|  14. November 2012, 04:43 AM | #23 | 
	| Uzman Üye 

Tesekkür: 477 

198 Mesajina 387 Tesekkür Aldi

Tecrübe Puanı: 24      | 

11. KÂFİR = GÖRMEZLİKTEN  GELEN

Allah  Teâlâ şöyle buyurur:“O  kâfirlere, gerçekleri görmezlik edenlere gelince, onlar için fark etmez, ister  uyar, ister uyarma; inanacak değillerdir.”(Bakara  2/6)

“Kâfir”  kelimesinin kökü küfr ve küfûr’dur, örtme  anlamına gelir. Örtmek,  göstermemek içindir. Peygamber tebliği gibi herkesin  görüp duyabileceği  bir şeyi örtmeye çalışmak onu görmezlikten gelmek olur. Bir  kişinin  yaptığı iyiliği görmemek de öyledir. Böylelerine de nankör anlamında   kâfir denir. Çünkü yapılan iş küfrân-ı nimettir. Bazen de bir kötülük,   görmezlikten gelinerek örtülür. Bunu iyi kimseler yapar. Dolaysıyla  örtülen şey,  iyi ya da kötü olabilir. İyiyi örtmek kötü, kötüyü örtmek  iyidir.

11.1. İyi ve Doğru Şeyleri  Görmeme

İyi ve doğru  şeyleri örtüp  gizleyen, onların görülmesine engel olur. Arapça’da buna küfûr  veya  küfrân denir. Bir çok kimse, kendine yapılan iyilikleri görmek istemez.  Bu,  kötü bir şeydir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Denizde başınıza bir sıkıntı gelse, yardıma  çağırdığınız herkes kaybolur; yalnız Allah kalır. Allah sizi kurtarıp karaya çıkardı mı,  yüz çevirirsiniz.  İnsan, yapılan iyiliği  görmez.”(İsrâ  17/67)
 “Allah, hain olan   ve yapılan iyiliği görmezlik edenlerin hiçbirini  sevmez.”(Hac  22/38)

Birçok insan bu  hale düşer. En kötüsü Allah’ı,  peygamberini ve Kitabını görmezlikten gelmektir. İşte kâfirlik budur. Allah  Teâlâ şöyle buyurur:

“Biz bu Kur’ân’da her örneği, gerçekten, türlü biçimlerde  verdik. Ama insanların çoğu, kolayca bunları görmezlik  eder.”(İsrâ  17/89)

Kâfirlik şuurlu  bir eylemdir,  her kâfir  kendi konumunun farkındadır. Bu sebeple hiçbiri sağlam bir  gerekçeye dayanmaz.  Kendini savunmak zorunda kaldı mı, gerçekleri  saptırır. İblis’in yoldan  çıkması ile ilgili âyetler bunun için iyi bir örnektir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Sizi yaratmıştık, sonra şekil vermiştik;  sonra meleklere: "Adem'e secde edin" demiştik. Hemen secde ettiler,  İblis öyle  yapmadı. O secde edenler arasında yoktu.
 Allah dedi  ki: "Emrettiğim zaman seni secdeden alıkoyan  neydi?" "Beni ateşten, onu çamurdan yarattın. Ben ondan üstünüm" diye cevap  verdi.”(A’raf  7/11-12)

İblis, Adem’e secde  etme emrinden hoşlanmamıştı. Emri verenin Allah  olduğunu görmezlikten gelerek Adem’e karşıymış  gibi davrandı. Doğrudan  Allah’a karşı çıkma cesaretini gösteremedi. Çünkü her  şeyi Allah’a  borçlu olduğunu ve kendini onun yarattığını  biliyordu. Bunlar, İblis’in şu sözlerinde gizlidir:

“Ben ondan üstünüm. Beni ateşten yarattın,  onu çamurdan yarattın.”(Sâd  38/76)

“Balçıktan, işlenebilen kara topraktan  yarattığın insana secde edemem.”(Hicr  15/33)

Hak ettiği  ceza gecikmedi. Allah ona şöyle dedi:

“İn oradan! Orada büyüklenmeye hakkın yok.  Defol! Sen alçağın tekisin.”(A’raf  7/13)

İblis böyle kâfir olmuştu. Halbuki Allah’ın  varlığından  ve birliğinden şüphe etmiyordu. Ahiretin varlığını da  kabul ediyordu. Çünkü  kovulmasından sonra şöyle yalvarmıştı:

“Rabbim! İnsanların tekrar dirilecekleri  güne kadar bana süre tanı.”(Sâd  38/79)

Allah’ın bir tek  emrini görmezlikten gelmesi, İblis’in  kâfir  olması için yetmişti. İnsan da öyledir; bilmediği için değil,  Allah’ın  emirlerini görmek istemediği için kâfir olur.

Bu çalışmada  küfür kelimesine “görmezlikten gelme”, “tanımama  bazen de “kâfirlik” anlamı verilmiştir.

11.2. Kötü ve Yanlış Şeyleri  Görmeme

Kötü ve yanlış  şeyleri örtüp gizlemek, bir iyiliktir. Onları Allah da gizler. O şöyle buyurur:

“Yasaklandığınız şeylerin büyüklerinden  sakınırsanız, öbür günahlarınızı örteriz. Sizi güzel bir konuma  sokarız.”(Nisa  4/31)
 “İnanıp  iyi işler yapanların; evet işte onların kötülüklerini örter, ve onları  işlediklerinin en güzeliyle ödüllendiririz.”(Ankebut  29/7)
 “Müminler! Allah’tan sakınırsanız, o size doğruyu eğriden  ayırma gücü verir. Suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Allah büyük ikram  sahibidir.[1]”(Enfâl  8/29)

[1]          Keffera (كفر)  kelimesi de küfr kökünden gelir. Teksir yani çokluk ifade eder.  Bu  ayetlerde Allah Teâla günahları çokça bağışladığını, örttüğünü ve onları   görmezden geldiğini bu kelime ile  bildirmektedir.

__________________De ki: “Ey kâfirler!
 Ben sizin taptıklarınıza tapmam/ Ben sizin yaptığınız ibâdeti yapmam.
 Siz de benim taptığıma tapıcı değilsiniz/ Siz de benim yaptığım ibâdeti yapmazsınız.
 Ve ben asla sizin taptıklarınıza tapacak değilim/ Ben asla sizin yapmış olduğunuz ibâdeti yapıcı değilim.  Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz/ Siz de benim yapmakta olduğum ibâdeti yapıcı değilsiniz.
 Sizin dininiz sadece sizin için, benim dinim de sadece benim içindir.”
 Kâfirûn Sûresi
 | 
	|   |   |