hac dönemi sabit... kuzey yarım küre 21 haziran takip eden 90 gün... (3 haram aylar), güney yarım küre 21 aralık takip eden 90 gün... (3 haram aylar)
Hac dönemi kuzeyde 21 Hazirani, güneyde 21 Araligi takip edecek diye bir sey yok. Dogrusu: ilk haram ayi takip eden 90 gün. Çünkü ilk haram ay, oruç vaktidir. Oruç vaktinde hac olamaz. Nitekim mevcut uygulama da böyle. Bunu daha önce açikladim. Lütfen izin verin de tekrar etmiyeyim.
ramazan dönemi neden her yıl 11 gün geri geliyor???
Bunu bir önceki iletimde su sekilde cevaplamaya çalistim: Geri (yani erken) gelmiyor aslinda. Hep ayni dönemde geliyor. Hep ayni dönemde, hep ayni dönemde. Örnegin 1983, 1993, 2003, 2013 yillarinda ramazan yalnizca yaz döneminde gelmis; hiç birinde 11 gün erken gelmemis.
Acaba sunu mu diyorsunuz:
Örnegin 1983'ün ramazani 25 Haziranda baslamis, 1993'ün ramazani ise 03 Temmuzda. 1983'ün ramazani 1993'ün ramazanindan niçin 8 gün erken gelmis? Sorunuz eger bu ise cevap:
Ramazan orucunun vaktini 2:185'te sözü edilen SeHRu Ramazân haber verir. SeHRu Ramazân = ramazan dolunayi. Iste o dolunay yilin sabit bir aninda degil yaz dönencesini izleyen 0-30 gün içinde olmak kosuluyla degisik anlarda dogar. Çünkü "SeHR"ler yilin aylari degildir, yila endeksli degildir.
Daha fazla açiklamaya kalkisirsam laf kalabaligi yaptigim izlenimi dogar diye çekiniyorum. Öyle bir izlenim söz konusu degilse daha fazla açiklayayim.
"yanlış anlamadıysam" ramazan dönemi ay hareketlerine göre (kaymalar ondan), hac dönemi güneş hareketlerine göre (sabit)...
Ramazân dönemi de hac dönemi de SeHR denen dolunaylara göredir. Sizin burada kaymalar dediginiz 11 gün erken gelmeler uyduruk kamerî yil yüzünden. Bu konuda ayrintili açiklama ister misiniz?
Konu Hasan Akçay tarafından (14. July 2013 Saat 01:57 PM ) değiştirilmiştir.
|