Yili Allah düzenlemis. Sene. Dünyanin günesi bir kez dolanmasi için gereken süre.
Günü Allah düzenlemis. Yevm. Dünyanin kendi etrafinda bir kez dolanmasi için gereken süre.
Dolunayi Allah düzenlemis. Sehr. Kamerin dünyayi bir kez dolanmasi için gereken süre.
Ama yilin aylarini Allah belirlememis. O, insanlarin isi. O yüzden yilin aylari degisiyor. Hattâ aysiz yil bile var. Örnegin Hz Peygamber döneminde Araplarin kullandigi iki takvimden biri Yildiz takvimi idi.
Bkz
http://www.belgeler.com/blg/146f/cah...sdlamic-period
Yildiz takvimin esas aldigi YIL, 28 menazilden meydana geliyormus. 12 Aydan degil. Ay yok! Bu menzillerden 27'si 13 gün (27 x 13 = 351), biri 14 gün. 351 + 14 = 365.
Yildiz takviminin esas aldigi YIL 365 gün.
Hz Peygamber döneminde Araplarin kullandigi öteki takvim ise ay-günes takvimi imis. Iste bu, 12 dolunaydan meydana gelen "kamerî yil"in semsî yila uyarlanmis hali.
Yani ay-günes takviminin esas aldigi YIL da 365 gün.
Kamerî yilcilar bu uyarlamayi es geçmisler. Sorun burdan kaynaklaniyor. Kamerî yildaki "
çakma ramazan"in zincirleme 11 gün erken gelmesi ve bir ilk bahara, bir yaza, bir son bahara, bir kisa denk gelmesi o yüzden.
"Dolunaylarin iddeti"indeki sehru ramazân ise mevsim açisindan vakten sabit olup daima ama daima yaz mevsiminin içindedir.
Gerçek ramazan iste o.
Allah Tevbe 36'de "Dolunaylarin iddeti 12 dolunaydir" diyor. Bu demektir ki IDDET yil degildir. Çünkü YIL
365 gün oldugu halde 12 dolunayli bir IDDET
354 gündür (12 x 29.5), 13 dolunayli bir IDDET ise
383.5 gün (13 x 29.5).
Yani Yüce Allah 12 ay ile SINIRLAMAMIS dolunaylarin iddetini. Bir de her 3 iddetten 1'ine 13 ncü dolunayi eklemis ve böylece dolunaylari mevsim açisindan sabitlemis.
Kamerî yilda bu 13 ncü ay yok. O yüzden kamerî yil Kur'ân'daki yil kavramina aykiridir; aslinda yok öyle bir yil.