| Uzman Üye 

Tesekkür: 477 

198 Mesajina 387 Tesekkür Aldi

Tecrübe Puanı: 24      | 

8.  DİNLER

Allah  Teâlâ şöyle buyurur:
 “… Allah’a benzerler uydurmayın. Siz bunu  bilirsiniz.”(Bakara  2/22)
 Herkes  Allah’ın benzerinin   olamayacağını bilir. Bu yüzden kimse onun heykelini yapamamıştır. En  büyük  hastalık, Allah ile ilişkiyi, aracılarla kurmaya çalışmaktır.  Allah’a dair  sayısız delil olduğu halde aracılarla ilgili delil yoktur.  Buna inananların tek  dayanağı, atalarına dayandırdıkları haberlerdir.

Allah tek olduğu halde aracı  olacağına inanılanlar sayısızdır. Her  topluluk, kendi hayaline göre,  farklı aracılar uydurur. Bu onları şirke sokar.  Çünkü bu aracıların,  Allah'a ait bazı özelliklere sahip olduğu var sayılır.  Allah'a yakın  bilinir ve Allah’tan önce onlara köle olunur. Allah kral, onlar da onun  yakınları gibi görülürler.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:
 “İyi  bil ki, saf din Allah’ın  dinidir. Allah ile kendi aralarına koydukları velilere tutulanlar derler ki:  “Biz onlara, başka değil sadece  bizi Allah’a daha çok yaklaş*tırsınlar diye kul oluruz.”(Zümer  39/3)

Aracıların  değişmesi ile dinlerin adı değişir. Hıristiyanlar İsa aleyhisselamı, Kutsal Ruh’u,  Meryem’i, havarileri  ve kilise babalarını, Taoistler Te, Yin - Yang vb. yi, Mekkeli müşrikler ise Allah’ın kızları  diyerek bazı melekleri aracı sayar, onların putlarını  yaparlardı.
 el-Lât,  el-Uzza ve el-Menat, Mekke’nin  meşhur putları idi. Allah’ın kızları saydıkları için isimlerini Allah’ın  isimlerine benzetmişlerdi. el-Lât, ellah’ın,  el-uzza, el-aziz’in,  el-menat da el-mennan’ın benzeridir.  Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Gördünüz  değil mi el-Lât’ı ve el-Uzzayı;  diğer üçüncüsü el-Menât'ı? Erkek size  dişi ona öyle mi? O halde bu haksız bir  paylaşımdır.”(Necm  53/19-22).

İslam,  aracılığı kesin olarak reddeder. Allah Teâlâ şöyle buyurur

: “İnsanı biz yarattık ve nefsinin ona ne  fısıl*da*dığını biliriz. Biz ona şah dama*rından da yakınız.”  (Kaf  50/16)

Allah şah  damarından yakın olduğuna göre araya aracı giremez. Öyle  olsa, insanlar önce ona  kul olurlar. Çünkü aracı memnun olmazsa  işlerini görmez. Mesela biri, belediye  başkanı ile olan işlerini bir  kişi aracılığı ile yürütse onun için belediye  başkanı artık odur.  Onunla ilişkilerini iyi yürütür ki, o da belediye ile olan  işlerini iyi  yürütsün.

Bütün  Peygamberler insanları, Allah’tan başkasına  kul olmamaya çağırmışlardır[1]. Allah’tan  başkasına kul olmamak için Allah ile araya kimseyi sokmamak gerekir.  Müslümanlar  yalnız Allah'a kul olur ve hürriyetin doruğuna ulaşırlar. 
 Allah, yarattığı ve  her şeyini temin ettiği insanın başkasına da kul olmasını affetmez. O, şöyle buyurur:

"Allah kendisine ortak koşulmasını bağışla*maz, bunun dışında olanı  dilediği kimse için bağışlar."(Nisa  4/48)
 "Hiçbir insanın hakkı yoktur ki,  Allah ona  Kitap, doğru bilgi ve peygamberlik versin, o da tutsun halka, "Allah'tan önce  bana kul olun" desin. Onun diyeceği şudur: "Kitabı  öğrettiği*nize ve okuduğunuza göre katıksız olarak Rabbe kul  olun".

(Al-i  İmran 3/79)
 Allah ile insan arasına aracı koymayı kabul etmeyen tek din İslam’dır. İslam  çizgisi dışında olanlar kendilerini aracılara göre isimlendirirler.
 [1]  Şu âyetler de konu ile ilgilidir: En’am 6/56, Ra’d 13/36, Zümer  39/11.

__________________De ki: “Ey kâfirler!
 Ben sizin taptıklarınıza tapmam/ Ben sizin yaptığınız ibâdeti yapmam.
 Siz de benim taptığıma tapıcı değilsiniz/ Siz de benim yaptığım ibâdeti yapmazsınız.
 Ve ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim/ Ben asla sizin yapmış olduğunuz ibâdeti yapıcı değilim.  Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz/ Siz de benim yapmakta olduğum ibâdeti yapıcı değilsiniz.
 Sizin dininiz sadece sizin için, benim dinim de sadece benim içindir.”
 Kâfirûn Sûresi

Konu sevginur tarafından (14. November 2012  Saat 04:35 AM ) değiştirilmiştir.
 |