Alıntı:
merdem Nickli Üyeden Alıntı
Selamun Aleykum Aorskaya Kardesim,
parantez icinde bildirdiginiz gibi : bana göre kapanma emri yoksada demissiniz.
Demekki basörtmek sizin idealiniz degil, neden savunuyorsunuz o halde unilerdeki basörtüsü yasagini? (1)
Belki de Diyanet bu yüzden itiraz etmiyordur uninin yasaklarina, Kur'an'daki anlami biliyorlardir, fakat islerine gelmedigi icin cifte oynuyorlardir.
En önemlisi, basörtüsünü dinin bir parcasi, emri olarak bilen bu kardeslerimizi aydinlatmak daha elverisli olmazmi? (2)
Ögretin hanim kizlarimiza analarimiza bacilarimiza, asirlardir ninelerimizi baslarini örtmeleri bir nevi gelenekten dolayi oldugunu, Kur'an'da basörtüsü emredilmedigi... (3)
Unilere kadar ulasan bu hanim kizlarimizin gayet bilgili zeki olmalari gerekirki bu dereceye kadar ulasmislar. Onlarin anliyacagi bir dilden ögretin dogruyu. Anlayacaklarini umut ediyorum.
Dediginiz gibi ne bir büyük kayiptir basörtülü hanim kizlarimiza uni hakki taninmamasi. Ama en büyük aci diyelimki uniyi tamamlama hakki verildi, sonra ne olacak, ellerine gecen bir kagit parcasi gelecek hayat yasamlarinda ne bir rol oynayacak. Tabiiki bir sürü isyerleri yine baslari örtülü diye isyerlerine alinmayacak.
Bir imkan olarak yeni islerlerinin acilmasi sirf baslari örtülü hanimlarimiz icin, bu daha da büyük kargasaliklara yol acacak. Tam bir ayriliga yol acacak.
Anlamadigim bir konu bu bilgili zeki hanimlarimiz hic mi Kur'an okumuyorlar, hic mi akillarini kullanip kapanmanin ne demek ne derceye kadar uygulanmasi gerekir anliyamiyorlarmi? Demek o kadar da akilli degiller. Günümüzün bir sürü alimleri kapanmanin basörtmekle alakasi olmadigini acikca söylüyorlar, hatta Hakki Yilmaz hocamiz eski alimlerden dahi örnekler veriyor.
Elmalili'nin tefsirleri ayri havadan caliyor, bir tek göze kadar her yer kapatilmali diyor.
Bence mealler sahislarin kendi görüslerine kendi hayat sartlarina göre olmamali. Din gününe kadar gecerli olan Islam'i neden zorlastiriyorlar? Kadinlarimizin haklari cigneniyor ve kadinlarimiz bu durumlara seyirci kaliyorlar. Böyle devam edip gidiyor, hanimlarimiz nasil olurda anlamamazliktan geliyorlar isin ciddiligini. Her kim tarafindan ne sebebler ile kadinlarimiz bir mumya durumuna sokulmustur, hani mumya tam yerinde bir kelime: agizlari bile mühürlü!
Müslümanligin ilk zamanlarinda eziyet gören ölümle tehtid edilen sahabelere yeri geldiginde yalan söyleyebilecekleri, bu yüzden eziyetlerden kurtulabilecekleri Peygamberimiz tarafindan müsaade edilmistir. Ki Rabbimizin muhakkak rizasiyle. Neden hanim kizlarimiz bunlari örnek almiyorlar, köprüyü gecene kadar ayiya dayi demiyorlar.
Nasil bir cocuk doktoru olabilirler, biolojide, kimyada, fizikte ileri adimlar atabilirler, yazik inanin cok yazik. Aynen cahiliyye devrinde esi ölen hanimin üzrine pantalon ceket misali bir sey atipta o hanimlara sahiplenmek gibi günümüzün hanimlarinin elleri kollari ve dilleri baglanmis.
Sayet inandiginiz, anladiginiz sekilde Kur'an'da kapanma sekli bugün uygulanan kapanma degil ise, hanimlarimiz yarin Ahirette sikayetcide olamazlar yasamlarindan, cünkü her müslümanin vazifesidir dogruyu ögrenmek.
Saygi ve selamlarimla.
|
Aleykümselam merdem kardeşim,
Yazılarınızda şahsıma yönelttiğiniz kısımları hemen alıntılayarak öncelikle cevapladıktan sonra, konu hakkında kısaca bir değerlendirme daha yapacağım.
1-
Demekki basörtmek sizin idealiniz degil, neden savunuyorsunuz o halde unilerdeki basörtüsü yasagini?
Benim yada başkasının ideali olması ayrı, dinin ideali olması ayrı bir şeydir. Kişiler,dünya çıkarları idealleri başka şekilde hedeflese dahi, eğer müslüman iseler, kuranın emrettiğini benimsemelidir. Yani, müslümanın ideal olanı kurana uygun olanı olmalıdır.
benim idealimde, herkesin bu konuyu da kurana göre anlayarak gerçekleri görmesi ve bu olgu üzerinden oynanan oyunlara kanmaması, gelebileceği yerlere sırf bu yanlış inancı yüzünden gelemeyecek seçimlerde bulunmasının ortadan kalkmasıdır.
Ama, gelenek şeklinde yerlerşmiş olan bazı kavramlar, aksine inanılsa da terki her zaman becerilemeyen şeyler olmaktadır. Kaldıki, olmamasına rağmen başın kapanması da sakıncalı olmayınca, tercihler ihtiyatlı olmak adına bu yönde kullanılabiliyor.
Ben üniversitelerdeki başörtüsü yasağını savunmuyorum. Bu kısımda yazım hatası yaptığınızı sanıyorum.
Ben, saçların kapanma emri yoksa da bunları var sanarak kapanan kimselerin de yanlış bile olsa, kendi seçimlerine saygı gösterilmesi, kabul edilmesi gerektiğini savunuyorum.
Kaldıki bana göre, üniversitelerde engel çıkaranların derdi saçların kapanması değildir. Saçlar açık olsa dahi, müslümanlar için mutlaka başka gerekçelerle engellemeler çıkarmak isteyeceklerdir. Ama, ellerinde hazır konu varken başka gerekçe aramalarına da gerek kalmadığından rahattırlar.
2-
En önemlisi, basörtüsünü dinin bir parcasi, emri olarak bilen bu kardeslerimizi aydinlatmak daha elverisli olmazmi?
Elbette, bu çok önemlidir. Yapılmaya çalışılmalıdır. Akademisyenlere bu konuda çok ciddi görevler düşmektedir. Bu konu en azından tartışmaya açılmalı, görüşler kurana göre delillerle dillendirilmelidir. Ama, her şeye rağmen, hala saçların kapanması olduğunu anlayan çıkarsa da onların anladıkları gibi yaşamalarına saygılı yaklaşılmalıdır.
Bu sebeple, daha üniversiteye gitmeyenler, terk edenler vardır. Ayrıca, bitirse dahi kamu işyerlerinde çalışma isteğinde olanların buralarda çalışamayacak olmaları da üniversite hayatını lüzumsuz kılabilmektedir.
3-
Ögretin hanim kizlarimiza analarimiza bacilarimiza, asirlardir ninelerimizi baslarini örtmeleri bir nevi gelenekten dolayi oldugunu, Kur'an'da basörtüsü emredilmedigi...
Ben şahsen bulunduğum ve katıldığım ortamlarda bu konuya değinmeye çalışıyorum. İnşallah benim gibi düşünen ve hareket eden kardeşlerimizde çoğalacaktır.
Gücümüzün yettiği kadar bu gibi yanlış bilinenleri gündeme almamız gerektiğini, gücümüzün yetmediklerinden ise sorumlu olmayacağımızı söyleyerek bitirmek istiyorum.
Saygılarımla...
aorskaya