Sen cok yasayasin Bart Kardesim, ne kadar da kibarmis seni eskiler dedigin, benim bildigim kadariyla: Köpeklerin duasi kabul olsa gökten kemik yagardi
Saka bir yana, anlamadim tam manasiyla, Dua yoluyla Allah'la irtibas kurmak gibilerinden bir seyler mi düsünüyorsun?
Normal ölümlü bie insaniz hepimiz eninde sonunda. Allah'in bizlerden istedigi, O'na kulluk etmemiz, kati süretle ortak kosmamak ve her an O'nu hatirlamaktir.
Hindularin ohmmm lari gibi bir ibadet mi bekliyor Rabbimiz bizden? Bir nevi ruhbaniyet olmaz mi bu?
Rabbimiz bize sah damarimizdan daha yakin ise, zaten öyledir, bu yüzden bagira bagira dua etmemizi istemiyor.
Ayetlerini okurken ister tabiattan olsun ister Kur'an dan, insanin ruhuna isliyor. Insan tüm güzellikleri ve iyilikleri hissediyor icinde.
Almanca da Tagsträumer derler, uyanikken rüya görmek gibi bir sey.
Alis veriste olsun, sokakta yürüken olsun, evde herhangi bir mesguliyette olsun, aklina her geldiginde, Allah'i her andiginda tekrarlanir, yeni bastan yasanir. Sanki ilk defa derin derin Rabbimize yönleniyormusuz gibi.
Ama bu bir nevi tarikatcilarin düzenledikleri seanslara benzemez, onlar kendilerini sartlandiriyorlar. Allah'a dua etmek icin belli bir zaman gözetilmez, sanki ruh cagiriliyormus gibi bir ortam yaratilmaz.
Biz insaniz, ne ciniz ne melegiz, bu yüzden bizim ibadet yollarimiz, dualarimiz göklerin yerin yildizlarin daglarin agaclarin hayvanlarin secdelerine rükularina benzemez. Düsüncelerimizle, düsüncelerimizi seslendirerek yapariz ibadetlerimizi, artik ortam hangisine müsait olursa. Yalniz iken seslendirerek, toplumda oldugumuzda icten düsünerek.
En mühimi aile, akraba ve dostlar arasinda huzuru ve esitligi gözeterek, gecimlerimizi ahlaki bir sekilde düzenliyerek, insanlara güler yüzlü davranislarimizla, her zaman yardima hazir oldugumuzu ifade eden tavirlarimizla tamamlayabiliriz ibadetlerimizi.
Rabbimizin buyurdugu gibi Kendine imandan sonra hemen anne ve babaya saygi ve sevgi geliyor ibadetlerimizin basinda.
Kur'an da cok sahane dualar var, (ben meallerden okuyorum) inanirmisin her seferinde belli bir kac ayette kendimi tutamiyorum, elimde degil, gözlerimden yaslar bosaliyor. Tarif edilmez bir duygu. Sevinc, üzüntü, umut, izdirap... gecirdigim yillarin bilancosu cikiyor karsima. Hani bir roman okurken veyahut bir film seyrederken insan kaybediveriyor icinde sahnelerin. Ayetlerde aynen ortaya koyuyor her bir seyi.
Öyle telepati seklinde ibadetlerle aram yok. Ne zaman Rabbimi hatirlarsam, beni duydugundan dolayi, hic bir zeramoniye girismeden hemen o an basliyorum dualarima. Mesela asansöre bindigimde nedense hemen basliyorum Tekasur suresini okumaya, diyeceksin ne alakasi var, belki vardir. Kabir ziyaretinde de aklima geliyor. Asansörde bir nevi mezar gibi, takilip kaldiginda(!) daha ilk defa simdi böyle bir karsilastirma geldi aklima su an.
Insanin suur altina yerlesiyor bazi seyler. Ölüm hakkinda da sikca düsünmek de bir nevi ibadettir, cünkü sonunda hepimizin basina gelecektir.
Bilmiyorum senin aklina bu konu nereden takildi. Ama sunu söyliyeyim, gecenlerde Ka'be hakkinda bir video seyrettim, oldukca sacma buldum.
Prof. mudur nedir baslatti anlatmaya, efendim o siyah tas var ya Ka'be'nin kösesinde, ha iste onu öpen ve el sürenler var ya, onlarin elleri scannen yapiliyormus o tas ile, ve efendim Allah'a postalaniyormus.
Cüsss deme de ne de. Seccade de alnimiz scannen olsun bari, o da postalansin Allah'a, herhalde mail yoluyla daha cazip olur. Ahirette o scannen yapilan eller sahizlik edecekmis, Rabbimize diyeceklermis al iste tespiti bu ve bu adamlar Senin Evinin tasini öptü. O kara tasin cok büyük etkisi varmis. Falcilarinda önlerinde duruyor aladdinin lambasi gibi camlari.
Vehasili insan olarak geldik dünyaya insan olarak yasamaliyiz. Yüzyilimiz henüz uygun degil uzaylilar misali irtibat kurmaya. Ki Allah ile irtibatimiz her an vardir, ayriyeten torpilli bir irtibat yoluna gidilecegini zannetmiyorum. Kur'an da ifade edilen sekillerde ibadetlerimiz yeterlidir. Ve düsünecek olursak, mesele yanliz peygamberimize indirilmesiyle bitmiyor Kur'an, Rabbimiz hepimize ayri ayri sesleniyor kelaminla. Bu bir mucizedir.
Selam ve dua ile.