Selamun Aleykum! Değerli Galip Yetkin Kardeşim!
Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı
Sayın dost1.
Ben Diyanetin mealini vermiştim. Orada ''ihramlı iken''; sizin mealinizde ''siz dokunulmaz/(yani) hac görevini sürdürürken'' av hayvanı öldürmeyin.
Şimdi siz ve Diyanet, hac üç (veya iki) gün sürdüğüne göre, ondan evvel veya ondan sonra, yaz veya kış demeden bütün bir sene; yavrulu veya yavrusuz; hamile veya değil; istediğiniz zaman, ''dokunulmaz-ihramlı'' olmadığınız için av hayvanı öldürebilirsiniz mi diyorsunuz?
Sagılarımla.
Galip Yetkin.
|
Sizin yazdıklarınıza vermiş olduğum cevaplarda: "Hac üç gündür. Hac süresinin /dokunulmaz ikenki sürelerin dışında yavrulu yavrusuz hamile veya değil av hayvanlarını öldürebilirsiniz" diye bir açıklama mı vardır ki,"
hac üç (veya iki) gün sürdüğüne göre, ondan evvel veya ondan sonra, yaz veya kış demeden bütün bir sene; yavrulu veya yavrusuz; hamile veya değil; istediğiniz zaman, ''dokunulmaz-ihramlı'' olmadığınız için av hayvanı öldürebilirsiniz mi diyorsunuz?"
sorunuzun muhatabı oluyorum?
Değerli Kardeşim!
Günümüzdeki hacc dediğiniz gibi üçgün sürmektedir ancak, Allah'ın Kur'an'da belirttiği Haccın Süresi üçgün değildir. Hac, bilinen aylarda yapılacaktır.
Geleneksel açıklamalarda, ayetteki “bilinen aylar” ifadesi hakkında; “Şevval, Zülkade ve Zülhicce” aylarıdır, “Şevval, Zülkade ve Zülhicce'nin ilk on günüdür.” tarzında farklı anlayışlar ortaya konmuştur. Bu anlayışlar, bir bakıma Kur’an inmeden önceki anlayışın devamıdır. Uzun yıllardan beri de hac, maalesef sadece “zilhicce” ayında uygulanmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus da; Rabbimizin, Bakara/ 197. ayetten açık olarak anlaşıldığı gibi, hac için ayları kapsayan bir süreç öngörmüş olmasına karşılık, Umre için herhangi bir süreden söz etmemiş olmasıdır.
Ayette Rabbimiz “Hac, bilinen aylardır” buyurarak; haccın ne zaman, hangi aylarda yapılması lazım geldiğinin belirlenmesini ve bunun İslam âlemine duyurulmasını, Müslümanların da bilinen ve bildirilen bu aylarda, tertip tertip askere gider gibi hacca gitmesini istemektedir. Ayette kullanılan “eşhür” sözcüğü çoğul olduğundan hacdaki bir dönem (tertip; eğitim süreci), en az üç ay olmalıdır. Ayetteki “eşhürün malumat” ifadesi nekre bir ifadedir. İslam öncesi kabul tasvip görseydi bu ifade nekre gelmeyip marife gelirdi. Bu demektir ki, Müslümanlar bir “Hac organize komitesi veya Hac Emiri” oluşturacaklar, bu kurum Hacc dönemlerini belirleyerek herkese bildirecek, herkes de ilan edilen dönemlerde gidip Komite’ye veya Emir’e teslim olacaktır. Hac, 26-29’da “SANA GELSİNLER!” ifadesi dikkatlerden kaçmamalıdır. Orada kesinlikle başıboş, plansız, programsız dolanılmayacak, komite tarafından belirlenen, planlanan eğitim ve öğretim programı uygulanacaktır.
İlahiyat eğitimi almak için belli bir proğram dahilinde Hacca gidildiğinde hayvan avlama vb işler ile uğraşılmayacak sadece eğitim işi ile ilgilenilecektir.
Hayvanların avlanması ve kesim zamanları her ülkenin coğrafik durumuna göre ehil olanlarca belirlenerek duyurulacak süreler ve yaşlarda olacaktır. Bu konuda maruf asla gözardı edilmeyecektir.
Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.