Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20. July 2013, 12:42 PM   #3
bartsimpson
Super Moderator

bartsimpson - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
bartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud of

Alıntı:
merdem Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu nu http://gercek-islam.com/forum/index.php?topic=23.15 da yakaladim:

2:183 Ey güvenen/güven sağlayan kişiler; Siyam, takva sahibi olabilesiniz/kendinizle kötülükler arasına engel koyabilesiniz diye, sizden evvelkilere yazıldığı gibi, size de yazıldı.

Siyam’ın amacı insanları takva sahibi yapmak. Onlara, kendileri ile kötülükler arasına engel koyabilme yeteneği vermek. Yani onları eğitmek, yapılandırmak ve disipline etmek.

2:184 Sayılı günlerde "o nedenle sizden her kim hasta olursa veyahut yolculuk üzere olursa diğer günlerden sayısıncadır. Ona/yoksulu yedirmeye gücü yetenler/takati olanlar üzerine ise bir yoksulun yiyeceği fidye vardır. Ve kim gönüllü hayır/iyilik yaparsa bu kendisi için çok hayırlıdır/iyiydir. Ve eğer bilirseniz siyam sizin için hayırlıdır.

Siyam kişiyi takva sahibi yaparak kötülüklerden korur dolayısıyla kişi için hayırlıdır.
Siyam sayılı günlerde yapılır.
Siyam yapan kişi gücü yeterli ise bir yoksulu doyurur.
Kişi hasta veya yolculukta ise siyamı başka günlerde yapar.
Gönüllü iyilik yapanlar bu iyiykleri kendilerine iyilik getirir.

Takva sahibi olabilmenin tek yolu kuranda bizlere verilen ilkeleri öğrenip uygulamaktır. Nefsin zekatını/gelişip serpilmesini sağlamak nefse ilham edilmiş olan fucuru bastırıp takvayı üste çıkarmaktır. Bu da ancak aç kalmakla değil sıkı bir eğitime tabi olmakla mümkündür. O yüzden sıyam süresince yoksullar diğer kişiler tarafından doyurulacak.

2:185 Kur'an, insanoğluna bir rehber, bu rehberliğin apaçık bir delili ve doğruyu yanlıştan ayırt edici bir ölçü olarak ÜZÜNTÜNÜN – DERDIN – ACNIN – IZDIRABIN – FELÂKETIN – SIKINTININ – TEHLİKENİN – ENDİŞENİN – KAYGININ – HUZURSUZLUĞUN – RAHATSIZLIĞIN – (RAMAZIN) BELLİ – AŞİKÂR – APAÇIK - HERKESE AÇIK - ALENİ (ŞEHR) olduğunda indirilmiştir Dolayısıyla içinizden herkim bu apaçık duruma şahit olursa onu savm etsin. Kim de hasta veya yolculukta ise diğer günlerden sayısıncadır. Allah, size kolaylık diler, size zorluk dilemez. Ve (Bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız, size yol gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyüklemeniz ve şükretmeniz içindir.

Takva sahibi olabilmek ve kendini kötülüklerden koruyabilme yeteneğini elde edebilmek için doğruyu yanlıştan ayıran ölcütü öğrenmek tüm insanlara yolgösterici delilleri kavrayabilmek gerekir. Bu da işi gücü bırakıp belli ve sayılı günlerde yapılacak yoğun bir çalışmayla olur. (Yemeyi içmeyi bırakarak değil) İşini gücünü bırakıp siyama katılan yoksulları da doyurarak.

Dolayısıyla bizleri takva sahibi yapacak olan siyamı/yapılanma ve disipline olma çalışmasını gerekli hallerde ve gerektiği kadar yaparız. Takva sahibi olmak için gelecek senenin RAMAZAN diye adlandırılmış bir ayını beklemek mecburiyetinde değilim.

Yaşamımızda herhangi bir felaket veya kötü durumla (Ramaz) karşılaştığımızda bu kötü durumu en az zararla başımızdan savmak (savm etmek/ondan uzak durabilmek) için kendimizi ve etrafımızdakileri durumun ehemmiyetine göre bizlerin kararlaştıracağı sayılı günlerde eğitmek ve disipline etmek durumundayız.

2:186 Ve bana ibadet edenler/benim hizmetkarlarım, sana Benden sordukları zaman; biliniz ki şüphesiz Ben çok yakınımdır. Çağıranın çağrısına, çağırısa cevap veririm. Onlar da Bana karşılık versinler ve Bana güvensinler.
Teşekkürler Merdem...

İslamın tüm insanlığın dini olmasına, tüm çağlara hitab etmesine, zaman ve mekan üstü olmasına çok ama çok güzel örnek.
merdem (20. July 2013)