Allahın sınavı ne de derin
Hep düşünmüştüm hristiyan ülkede doğan bir kafirin suçu nedir diye... doğduğunda anadan babadan atadan hristiyanlık öğreniyor oysaki biz hazır islam inancıya doğluyoruz bu torpilin sebebi nedir diye.
Hatta bir tarikat sohbetinde evliyanın birisine sormuştum da bana "müslümanlar seçilmiş, biz tarikattakiler ise seçilmişlerden seçilmiş ruhlarız" demişti. Bırakın Yüce Allahın adalet kavramını, benim adalet anlayışıma bile ters geldi.
Meğer durum çok açık

ha müslüman ülkede doğmuşsun ha hristiyan yada yahudi yada diğer geleneksel atalarına bağlı bütün inançların yaşandığı kabileler. Hepsi eşit.
Ayette belirten üzere, bütün şirk ve zanlardan sıyrılıp Mutlak Olan Allaha saygı ve huşuyla yönelebiliyor, ona çağırabiliyor musun? işte bütün mesele bu, Kuran da tevratta yada yazılmış gönderilmiş diğer bütün gerçeklerin insanlara umduk yada ummadıkları yerden yaklaşması Allaha göre çok kolay...
Meğer müslüman ülkede doğan müslüman ile hristiyan ülkede doğan hristiyanın amel ve iman açısından bi farkı yokmuş. Ötede İsa ve diğer azizleri Allaha yaklaşma vesilesi arayanlar Burada Muhammet peygamberi ve evliyaları kendisine vesile arıyor. Ve aslında Muhammet peygamberle olan tek alakaları diğerlerinin İsa ile olan alakaları gibi. Peygamberlerle değil, ardlarından gelen uydurmacılarla muhataplar ve peygamberin getirdiğinden uzaklaşıyor, insanları da uzaklaştırıyorlar. Bütün hepsi içerisinden Allaha ve ahiret gününe inanıp, salih amel işleyenler Cennete gidecektir.
Şu dünya hayatı, şu imtahan küresi ne, şu doldur boşalt durağı ne ince hesapla ne fitnelerle hesaplanmış.