Leyhte ve aleyhte veya daha başka katılımlarla değişik düşünce ve fikirlerin ileri sürülmesi için uzun bir süre bekledim. Ama, nedense kimse katılmıyor.
Şimdi Sayın Kuman'ın yazısını eleştirel bir bakış açısıyla şöyle bir ele alacağım. Bu eleştiri kendisini yeniden düşünmeye ve yeni araştırmalara ve yazılarıyla verimli olmaya itmeli ama kavgaya itmemeli.
"Kapitalizm neyse onun anti tezi olan sosyalizm de yumuşatılmiş kapitalizm dir" ifadesinin bilimsel tanımına varamadım. Çünkü böyle bir tanıma öğretide rastlamıyoruz. Açıklanması gerekiyor. Hem anti-tez hem de yumuşatılmış aynılık nasıl bir şey ki?
Ama "Ancak kalkıpta bu konuyu tartışaca halim yok" derseniz; her halde "kuyuya bir taş atıyorum ve kaçıyorum. Siz deliler bunu çıkarmaya çalışın" demek olur.
"Bireyi yok sayip toplumu iyilestiremezsiniz bireyi on plana alarak ta toplumu iyilestiremezsiniz. Ikisini ayni anda ele almak gerekir ki toplum duzelsin."derseniz de
"toplum düzelsin" diyerek çelişkiye düşersiniz.
"Bu konuda ki amac eger dogruyu bulmaksa ne lanet kapitalizm de nede sosyalizmde dir.
diyerek çözümü de:
"Kuran in mantigi bellidir yaradilisa gore yasam tarzi." diye gösterirseniz:
YARADILIŞA GÖRE YAŞAM TARZI'nın da ne olduğunu açıklamanız gerekir.
"Ilk sorun insanin insan omasini saglamaktir diye bir ifade var.
Nedir ve nasıl? ve
Her insan degerli degildir
deyişi ile nasıl bağdaştırılır.
Eger siz insani insanlastirirsaniz sorun cozulur ifadesindeki "insanlaştırma eyleminin" kriteri nedir, Kur'an'ın neresinde?
Insana deger atfeden onun imanli ve saygili olup olmamasiyla ilgilidir. derseniz: ekonomik ve sosyal bir durumu konu ettiğimize göre "iman ve saygılı olmanın ekonomi ve sosyal yaşam içerisindeki konumunun izahı, bilhassa bir sonraki cümlede "Bu gerceklesirse toplumda rahat eder uretim pazarlama finans konularida cozume kavusur. denerek "PAZARLAMA ve FİNANSA vurgu yapılmışsa, önem kazanır.
Bu anlatılanlar İslam'ın "sosyo ekonomi politik"ini izaha yeterli midir?
Saygılarımla.
Galip Yetkin.
Konu galipyetkin tarafından (6. August 2014 Saat 07:08 PM ) değiştirilmiştir.
|