Alıntı:
dost1 Nickli Üyeden Alıntı
Selamun Aleykum! Değerli Nuhungemisi Kardeşim!
Sözünü ettiğiniz sözcüklerin türetildiği kök harfler "tı,ra,fe" dir. Taraf sözcüğünün ikili kalıbı "tarafeyndir"/iki taraf, çoğul kalıbı da "etraf"tır/taraflar.
|
Sevgili dost1 sanırım yazdıklarımı dikkatli okumamışsınız, ben de zaten neden tarafeyin/iki taraf kullanılmış diyorum
KAF 39 ile TAHA 130'un farkı nedir sizce ? TAHA 130'da neden gece ve gündüz 2 kere tekrarlanıyor olsun ki?
Ben tesbih = namaz iddiasında değilim , HUD 114'te emredilen salatı ve vakitlerini çözmeye çalışıyorum
Kur'an'da "sürekli tesbih" üzerine çok sayıda ayet olması , HUD 114'te belirli vakitlerde salat emredilmediği anlamına gelmez.
Kaldı ki, ben tesbih üzerine olan ayetlerin hepsinin 100% bir netlikle sürekliliği kastettiğine katılmıyorum.
Sabah-akşam , gece-gündüz gibi ikilemeleri biz de Türkçe'de süreklilik anlamında kullanmıyor muyuz ?
Ama taha 130'da güneşin konumundan bahsediliyor mesela, tekrar soruyorum neden gece ve gündüz iki kere arka arkaya belirtiliyor aynı ayette ? Güneşin doğuşundan önceyi tüm gece olarak anlamak yerine fecr vakti olarak anlamak bana daha doğru geliyor.
Sürekli tesbih anlayışıyla ilgili bir sorunum yok. Ben de öyle düşünüyorum. Sadece, Allah ayette güneşin doğuşundan önce tesbih et dediyse mutlaka fecr vaktinde tesbih etmek gerekir diye anlıyorum mesela. Yani güne tesbihle başlamak. Ve gün içinde bolca.
Gecenin bir bölümünde ve secdelerin arkasından da O'nu tesbih et. (KAF 40)
Bakın secdelerin ardından diyor. Belirli bir durum/zamanda tesbih emri var.
Ben namazımın son secdesinden sonraki oturuşta Allah'ı tesbih ediyorum bu ayete dayanarak.
HUD 114'te Allah neden "tarafeyin/iki taraf" ikil formu seçmiş ? Ve neden zülefem çoğul tanımlamayı ?
Biri size "gündüzün iki tarafında yemek ye" dese ne anlarsınız ?
"Gece gündüz/sabah akşam yemek ye" dese ne anlarsınız ?
Umarım ben de ifade edebilmişimdir kendimi.
Sevgili hiiic ilk alıntıladığınız bölümü geri alıyorum, bazen eleştiri ile saldırı arasında ince bir çizgi oluyor. Bir de ön yargı olayı var. Belirli bir derecede samimiyete sahip olmadığınız insalara karşı eleştiri yapmak polemikle sonuçlanıyor genelde. Bazen ön yargılı olmak kötü yanlarımdan biri. Ben yapıcı olmak istiyorum ve adil olmak.