Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20. September 2012, 12:19 AM   #2
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun aleykum! Değerli Galipyetkin Kardeşim!

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın dost1.

...
Şimdi sizden bir ricam olacak. Bu yazıdaki konumuz olan Bakara-196 da geçen ''engellenme'' kelimesinin gerek lügatsal gerekse günlük kulanılışı yönünde bir açıklamanız olabilir mi? Ve yukarıda bir önceki açıklamalarımda ifade ettiğim yönlerden hangisi için kullanılmıştır.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.
Rabbimiz olan Yüce Allah Bakara 196 da:
"Ve etimmül Hacce vel Umrete Lillah* fein uhsırtüm femesteysera minel hedy* ve la tahliku rüuseküm hatta yeblüğal hedyü mahılleh* femen kane minküm merıydan ev bihi ezen min re'sihi fefidyetün min Sıyamin ev Sadakatin ev Nüsükin, feiza emintüm* femen temettea bil Umreti ilel Hacci femesteysera minel hedy* femen lem yecid feSıyamü selaseti eyyamin fiyl Hacci ve seb'atin iza raca'tüm* tilke aşeratün kamiletün, zâlike li men lem yekün ehlühu hadıril Mescidil Haram* vettekullahe va'lemu ennAllahe şediydül ıkab;"

"Ve hac/programlı ilâhiyat eğitimi ve umre'yi/seminer, sempozyum gibi kısa süreli eğitimleri Allah için tamamlayın. Buna rağmen, eğer siz alıkonursanız/ engellenirseniz, o zaman ilâhiyat eğitimi görenlere kolayınıza gelen şeylerle destek olun! Bununla beraber bu ilâhiyat eğitimi görenlere hediye; vereceğiniz destek, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Artık içinizden hasta olana veya başından tıraşa bir rahatsızlığı bulunana oruç veya sadaka yahut da ibâdetten bir fidye/ karşılık! Artık emin olduğunuz zaman da her kim umrede/kısa süreli eğitimde hacca; programlı ilâhiyat eğitimine kadar kazanç sağladıysa, artık hediyeden; eğitime destekten kolayına geleni! Fakat kim bulamazsa artık üç gün hacda; programlı ilâhiyat eğitimi süresi içinde, yedi de döndüğünüzde oruç tutması! Bu, tam ondur. Bu hüküm, ailesi Mescid-i Harâm'da; dokunulmaz ilâhiyat eğitim merkezinde hazır olmayanlar içindir. Allah'ın koruması altına girin ve şüphesiz Allah'ın cezasının çok şiddetli olduğunu bilin."

diyerek buyruğunu bizler duyurmuştur.

Bir önceki yazınızda

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
...
Öyle ise gelelim sonraki kelimeye: ''Engellenirseniz'' kelimesine.

Engellenme Hacc için Mekke'ye gidişin mi engellendiği, ve bu engellerin sebebi dış etkenler mi yoksa kişinin kendisinden kaynaklanan iç güdüleri mi?

Yoksa,

Hacc ziyareti esnasındaki hac görevinin dış etkenlerin engellemesi mi? Ya da kişinin kendisinden kaynaklanan engeller mi?

Lütfen doğru yalnış demeden Arabça bilenler bi cevaplamayı denesiniz! Biraz katkı verseniz!

Saygılarımla.
Galip Yetkin.
Sorunuzdaki engellenmenin; dış etkenlerden olduğu gibi kişinin kendinden de kaynaklanan nedenlerden olduğunu belirtenler olduğu gibi sadece dış etkenlerden ve sadece kişinin kendisinden kaynaklandığını söyleyenler de vardır.

Sorduğunuz "engellenme" sözcüğünün aslı, menetmek/alakoymak anlamındaki "ha-sad,ra" kök harflerinden türetilmiştir. "İhsâr", hasr kökünden "if'âl" kalıbında bir masdardır.Ayette geçen "uhsırtum" sözcüğü de bu mastardandır.
Ayette engellenmenin/alakonulmanın dış etkenlerden kaynaklandığını düşünüyorum. Gerek kullanılan if'al kalıbı gerekse hastalığın ayrıca belirtilmesi başka türlü anlamama engel olmaktadır.

Not: Bakara 158 ile ilgili de yazacağım inşaAllah.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.