Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27. June 2012, 10:37 AM   #342
galipyetkin
Uzman Üye

Tesekkür: 105
575 Mesajina 960 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
galipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud of

Sayın khaos.

Güzel arkadaşım.

O yazımda ''sakın sizi yerdiğimi düşünmeyin'' diye yazmama rağmen anlaşılıyor ki alınmışsınız. Üzüldüm. Arapça bilmediğinizden yakınmışsınız; yakınmayın, araştırın. Ben de Arapça'yı bilmiyorum. Öğrenme yaşım da geçti.

Getirmek istediğim eleştiri yapılan tercüme-meal-tefsir her ne ise ona ve onu yapanlara!!! Bakın, orada kullanılan ''söz-sözü'' kalimesini kaldırın, ne olacak?

Söz zaten düşüncenin dış dünyada ifadesi, dünyaya getirilmesi, açıklanması, açığa vurulması, somut hale konulmasıdır. Bunun gizlisi fis-kos, dedikodudur. Ayette iki kişi arasında yapılan gizli bir konuşma da anlatılmıyor ki. Bu ayet öncesinde vahyin peygambere ''inzal''inden bahsediliyor; dolayısı ile beyinsel bir faaliyet, iç dünyada kalan bir olgu. Ve Peygamber nezdinde insanlara hitaben beyinlerinde-düşüncelerinde oluşturduklarını açıklasalar da, açıklamasalar asıl maksatlarının Allah tarafından bilindiği anlatılıyor. O halde ''söz-sözü'' kelimesinin kullanılması abestir.

Sayın hiiic'in getirdiği ayetleri okuyun... Hiç birinde''söz'' kelimesi kullanılmadan her türlü gizlilik şahane bir şekilde ifade edilmiş...

Şu halde yapılacak tercüme-meal-tefsirde hedef toplum hangi lisanı konuşuyorsa, o lisanda anlamı tam olarak verebilmek için o lisanın kuralları kullanılmalı. Pespayelik kabul edilemez. Gerekiyorsa mesela dip not olarak açıklama yapılmalıdır.

Bakın, bende 2004 basımı Türkiye Diyanet Vakfı'nın bir meali var. Yunus Suresi'nin 37. ayetinin ilk cümlesi şu: ''Bu Kur'an Allah'tan başkası tarafından uydurulmuş bir şey değildir''.

O zaman sorarlar adama: ''Yani Allah tarafından mı uydurulmuş?'' diye!!!. Hem de ''şey''.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.

Konu galipyetkin tarafından (19. September 2012 Saat 11:25 AM ) değiştirilmiştir.
galipyetkin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
galipyetkin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (27. June 2012)