Tekil Mesaj gösterimi
Alt 5. June 2014, 12:26 PM   #148
Hasan Akçay
Uzman Üye

Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
Hasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud of

Orucun gerekçesi
inananlarin
muttaki olmasi:

Inananlar! Muttaki olun diye oruç sizden öncekilere oldugu gibi size de yazildi - leallekum tettekûn. (2:183)

Muttaki olmak
ben-odakli tavirlardan uzak
özgeci olmaktir.

Hz Muhammed döneminde bu, Allah için savasmayi gerektirmis çünkü inananlar sirf "Rabbimiz Allah!" dedikleri için saldiriya ugramis, evlerinden yurtlarindan sürülmüsler (22:40). Onurlariyla, inançlariyla yasamak için savasmak zorunda kalmislar. Allah için savasmak öylesine gerekmis.

O ortamda kendisinin mümin oldugunu söyleyen bir insan eger Allah için savastan kaçarsa münafiktir;
ki müsrikten ve kafirden daha tehlikelidir çünkü arkadan vurur.

Münafigin en belirgin özelligi ise "Önce ben!" demesi.

Önce benim evim (33:13),
önce benim mallarim, önce benim ailem (48:10),
önce benim rahatim (9:81)...

Iste sehru ramazân denen "sicak dolunay"da Allah bir sûre indirmis (9:64, 81, 86, 124, 127; 47:20) ve inananlari kendilerini arkadan vuracak münafiklari farketme imkanina kavusturmus. FURKÂN: farkettiren (2:185).

Olay bu.

Islamin dogum günü sayilmasi gereken bir an. Allah bizden o ani yad etmemizi istiyor ki olaydan ders alalim, "Önce ben!" demiyelim. Önceligi Allah'in Kuran'da sayip döktügü erdemli tavirlara taniyalim. Hani khaos'un da sayip döktükleri.

Islamin o yasamsal anini yad etmek bir bakima insanlarin dogum günlerini yad etmek gibi bir sey. Yani önemli olan, iyi insanlarin dogmus olmasidir. Onun için örnegin "Iyi ki dogdun, Galip!" deriz.

"Sevdiklerimin dogumunu neden pasta yiyerek yad edecekmisim?" diye itiraz ediyor muyum ki "Islam tarihindeki yasamsal bi olayi neden yiyip içmekten geri durarak, kendimi tutarak yad edecekmisim!" diye itiraz edeyim?

*

Güzel kardesim,
sizin ihtiyaçtan fazla malinizi infak etmenize
oruç engel degil,
namaz engel degil,
hac engel degil,
sevdiklerinizin sizin dogum günü pastanizi yiyerek "Iyi ki dogdun Galip!" demeleri engel degil.

Allah
hac diyor ama sosyalist ögretim seminerini kastediyor,
umre diyor ama o ögretimin stajini kastediyor...

Eger konuyu bu türden
"Allah öyle diyor ama benim dedigimi kastediyor"lara getirecekseniz
beni bagislayin; ben almayim.

Konu Hasan Akçay tarafından (5. June 2014 Saat 01:09 PM ) değiştirilmiştir.
Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla