Konu: Nisa Suresi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20. December 2014, 01:08 AM   #47
Hasan Akçay
Uzman Üye

Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
Hasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud of

Alıntı:
Araştıran Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yanlış anlamadıysam yukardaki ayetlere göre şunu demek istiyorsunuz:Boyun eğip,teslimiyet göstermeden önce mutlaka fiili bir eylem olması gerekir.Eğer bu böyleyse meleklerin secde etmesi ne anlama gelir peki meleklerde önce fiili olarak yeremi kapanmışlardır?Bitkiler ve ağaçların secdesine ne demeli?Gölgelerin,Güneşin,Ayın secdesi?
17.109 daki ayette secde kelimesi,kökü ve türevlerini göremiyorum.Secdeyle ne gibi bağlantısı var bunun?
17.107 de Hakkı yılmazın çevirisi şöyle boyun eğip teslimiyet göstererek çeneleri üstü
kapanırlar.
Benim arapça uzmanlığım yok ama çevirinin esası şuna dayanıyor.çeneleri üstüne kapattıktan sonra teslimiyet göstermiyorlar tam tersi teslimiyet gösterdikten sonra çeneleri üstüne kapanıyorlar.
Benim secde denildiği zaman aklıma gelen ilk şey boyun eğmek,teslimiyet göstermek,gerçek karşısında itaat etmektir.
Bakın secde kelime olarak yere kapanmak anlamında değildir.Ama bir insan acziyetini,teslimiyetini nasıl tiyatral bir şekilde gösterir diyorsanız yere kapanmak,çene üstüne lap diye düşmek tam bir teslimiyet,boyun eğmek ifadesidir derim.
meleklerin secde etmesi ne anlama gelir...? Bitkiler ve ağaçların secdesine ne demeli? Gölgelerin, Güneşin, Ayın secdesi?

Kardes, konumuz
Nisâ 101-104'teki "secde"dir,
onunla ilgisi olmayan ayetlerdeki secde degil.

O yüzden örnegin konumuz
insanlarin "secde"sidir;
meleklerin secdesi degil.
agaçlarinki hiç degil.

Bu basit gerçegi göz önünde tutarsak
sözü "Peki meleklerin secdesine ne buyrulur; bitkilerin ve agaçlarin secdesine ne buyrulur; gölgelerin, günesin, ayin secdesine ne buyrulur?" gibi varoluşsal anlamdaki "secdeler"e saptirmayiz. Çünkü inanmis kimseleriz biz, iyi niyetliyiz; pürüz çikarmak için konusmayiz.

Benim secde denildiği zaman aklıma gelen ilk şey boyun eğmek, teslimiyet göstermek, gerçek karşısında itaat etmektir.

Konumuz
cephe denen savas ortamindaki "secde"dir,
orman denen baris ortamindaki secde degil,
meleklerin bulundugu ortamlardaki secde hiç degil.

Bu basit gerçek es geçilmezse bilinir ki
cephe denen can pazarinda egitim ögretim olmaz, o namevcut seyle verilen bi buyruk olmaz,
kendisi namevcut bi buyruga boyun egmek olmaz.

Bakın secde kelime olarak yere kapanmak anlamında değildir.

Allah ne diyorsa o.
Feth 29'da yüzlerdeki "secde izi"ne yollama yapiyor Allah, eseris sucûd.

SECDE yüzüstü yere kapanmak anlamina gelecek ki
o izler olusabilsin, degil mi.

şunu demek istiyorsunuz: Boyun eğip teslimiyet göstermeden önce mutlaka fiili bir eylem olması gerekir.

Hayir, öyle bi öncelik sirasindan söz etmiyorum. YERE KAPANMAK anlaminda secde var mi yok mu, ondan söz ediyorum. Bakar misiniz, o ayetlerde "secde"nin yüzlerde biraktigi izlere atif var. YERE KAPANMAK anlaminda secde edilmis ki yüzlerde o izler olusmus.

Önce bu gerçegi görecegiz. Sonra bundan ille bi ikna olus ya da itaat çikarimi yapacaksak ONDAN SONRA yapacagiz. Ama ille diyorum çünkü o mecazdir, o çikarimin yapilmasi sart degil. Hatta yanlistir.

Örnegin
"Nisâ 101-104'teki SECDE egitim ögretim adina verilen buyruga itaat"tir iddasi yanlistir.
Yukarda belirtmeye çalistim.

Rica ettim, secdenin yüzlerde biraktigi izlere itiraz edin ve itirazinizi ANILAN AYETLERE dayanarak kanitlayin. Ricami tekrarliyorum. Sözlüklere dayanarak degil o AYETLERE dayanarak kanitlayin. Çünkü sözlüklerde sayin Hakki Yilmaz'in işine gelmeyen anlamlar örnegin YERE KAPANMAK (prostration) da bulundugu halde sayin Yilmaz o anlamlari DIŞLAYIP istemese de sözlükleri istismar ediyor.

*

Buraya kadar meramimi anlatabildiysem
devam edeyim, Allah isterse.

Konu Hasan Akçay tarafından (20. December 2014 Saat 07:54 AM ) değiştirilmiştir.
Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla