Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14. October 2012, 03:26 AM   #148
bartsimpson
Super Moderator

bartsimpson - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
bartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud of

sevgili dost1'in "şeytanı yenmek" konusunda cin ile ilgili yazdığı açıklaması beni söyle düşünmeye itti.
tefekkür ile düşünelim bakalım ne çıkacak...

Hicr/26 Ve le kad halaknel insane min salsalim min hameim mesnûn.

Ayette insanın (görülebilen varlıkların) yaratılış şekli net bir biçimde söyleniyor.

Hicr/27 Vel canne halaknahu min kablu min naris semûm.

Burada da cinnin (görülemiyen varlıkların) yaratılış şekli net bir biçimde söyleniyor.

buraya kadar tamam... iş bundan sonra karışıyor.

Hicr/28-29 Ve iz kale rabbuke lil melaiketi inni halikum beşeram min salsalim min hameim mesnûn.

Meal : Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

iyide ayette "insane" demiyor ki onu Hicr/26'da söyledi.

burada "beşer" diyor.

arapça bilenler hatam varsa düzeltir benim bulduğum;

Beşer: Arapça ve İbranice ortak bir kelimedir. Kuranda da Tevrat’da da söylendiği gibi kullanılır. Arapça Ş,Ra kökünden gelir. Bu kökten türeyen şera, şurra, şura, işar, şiar, beşer, aşiret, şeriat gibi kelimelerin ortak özelliği bir topluluğu ve toplu yönelimi ifade ediyor olmasıdır.

bu ayet ile birlikte takip eden ayet grubunu toplu olarak ele alalım...

Hicr/28-29 Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir "beşer" yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

Hicr/30 Bunun üzerine bütün melekler saygı ile eğildiler.

Hicr/31 Ancak İblis, saygı ile eğilenlerle beraber olmaktan kaçındı.

Hicr/32 Allah, “Ey İblis! Saygı ile eğilenlerle beraber olmamandaki maksadın ne?” dedi.

Hicr/33 İblis dedi ki: “Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş balçıktan yarattığın beşer için saygı ile eğilemem.”

Hicr/34 -35 Allah, “Öyleyse çık oradan, çünkü sen kovuldun. Şüphesiz hesap gününe kadar lânet senin üzerinedir” dedi.

Hicr/36 İblis: “Rabbim! Öyle ise onların tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver” dedi.

Hicr/37-38 Allah da, "O hâlde, sen vakti bilinen güne kadar mühlet verilenlerdensin" dedi.

Hitab burada bitiyor.

Geçenlerde National Geographic'te big bang sonrası an'ı inceledikleri bir belgesel izledim.

Önce herşey karman çorman bir balçık gibi plazma yapısına sahip, sonra düzene girmeye başlıyor, madde ve anti madde ayrışıyor, birbirlerine çarparak yok olmaya başlıyorlar, sonra her nasılsa başlangıçta madde ile birlikte varolan aynı miktardaki anti madde yok oluyor ve madde oluşmaya başlıyor sonrası malum bildiğimiz evren ve gezegenler oluşuyor, anti maddede evrenin bilinmeyen bölgelerine yayılıyor.

Biraz basit bir anlatım oldu belki ama ben bu ayet grubunun evrenin yaratılışını anlattığını ve düzene koyulduğunu sonra kozmik güçlerle (meleklerle) son rötüşlarının yapıldığını ama bu arada var olan anti maddeninde (şeytanın) bu oluşuma ters düşmesinden dolayı evrene yayılmasının belli bir süreye kadar uzaklaşmasının gerektiği, daha sonra bilinen bir zamanda (bizim bilmediğimiz, bu kıyamet olabilir) madde ile birleşerek yok oluşu gerçekleştireceğini anlıyorum.

meleklerin beşere secdesi madde olmaları hasebi ile oluşumu tamamlama meyillerinden dolayıdır.
şeytanın beşere secde etmeyişi ise anti madde olması yani madde karşıtı olması hasebi ile yoketme meyilinden dolayıdır.

diye düşünüyorum....

ayrıca dikkat edilirse iblis,

Hicr/36 İblis: “Rabbim! Öyle ise onların tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver” dedi.

dünyada iken bizi yoldan çıkarmakla görevli olduğu söylenen bir mahluk neden rabbinden insanların "tekrar" diriltilecekleri (önceden diriltildik mi ki) güne kadar izin istesin...

burada belirtilen hadise düşünülürse bir döngüyü işaret etmektedir. Başladı - Bitti - Tekrar başlayacak. tıpkı doğada süregelen devinim ve döngü gibi...
"topraktan geldik, yine toprağa gideceğiz" "ölüyken dirildik, sonra öldük, sonra tekrar dirileceğiz"

saygılarımla

Konu bartsimpson tarafından (14. October 2012 Saat 03:43 AM ) değiştirilmiştir.
bartsimpson isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla