2:203. ayet tercihten filan bahsetmiyor.
TEHIR: agirdan almak, zamana yaymak (Â’râf 34): Ecelleri geldiginde bir an bile agirdan alamazlar -izâ câe eceluhum lâ yeste’hırûne sâaten.
TACEL: bir an önce yapmak (Tâ Hâ 114): Kur’an’in sana inmesi tamamlanmadan bir an önce okumaya kalkma -lâ ta’cel bil kur’âni min kabli en yukdâ ileyke.
Allah Â’râf 34’te agirdan alip isi zamana yaymaktan söz ediyor. Allah bunu elbet caiz kilabilir. Nitekim 2:203’te caizdir diyor: 10 güne yaymaniz caizdir.
Tâ Hâ 114’te ise inmekte olan ayeti elçisinin okumasini caiz kilmamis ama öyle isler olur ki Allah o islerin bir an önce yapilmasini caiz kilabilir. Nitekim 2:203’te caizdir diyor: "2 güne indirmeniz caizdir."
Madem caizdir 2 güne indirebilirsiniz. Zamana yaymaniz da caizdir; o halde 10 güne yayabilirsiniz. Size kalmis. Tercih sizin.
Haccın iki günlük bir etkinlik olduğunu da söylemiyor.
Benim gördügüm, söylüyor. Ayetin konusu hacda Allah'i anmak. "Allah'i 10 gün anin ama 2 güne indirenlere günah yok" -Vezkurûllâhe fî eyyâmin ma’dûdât fe men teaccele fî yevmeyni fe lâ isme aleyh."
Siz de hacci birinci, ikinci, üçüncü etkinlikler diye anlattiniz. Birinci ve ikinci etkinlikler: gün 1, üçüncü etkinlik: gün 2. Siz 3'e okul disi dediniz yani yasam.
Sayılı günleri de 10 gün olarak kayıtlamanızı da anlayamıyorum.
Ayette ma'dûdât geçiyor. Arapçanin kadim sözlüklerinde bunun tanimi: el parmaklariyla sayilabilen. Yani 10. Bakin, o kadim sözlükler örnegin El-Vâsit "ma'dûdât"i "iki insanin el parmaklari" diye tanimlasaydi süre 20 gün olurdu.
9:2 de "dört ay" ile zamanı tayin etmiş.
Bartsimpson'dan izin alin, anlatayim.
Onun SABRI tükendi.
Konu Hasan Akçay tarafından (10. November 2013 Saat 12:44 PM ) değiştirilmiştir.
|