Tekil Mesaj gösterimi
Alt 2. August 2013, 01:41 PM   #10
galipyetkin
Uzman Üye

Tesekkür: 105
575 Mesajina 960 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
galipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud of

Saygın aldemira.

Yazınızda ".....hatta okumamışsınız bile" diyorsunuz ama, Ben yazımda soruyu sorarken sizin yazdıklarınızdan alıntı yapmıştım. İşte o alıntı:

"1-İkra' bismi rabbikellezi halak.
İkra, Oku.
Okumak, anlamadan Arapçasını tekrar etmek olmasa gerek.
Kelimeleri yüzünden okumak, tekrar etmek bir anlamda telaffuz etmek, okumak olabilir mi?
Anlamını dahi bilmeden seslerin tekrarı ancak telaffuz olabilir.
Okumak, telaffuz edilen seslerin kelimelerin anlamını bilmeyi de gerektirir.
Oysa, ikrada bu da yetmez. Telaffuz edilenlerin anlamının düşünülmesi, ders çıkarılması, ibret alınması, yaşanılması, anlatılması elzemdir.
Zira, Kuran, akledenler, düşünenler için ibretler vardır; hala düşünmeyecek misiniz, böyle kolaylaştırdı ki düşünüp ibret alasınız; kafa patlatırcasına düşünmekten bahseder. Hatta tedebbür düşünmesine yer verir. Yani, temellerini, ilkelerini dikkate almayı, arka planını, satır aralarını düşünmeyi ister.
Öyle ki, Kuran, tertil okumasını; azar azar, yavaş yavaş, tek tek, tane tane, düşüne düşüne, hazmederek, sindirerek, muhakeme ederek, adeta suyunu çıkarırcasına okumayı över.
Aynı zamanda ikra okumasında; bu çıkarımların, elde edilen sonuçların, yaşanılması, hayata geçirilmesi, yaşama nakşedilmesi şarttır...............".

Onun için adaletli davranın lütfen.

Ben sorularımı aydınlanmak için sordum ve sayın dost 1'den de o sorudan dolayı tasvip gördüm. Çünkü iki yazımın altına tasvibini işlemiş.

Öğrenmek istediğim şu: Ikra= Oku

Muhammed, peygamber olarak seçilmiş ve ilk 4 veya 5 ayet kendisine inzal olmüştur. İlk inzal olan da IKRA= Oku.

Şimdi Peygamberimiz bir peygamber olarak kendisine verilen emri yerine getirmek mecburiyetindedir; yani okumak mecburiyetindedir. Fakat elinde sadece 4 ayet var. Yukarıda verdiğim sizin yazınızdaki pasajdan öğrendiğimize göre kendisinden bu yönde birçok şey isteniyor. İsteniyor da bu ilk 4 ayetle yerine nasıl getirilecek? Yani yukarıda açıklamalarını yapmış olduğunuz "Oku" emrinin içeriğini nasıl yerine getirecek.

Bence kendisine müslümanlığın ana esasları verlimeden okuma yapması mümkün değil.

Ben sizi eleştirmiyorum durumun aydınlığa çıkartılmasını istiyorum. Tekrar sorayım: Peygambere ilk 4 ayet inzal olmuş ve ilk kelime de Ikra=Oku. Peki lütfen cevaplayın, neyi okuyacak? Ha bire verilen 4 ayeti mİ? İzahlarınızdan okumanın çok değişik bir kapsamı olduğu anlaşılıyor. Bu kapsama bu 4 ayeti okuyarak mı ulaşacak. Ne veya neyi okuyacak. Kendisine "Ikra=Oku" dendiğine göre peygamber o andan itibaren okuyacak. Okuyacak ama neyi?
Saygılarımla.
Galip Yetkin

Konu galipyetkin tarafından (2. August 2013 Saat 06:29 PM ) değiştirilmiştir.
galipyetkin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
galipyetkin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Barış (2. August 2013)