Allahtan kullarına din (nüsuklar, ibadetler, ritüeller) gelmemiştir ama onu insanlığına tekrar çekme amaçlı öğüt inmiştir. Kurana bu gözle bakıyorum. Sana sorarlar, şu ne veya bu ne? İnsan bu. Meraklıdır ve yüklenmeye de çok heveslidir.
Esasen, hiçbir dine ve öğüde tabi olmayan (ki hiç kimse bilinen anlamda müslüman olmak zorunda değildir) birey, aklı ve vicdanıyla yine en güzelini yakalayacaktır. Allah'ın indirdiği öğüdün amacı aslında budur. Yani öğüt orada insana der ki: Aklını vicdanını kullan. Hiç kafayı çalıştırmaz mısın? Aklınızı kullanın vs. Bunu yazmaya kalksam sayfalar alır ama kısa ve öz olarak böyle.
Zaten sorun bir etiket sahipliği değil, 'Kuranda müşriklere söyleniyordu: iman ettik demeyin ama müslüman olduk deyin babında.
Sevgili dost 1, Allah, hanif dini, allahın dini, derken özel alanı olan ve çerçevesi bugüne ulaşmış bir dinden söz etmiyor. Sözünü ettiği ayetlere bakın, yine akıl, yine vicdan, yine insanlık. Kişi okur okur, din okur,sonra döner bir daha okur ve sorarlar, ne okudun, din okudum. Din böyle bir kavram değildir, ne ezber ne fıkıh ne icazet gerektirmez. Allah zalim değildir. Anlamadığı dilde bir öğüdü de kullarına indirecek değildir. 1400 yıl evvelki azgın araplara inmiş olan öğüdü, kendi üzerimize çekmeye pek hevesliyiz oysa Allah orada ne diyordu baktık mı? Allah diyor ki, ben elçiyi, toplumun lisanıyla gönderirim.''
Bu açıdan çok rahatım. Ve Allahın neden, sonra vahiy göndermediğini de az çok anlıyor ve biliyorum.
Konu Fazıl's tarafından (18. September 2011 Saat 07:17 AM ) değiştirilmiştir.
|