Tekil Mesaj gösterimi
Alt 4. February 2015, 01:35 PM   #3
han
Katılımcı Üye

han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 44
7 Mesajina 8 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
han has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud of

Benim de halukgta'ya yakın görüşlerim var.

Son zamanlarda Kuran'ın düşünülerek okunmaya başlanmasıyla yerli veya yabancı bir çok yorumda(meal-forum-makale vs) Nur-31 için benzer görüşler yapılıyor. Benim irdeleme tarzım ise şöyle olmuştur.

Ayetin öncesi ve başlarında erkek ve kadının bakışlarına atıf yapılıyor ardından yanlış algıya/ilgiye sebep olabilecek giyim ve beden bölgeleri hakkında uyarılar yapılıyor. Yine benzer hassasiyetleri hatırlatmak için Ahzap-32'de ses tonu dahi dile getiriliyor.

Ben sadece bu çıkarımlarımla dahi, asıl mesajın "erkek-kadının birbirinin dikkatini özellikle çekmemek için tedbirler alması" olduğunu düşünmüşümdür.

Ardından HUMUR kelimesinin anlamı düşünüldüğünde, Haluk arkadaşımın da dediği gibi iki varsayım yapılabilir: başörtüsü veya örtü(şal-atkı-yazma vs.)
Bana ikinci varsayım daha mantıklı gelmiştir çünkü, o dönemde saçın tamamını örtme şeklinde bir gelenek-inanç olduğunu düşünmek garip geliyor. Saçının tamamını örtüp göğüsüne dikkat etmeyecek bir gelenek garip olacaktır. Fakat, sıcak iklimli bir coğrafyada başı serin tutacak bir örtü ve yine hem dekolte hem de serinlik niyetiyle yarı açıklık sağlayan bir giyim tarzı daha olası görülmektedir. Ayette sanki böyle bir durumun sakıncalarını gidermek için tavsiyeler vardır.

Özellikle o dönemlerde günümüzdeki gibi lastikli iç çamaşırların da olmadığı varsayılırsa, başta rastgele bulundurulan bir yazma ile karşı cinsin dikkatini çekme ihtimali olan dekoltenin örtülmesi isteği ve örtüldükten sonra da(o dönemde belki sütyenvari bir önlem de olmadığından) ayakların yere sert vurulmaması dahi incelikle açıklanmıştır.

Ana hedef apaçık olmasına rağmen saç örtme anlamını bu ayete özellikle yüklemek bir hayli hedefi şaşırmışlık gerektiriyor.

Konu han tarafından (4. February 2015 Saat 09:14 PM ) değiştirilmiştir.
han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla