Degerli Raven Kardesim,
ben sahsen ne 4 mezheb ile ve de ne 4 mezhebin haricinde tutulan mezheblerle ugrasmisligim var.
Cocuklugumdan bu yana benimle mezhebler üzerine ne bir anlatim yapan ne de bir tartisma yapan olmustur.
Bir iki sene evveli bir akrabamla telefon yoluyla sordum, bu mezheb denen seyler ne demek oluyor diye. Basladi bana anlatmaya, neymis efendim hak mezhebmis, bize kolaylik olsun diye dinimizin sartlarini, ibadetlerini, iman yollarini coooooooook uzun ve ince arastirmalar sonunda bizlerin hizmetine sunmuslar.
Hak mezheblermis. Her kim vermisse o hakki (!).
Sordum nereden ögrenmisler tüm bilgileri nereden toplamislar biz insanciklar icin. Hadislerdenmis. Onlarin toplayip secip ayikladiklari hadislerden ben kendim derler toplarim gerekeni. Uff dedi, o kadar coooooooooook hadis varki, sen gerekeni lüzumlu olani bulana kadar...
Ha dedim bana ne imam lazim, ne mezheb lazim, ben dinimi Kur'an'dan ögrenirim.
Zaten o aralar fena moralim bozulmaya baslamisti, namazlardan huzursuz olmaya baslamistim, her secde de sonsuz gösyaslarinda boguluyordum: Rabbim bana dogru yolu göster diye.
Kisa bir zaman gecti aradan haykirislarimdan, yalvarislarimdan sonra sakinlesmeye basladim. Internette kendim arastirmalar yaptim. Mezhebleride hadisleride bir kenara biraktim.
Hak din Islam'dir. Allah'in katinda hak din Islam'dir. Kur'an'a uyuyorum, gerisi beni ilgilendirmiyor.
Alevi sayfalarini da okumamis degildim bu arada. Sunu söyleyebilirim haklarinda, gayet terbiyeli üsluplu insanlar. Catismali, küfürlü, hakaretli bir davranislarina rastlamadim yazismalarinda.
Anladigim kadariyle, nasil ki sünnilere birileri önder olmussa, alevilere de birileri önderlik etmis. Tüm ayriliklarin sebebini 4. Halifeyi Ali'yi ( Allah ondan razi olsun ) saymayarak Muaviye'ye seslerini cikarmayanlar ve destekleyen sahabelerin aralarindaki anlasmazliklar neden olmustur. Son elcinin bu gün ehl-i sünnetin kutsal saydiklari hadisleri o zamanlar ayaklar altina alinmistir.
Sunu da ifade edeyim, her zaman mevzuu gectiginde kalbim burkuluyor, cok üzülüyorum degerli bir peygamberin amcaoglu ve damadinin, torunlarinin nasil katledildigi.
En iyisini Allah bilir, herkes yaptigindan elbette ki Rabbimizin huzurunda hesabini vereceklerdir.
Bir mümini haksiz yere üldürmenin ne demek oldugunu sen ve ben biliyoruz. Demek saltanat hirsi gözleri bürüdümü ne hak taniniyor nede hukuk.
Bir Halife varken, başka birisi, ben halife olacağım diyerek devlete isyan ederse onunla savaşılır.
(Bir emîr [devlet başkanı] üzerinde ittifak ettiğiniz halde, biri çıkar da birliği bölmek ve tefrika çıkarmak isterse onu hemen katledin!) [Taberani]
^ Müslim, İmâre 46,Hadis No:3431.(Ayrıca bk. Nesâî, Bey’at 25; İbni Mâce, Fiten 9)
^ (Ebu Said el-Hudri, Müslim; Tefsir-i Kurtubi, c. 1, sf. 185)
Selam ve dua ile.
|