Merhaba pramid kardesim.
Bu bilgi Kuran'da gecmiyor; asla ama asla "atalar"imdan da ögrenmedim. Somut bilgidir. Kullandigim araclari belirttim. Onlari lütfen siz de kullanin. Göreceksiniz.
Su linkte "moon phases of 630" var:
http://www.timeanddate.com/calendar/...l?year=630&n=0 Orada 630 yilina ait dolunay (full moon) tarihlerini göreceksiniz.
4 Jan (4 Ocak)
3 Feb (3 Subat)
4 Mar (4 Mart)
2 Apr (2 Nisan)
2 May (2 May)
31 May (31 Mayis)
30 Jun (
30 Haziran)
...
30 Haziran 630. O yila ait "sicak dolunay"in göründügü tarih iste bu.
Simdi de Google'in arama penceresine "Tarih cevirme klavuzu" yazip tiklayin. Cikan sayfadaki
tarih çevirme klavuzu basligini tiklayin. Önünüze bir klavuz cikacak. Onun gün bölümüne 30 yazin, ay bölümüne Haziran, yil bölümüne 630. "ÇEVİR"i tiklayin.
Sizin yerinize bir daha ben yapiyorum islemi. Sonuc:
18 Haziran 630
gün: 13
ay: Rebiulevvel
yil: 9
Tamam?
Bu, Rebiulevvel dolunayi. Zaten ayin 13'üdür; ordan da belli. Rebiulevvel hilali bundan 13 gün öncedir. 30 Hazirandan 13 gün önce. Emin olmak icin tarih çevirme klavuzunu kullanabilirsiniz; arti, "moon phases"e bakabilirsiniz.
"Moon phases 630"un
full moon listesinde 30 Hazirani görmüstünüz. Sicak dolunayin tarihi. Onun solunda New moon listesi var. "16 Jun"u gördünüz mü? O, kamerin görüntü vermedigi tarihtir. Ilk hilal bundan 2 (iki) gün sonra görülecek. 16 + 2 = 18. Tarih cevirme klavuzunun gün bölümüne 18 yazin; ay ve yili daha önce yazmistiniz. "ÇEVİR"i tiklayin. Sonuc?
18 Haziran 630'un Hicrî karsiligi
gün:
1
ay:
Rebiulevvel
yil:
9
Anlastik mi, efendim?
Sevgi ile,
Hasan Akcay