mücahid nedir, cehd/cihad eden, çaba sarfeden/çabalayan...
nisa/94
yaa eyyuhaa elleziine amenuu izaa darabtum fii sebiil allah.../
bu ayeti kendinden önceki konuya bağlayan bir bağlaç yok...
ayet başindaki ifade yeni bir sesleniş, Allah yolunda dolaşan kabullenmişlere...
fe tebeyyenuu.../ artık açıklayın...
neyi...
nisa/95
laa yesteviil KAAIDUUN minel mu miniin gayru uliid darari.../ bir değil, muminlerden gerekçesi olmadan OTURANLAR
ve.../ ile
el MUCAAHIDUUN fii sebiil allaah bi emvaalihim ve enfusihim.../ Allah yolunda mallarıyla ve kendileri ÇABALAYANLAR...
ayet 94 teki "Allah yolunda dolaşanlar(darabtum)" ile 95 teki "Allah yolunda çabalayanlar(mucaahiduun)" aynıdır...
konu "oturanlar/KAAIDUUN ile Allah yolunda çabalayanlar/MUCAAHIDUUN"...
ve laa tekuuluu li men elkaa ileykumus selaam leste mu minaa tebteguun aradal hayaatid dunyaa...
savaşla, kavgayla gürültüyle ilgisi yok...
onların çabası evlerinde oturmak yerine Allah yolunda dolaşma/darabe, darabenin amacı açıklama, o açıklama iqame es salaat tır...
nisa 101
ve izaa darabtum fiil ard fe leys aleykum cunaahun en taksuruu mines salaat in hıftum en yeftinekum elleziin keferuu...
94 teki darabe/dolaşma nın amacı 95 te açıklanan Allah yolunda çabalamadır, o çabanın amacı açıklamadır,
101 deki yeryüzünde dolaşmanın gerekçesi gerektiğinde kısa kesilebilen salattır,
o salat 94 teki açıklamadır...
açıklama, kendilerine sen mu min değilsin denilmeyecek olan "men elkaasselaam" içindir..
.
|