Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15. November 2012, 12:30 AM   #2
mustafabey
Uzman Üye

Tesekkür: 19
41 Mesajina 61 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
mustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud ofmustafabey has much to be proud of

Selamlar;
Arkadaşlar dini kavramların, kelimelerin doğru anlaşılması farklı açılardan incelenmesi ile zihnimiz aydınlatacaktır, görüş açımız genişleyecektir.
Konuyla alakalı olarak önemli olduğunu düşündüğüm dini kavramlar;

Adem,
Ademin eşi
Ademoğlu,
İnsan,
Beşer
İnsler ve cinler,
Güruh
Faniler ve ölümlüler,

Diğer önemli kavramlar;
Beden
Can
Ruh
Kelime
Akıl

Açıkcası benim anladığım, bu konulardaki kargaşanın nedeni ;
1-günlük konuşma dili (birbirimizle anlaştığımız kelimeler) yani dünya dili
2- dini terimler veya kavramların (bir bakıma ahiret dili) birbirine karıştırılmasıdır.
(acı suyla tatlı suyu birbirine karıştırmamak gerekir veya dünya işleri(kişisel menfeatlar) ahiret işlerinin birbirine karıştırılmaması lazım)

Aorskaya kardeşim bana yöneltiğin sorulara gelince; sorularının cevabı ADEM kavramını anlamamıza bağlı, ADEMi anlayabilirsek sorun bir parça çözülür.

Din akıl sahiplerine indirilmiştir, kelime sahiplerine değil.
Yukarıdaki yazımda bahsettiğim gibi akıl gözüyle görmek lazım, cisimler ışığın çoğunu emiyor, az bir kısmını yansıtıyor, gözümüz yansıtılan kısımı algılıyor, oda az bir bilgi veriyor, yetersiz. Fazla bilgi edinmek için yansıtılmayan kısmı araştırmak gerekli, o işide akıl yapıyor.

Yani kelimelerde aynı , ışığın çoğunu emiyor, karanlık belli belirsiz bir görüntü veriyor yetersiz,

Kelimelerin özü ise aydınlık ama biz o kısmı direk göremiyoruz maalesef; onu akıl görüyor, benim anladığım bizler akıl sahibi değiliz, bizler ise kelimelerin peşinden giden, zan ile hareket eden akılsızlar, duyduklarımızdan okuduklarımızdan çalarak aklı bütün etmeye çalışanlarız, akıl sahibi olanlar ise Allahın akıl verdiği kullar yani peygamberler, kitabı verilenlerdir. Allahın huzuruna da kul hakkıyla gidilmez, işimiz zor!

Bartsimson kardeşim ruh ile ilgili olarak önemli bir noktaya değinmişsin, acaba bizim ruhumuz var mı? Açıkcası bizim akıl sahibi olmadığımız gibi, bize özel bir ruhun olmadığını zannediyorum, bizde can var oda bedenimizdeki sinir sistemi, eğerki bizdede Allahın üflediği ruh olsa, bizde din hakkında herşeyi kelimelerin peşinden gitmeden bilirdik, biliyormuyuz? Bilemiyoruz, demekki yok! Şu kelimeler olmasa biz bir şey bilmezdik, bilen kelimeler taşıyıcılar (anlam), açıkcası biz hangi sınıfa, aleme giriyoruz derseniz, ademin, insanın altındaki alemlerdeyiz, dinen insan değiliz, çünkü bize üflenen ruh yok!

Ama günlük konuşma dilinde hepimiz insanız o ayrı mesele. Dini kavramları acı suyla tatlı suyu karıştırma örneğindeki gibi anlamaya çalışmakla az(yetersiz) bilgi elde ederiz kanaatindeyim.

Saygılar …..
mustafabey isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
mustafabey Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (15. November 2012)