Merhaba,
Taha 130 - anlamları yer degistirilmis salat-tesbih kavramlarini yerli yerine oturtmak icin anahtar ayetlerdendir bana gore.
Konuyu daha iyi anlamak icin peygamberin -namaz-! Saatlerine hadislerden bakmakta fayda var.
Rivayetlere bakildiginda muhammed dedemiz, fecr, kusluk, oglen, ikindiler, aksam, gecenin bolumlerinde olmak uzere namaz kilmis yani tesbih etmis, dua etmis, aglamis, yardim istemis vs.
Taha 130 da tesbih etmenin, sabir ile beraber anilmasi ve sabir yolunda kisisel gelisim saglamanin en onemli araci olarak belirtilmesi tesaduf degildir.
Ancak salat bana gore turkce tam karsiligi beraber olmaktir. Bu birlikteliklerin, salatlarin icerigi cumle icinde kullanilmasina gore anlam kazanir.
Ornegin nur 58 deki beraberlik, prime time zamanlarda ev icinde aile fertlerinin beraner olduklari zamanlardir.
Bakara 238, ayet numarasini yanlis hatirliyor olabilirim, deki ise evlilik baglari, ahzab 56 daki omuzomuza olma, destek olma vs.
Cuma salati, cuma gunu acik kapi toplantisi ki bana gore gunumuzde cuma salatlari camilerde pazar gunu yapilmali veya cuma gunu resmi tatil olmali ki verim alinsin.
Hud duresindeki salat ise peygamberin teblig etmesi icin organize etmesi gereken gunun en uygun toplanti saatleri. Hem gizlilik hem katilim acisindan.
Cepten yazdigim icin, zorlaniyorum . Insallah sonra devam ederiz.
Selamlar
|