Selamun aleyküm! Değerli Galipyetkin Kardeşim!
Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı
Dostlar.
1 ) İyisiniz, hoşsunuz, pek de muhteremlersiniz, de biriniz bana okunması gerekli ''kitap'' mı, Sayın Fers'in tanımı ile ''sistem'' mi (ben ayrıca 'melekût' da diyorum) daha önemli; yoksa okuma formülü olan ''kur'an'' mı? Birini ihmal edip diğerine mesela Kur'an'ı devamlı okumaya ve iletmeye ağırlık verilebilir mi?
2 ) 56-Vakıa:77-78'i nasıl anlıyorsunuz? lütfen açıklar mı sınız?
Benim yönümden ise: Ben ''Kitap'' ifadesinden (isterseniz 'sistem' isterseniz 'melekût' deyin) 5 duyumuz ile algıladığımız madde ve mevhum olarak, bilinen ve bilinemeyen her şeyi ve bunların özelliklerini anlıyorum. Bu bence İLİM'dir.
Kur'an'dan da yazılmış ve sıraya konularak toplanmış''mushaf''ı değil de, Kitap'ın özünün doğru okunması, içeriğinin, mânasının doğru anlaşılması yöntemi (adetullah ve sünnetullah) olarak anlıyorum. Bu da bence BİLİM'dir.
Saygılarımla.
Galip Yetkin.
|
Öncelikle Rabbımız olan Yüce Allah'ın:
Alak Suresinin:
3–4. Oku! En üstün olan senin Rabbin ise kalemle öğretendir.
5. İnsana bilmediğini öğretti.
Kalem Suresinin:
1- "Nun. Kalem`e ve onların satır satır yazıp söylediklerine/ efsaneleştirdiklerine kasem olsun ki/ bunları kanıt gösteririm ki":
Abese Suresinin:
11–16. Âyetler: "Hayır… Hayır… Hiç de öyle değil! O, saygın, güvenilir
sefirlerin ellerinde, yüceltilmiş, tertemiz temizlenmiş değerli sayfalar içinde bir düşündürücüdür; dileyen onu düşünüp öğüt alır."
ayetlerinde nelere dikkatlerin çekildiğine bakmak gerek.
Değerli Kardeşim!
Ne yazık ki,dil bozulunca din de bozuluyor.
"Kur'an", "Kitap","mushaf"...diyoruz neyi kastettiğimiz ise herkesin algısında oluşan kavramlara göre oluyor.
Sorunuzun cevabı sizin bu sözcüklere yüklediğiniz anlam ile Allah'ın Resulu Nebisi Muhammed'e vahyettiklerinin kaydedildiği sayfalarda yazılı olan Âyetlerde yüklenen anlamların çakışıp çakışmadığında gizlidir.
Rabbimiz olan Yüce Allah Fussilet 52,53 de:
52 - De ki: “Gördünüz mü [hiç düşündünüz mü]? Eğer o [Kur’ân], Allah katından olup da sonra siz onu inkâr etmişseniz, kendisi uzak bir ayrılığın içinde bulunan kimseden daha sapık kim olabilir?”
53- Onun hakk olduğu ortaya çıkıncaya kadar, hem afakta [dış dünyada], hem enfüslerinde [kendi içlerinde] ayetlerimizi onlara göstereceğiz. Rabbinin şüphesiz her şeye tanık olmuş olması da yetmedi mi?"
diye belirtmektedir.
Rabbimiz, Resulu Nebisi Muhammed'e vahyettiklerinin kaydedildiği sayfalarda yazılı olan Âyetlerin ışığında afakta ve enfüste olan ayetleri de okuyanlardan eylesin bizleri.
Sorduğunuz Vakıa Suresinin 77,78 . ayetleri kasem cümlesinin bir bölümüdür. Olayı net olarak algılayabilmek için 75–80. Ayetlere bütün olarak bakmakta yarar vardır:
"Artık hayır. Necmlerin (her indirilmede gelen ayetlerin) yerlerini / zamanlarını (inişini) kanıt gösteririm ki -ve eğer bilirseniz bu büyük bir yemindir (kanıt gösterimidir)-, hiç kuşkusuz o, şerefli Kur’an’dır. Saklanmış (korunmuş) bir kitaptadır.
Ona mutahherlerden (temizlenmişlerden) başkası temas edemez.
(O) Âlemlerin Rabbinden indirilmedir."
Burada Kur’an’ın, şerefli, saygın bir kitap olduğu ve mutlaka korunacağı, Kur’an ayetlerinin indiği zaman / mevkiler kanıt gösterilmek suretiyle ispatlanmaktadır.
Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.