...benim savm mım kendimi kötü sözden alıkoymak olabilir mi? Yada şiddete meyilli yanımı bastırarak, yada av tüfeğimle bu mevsimde tavşan avlamayarak?
Benim bildigim, oruç zaten ben odakli davranmamayi gerektirir. Kisinin kötü sözler söylemesi ve kendi içindeki şiddet egilimini eyleme dökmesi... ben odakli davranmasi yüzünden olmuyor mu?
Tavsan gibi bir av hayvani öldürmekle orucun alakasina gelince, orucun vakti "şehru ramazân"dir, şehru ramazân "haram aylar"in ilkidir. Haram aylarda av hayvani öldürmek haram.
peki Meryem suresi 26.ayet
Yalnizca susmakla eda edilen oruç
Hz Meryem'e özgü olsa gerek;
onun ADI anilmis; ona "Konusmayacaksin!" denilmis.
...savmın zamanı bildirilir de süresi bildirilmez mi?
Bildirilmis zaten:
dolunay ile onu izleyen ilk hilal (ya da bir sonraki aya ait yeniay) arasindaki süre.
En az 3 gün. Sart bu.
Haccin süresi de böyle:
dolunay ile onu izleyen ilk hilal (ya da bir sonraki aya ait yeniay) arasindaki süre.
Yine en az 3 gün. Ama acelesi olanlara özel izin var: 2 gün de yeter.
Süre hac için de savm için de "eyyâmen ma'dûdât"tir ama bu iki ibadet farkli aylarda yerine getirilmek zorunda. Çünkü hacca gidip te yoksullar için hayvan bagislayamayanlarin toplam 10 gün kefaret orucu tutmasi gerekiyor. Hacda ramazân orucu tutulursa kefaret orucu iptal edilmis olur. Allah'in hükmünü iptal etmek insanlarin haddi degil.
Konu Hasan Akçay tarafından (16. July 2014 Saat 04:18 AM ) değiştirilmiştir.
|