Konu: Nisa Suresi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 8. January 2015, 01:43 AM   #70
han
Katılımcı Üye

han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 44
7 Mesajina 8 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
han has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud of

Dostlar,

Kuran'daki öğretinin temelinde;
- dualite(niyetinize göre sapmak/kılavuzlanmak için deliller) 18:29
- protestanlık(çağı-ata öğretisini yargılama ve aklen gerekiyorsa reddiye) 2:170
- agnostik yaklaşım(bilinemezcilik ilkesiyle ilmi daima Allah'tan dileme, dogmalaşmaktan-radikallikten kaçınma) 2:255 ve 11:112

gibi konular var. Ben bu yaklaşımım sebebiyle, kesin-net bir yorum getirmekten genellikle sakınarak, bahşedilen ilmin zamanla artma ihtimalini de umarak, çoğu konuda gelişime açık yorumları benimsiyorum.

Bu nedenle, salât kelimesinin anlamını da bu şekilde incelememiz gerektiğini düşünüyorum. Biri "kesinlikle bu demektir" diyorsa, o fikirden açıkçası çekiniyorum. Hanifdostlar'da da yazdığım salât çıkarımım şu şekilde;

----------------------------------------------------------------------------------------
Çoğu kaynakta yapılan tanımların özeti ile Salât kelime kökeni;

Salât: destek(-leme), dayanışma, takip etme, katılma, kutsama, talep etme(dilekçe, rica, dua, yalvarış vb.)

şeklindedir. Kök anlamlar üzerinde de biraz kafa yorunca; bir işe destek vermek, yardım etmek, tabi olmak anlamı çıkabileceği gibi, talepte bulunmak, dua etmek[namaz] gibi anlamlar da çıkartılabilir. Kuran ayetlerinde de bu anlamların olduğu görülebilir.

Örn. desteklemek anlamı 33:56'da,

rütüel-namaz anlamı 4:103'te.

Özetle benim kabulüm;
SALAT = ıSLah olma/etme = yardımla(ş)ma, ibadet etme

şeklindedir.

Selamlar.

Konu han tarafından (8. January 2015 Saat 01:47 AM ) değiştirilmiştir.
han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla