Selamünaleyküm Naci kardeşim
Pramid kardeşimiz teşbihte bulunmuşlar.
Burada herkes kendi yazdıklarından sorumludur. Eğer ilmi,mantıklı,Kur'ana uygun mesajlar içeriyorsa katılırız,değil se katılmayız.
Sitede salat,kıyam,secde,rüku ile ilgili çok açıklamalar oldu. Bir kısmımız katıldı,bir kısmımız katılmadı. Bu sitenin kurucu ve müdavimlerinin bile birbirleriyle fikir ayrılığına düştüğü zamanlar oldu.
Burada herkes aynı düşünceyi kabul edecek diye bir kaide yok. Fikir ayrılıklarından güzel fikirler çıkar. Aklın yolu birdir.
Şahsım adına yazıyorum: (Bunları Kur'andan anlıyorum,kendi fikirlerim değil)
Salat = Köstek olmanın zıddı,yani destek olmak. Arka çıkmak,ahdine sadık olmak.
Secde= İnat etmeyi bırakarak, kabullenmek. Teslim olmak. Emri yerine getirmek.
Kıyam= İslam adına köskös oturmayıp,ayağa kalkmak elini taşın altına sokmak. Ayaklanmak.
Rüku= Alçak gönüllü olmak. Saygıda kusur etmemek.
Pekala benim sizin engin ilminizden öğrenmek istediğim şey.
"Namazını kıl,ve rüku edenlerle beraber rüku et."
"Namazını kıl,ve secde edenlerle beraber secde et."
Buradan rüku ve secdenin namazdan gayrı birşey olduğunu çıkarabilir miyiz? Zira rüku ve secde namazdan ayrı olarak bahsedilmiş.
"Şehre secde ederek girin"
Bir şehre secde ede ede nasıl girilir?
"Binek üstünde,yaya olarak,...namaz kılın"
Bana yürüyerek (yaya olarak) nasıl namaz kılınır?
Tarif edebilir misiniz?
"Kutuplarda nasıl namaz kılınır?" sorusuna daha cevap verebilen olmadı. Cevap verenler ise, saçma sapan cevaplar verdiler. Mesela "Bulunduğunuz yere en yakın yerin namaz saatine uyarsınız." dendi. O halde ben de örneğin İstanbul'da yaşıyorsam namazımı Erzurum saatine göre kılabilir miyim? veya orucumu Erzurum'a göre açabilir miyim? Mesafe tahmini kutuplarla en yakın yere göre yakın mesafeler.
Resul (selam olsun) kutuplarda nasıl namaz kılmışlardır.
Eğer ki, şekilsel ibadetler var diyorsak; cenab-ı Allah'ın yeryüzünün her yerine göre bir ibadet biçimi emretmesi kaçınılmaz değil miydi? (ki, Kur'anda en asgari bir ibadet şekli anlatılmaz) Bana "namazın uygulamasını resule bırakmıştır" tarzında birşey söylemeyin. Geçerli olmaz. Zira Kur'anda miras taksimatını,abdest almayı (bu farsça kelimelere gıcık oluyorum) bile ayrıntılı anlatmış. En önemli namazı mı anlatmamış? Namazla ilgili küçücük bir sure olabilirdi mesela Kur'anda. Haşa cenab-ı Allah unutmamış. (Unutmaktan münezzehtir.) Orada başka şeyden bahsettiğinden dolayı anlatmamış.
Selametle
Konu Miralay tarafından (22. September 2012 Saat 09:10 AM ) değiştirilmiştir.
|