıyor. Allah en doğrusunu bilir... |
Yorumlar için teşekkürler hiiç kardeşim. Şu ayet hakkında ne düşünüyorsun.
[url]http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=9&ayet=30[/url] Bu ayet de ; ALLAH diyor ki ; ALLAH onları kahretsin ! Başka bir ALLAH mı varda , onları kahredecek ! Bu laf sanki muhammedin beddua sı gibi görünmüyormu sence ? sevgiler selamlar.... |
Allah sadece bu ayette değil Kuran'ın pek çok yerinde kendisine 3. kişi sıfatı olan ayetler indirmiştir.
"O" ile başlayan ayetlleri hatırlarsınız, "O" herşeyi görür duyar, kullarının halinden haberdardır. Bunu söyleyenin "Ben" demesi gerekmez mi? Ama Kuranın büyük bir bölümünde; "Allah böyle böyle yapar demektedir." [B]Bakara 212 ...Allah dilediğine hesapsız rızık verir. 213 ...Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak peygamberleri gönderdi.... "Allah, işleri bozanla düzelteni bilir."[/B] gibi çeşitli ayetler de 3. kişi sıfatı kullanılmıştır. *** Burada takıntı yapacak birşey bulamıyorum. acaba göremediğim bir şey mi var? nereyi atlamış olabilirim? |
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşim!
[QUOTE=aşık74;10625]Yorumlar için teşekkürler hiiç kardeşim. Şu ayet hakkında ne düşünüyorsun. [url]http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=9&ayet=30[/url] Bu ayet de ; ALLAH diyor ki ; ALLAH onları kahretsin ! Başka bir ALLAH mı varda , onları kahredecek ! Bu laf sanki muhammedin beddua sı gibi görünmüyormu sence ? sevgiler selamlar....[/QUOTE] Sorunuza dayanak yaptığınız "Ve kaletil yehudu uzeyrunibnullahi ve kaletin nesaral mesihubnullah, zalike kavluhum bi efvahihim yudahiune kavlellezine keferu min kabl, [B]katellehumullahu[/B] enna yu'fekûn. " ayetinde "[B]Allah onları kahretsin[/B]" meali ile verdiğiniz sözcük "katellehumullahu" sözcüğüdür. Allah sözcüğü ile tamlama yapılan "katelle" sözcüğünün türediği kök harfler " “öldürmek” anlamındadır. Türetildiği kalıba göre de anlam kazanırlar. Buna göre ayetin meali: " Ve Yahûdiler, “Uzeyr Allah'ın oğludur” dediler. Hristiyanlar da, “Mesih Allah'ın oğludur” dediler. Bu, onların ağızlarıyla geveledikleri sözler olup, güya bununla, daha önce yaşayan inkârcıların sözlerini taklit ediyorlar. [B]Allah, onlarla savaşmıştır.[/B] Nasıl da döndürülüyorlar!" şeklinde olur. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz. |
Koskoca bir Ibrahim peygamber Rabbine "Bana ölüleri nasil canlandirdigini göster, inanmadigimdan degil, kalbim tam ikna olsun " diye dilekte bulunuyor.
Koskoca bir Musa peygamber Rabbine " Bana kendini göster" diyor. Tüm bunlari okuyup duruyoruz ayetlerde, neden hic önemsiz sayilan bir insan herhangi bir soruda bulundugu zaman, mesela: Kur'an'i kim yazmistir? neden hata sayiliyor? Herkesin bir sorma hakki yokmu? Sorarak ve arastirarak ulasilir cevaplara. Haramdir, günahtir diyerek dilimizin ucuna kadar gelen sorulari cekindigimizden dolayi aciga vuramiyacak olursak bir nevi iki yüzlü yada korkak bir insan sayilmazmiyiz? Kim yasaklayabilir soru sormalari, soru sormanin haddi hesabi mi olur? Almanlarda bir ata sözü var: Aptal soru olamaz, cevabin aptali olur... |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:37 AM. |