| 

10. MÜNAFIK  =  İKİ YÜZLÜ

Münafık, önce inanan  sonra Allah’ı görmezlik  eden ama kendini inançlı gören veya gösteren kişidir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“O  münafıklar sana geldiklerinde şöyle dediler: "Biz tanıklık ederiz ki, sen,  gerçekten Allah'ın   elçisisin." Allah biliyor ki, sen elbette kendi elçisisin. Ama Allah  tanıklık  eder ki, o münafıklar kesinlikle yalan söylerler. Yeminlerini  kalkan edip  Allah yolundan çekilirler. Ne kötü  şey yapıp  duruyorlar! Bu, şundandır: Onlar önce  inandılar, sonra kâfirlik ettiler,  sonra kalplerinde farklı bir yapı oluştu. Artık anlamazlar.”(Münafikun  63/1-3)

İnanmadığı  halde kendini inançlı gösterenler de vardır. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“İnsanlardan  “Allah’a ve  Ahiret  gününe inandık” diyenler vardır. Oysa onlar  inanmış değillerdir.  Allah’a ve inanmış kimselere oyun kurarlar. Oysa oyunu sırf  kendilerine  karşı kurarlar da farkına varmazlar.”(Bakara  2/8-9)

Bakara 7.  âyette, Allah’ı  görmezlikten  gelen kâfirlerin, gerçekleri görmeme alışkanlığı  kazandığı ve bu yüzden  gözlerinde perde oluştuğu bildirilmiştir. Aynı  perde, münafıklarda da oluşur.  Allah  Teâlâ şöyle buyurur:

“Onların durumu bir ışık yakmak isteyenin  durumuna benzer. Işık çevresini aydınlatınca Allah göz  nurlarını gidermiş ve onları karanlıklar  içinde bırakmış da göremez  hale gelmiş gibidirler.  Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık  onlar  vazgeçmezler.”(Bakara  2/17- 18)

Ayet onların başlangıçta  ilahi tebliğle  aydınlanmaya istekli olduklarını gösterir. O tebliğ,  gerçekleri ortaya çıkarınca  rahatsız olur, onları görmezlikten gelerek  tekrar karanlıklara dalarlar.  Kendilerini sağır, dilsiz ve kör konumuna  sokarlar. Doğruları; ne duymak, ne  görmek, ne konuşmak isterler.  Bundan vazgeçme niyetleri de yoktur.

__________________De ki: “Ey kâfirler!
 Ben sizin taptıklarınıza tapmam/ Ben sizin yaptığınız ibâdeti yapmam.
 Siz de benim taptığıma tapıcı değilsiniz/ Siz de benim yaptığım ibâdeti yapmazsınız.
 Ve ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim/ Ben asla sizin yapmış olduğunuz ibâdeti yapıcı değilim.  Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz/ Siz de benim yapmakta olduğum ibâdeti yapıcı değilsiniz.
 Sizin dininiz sadece sizin için, benim dinim de sadece benim içindir.”
 Kâfirûn Sûresi
 |