Selamun aleyküm, değerli kardeşlerim,
Kur'an'da "riba" sözcüğünün de türetildiği "artmak,fazlalaşmak,gelişmek,şişmek,kabarmak vb." anlamındaki kök harflerden türetilmiş ayetler vardır.
Galipyetkin kardeşimizin dikkat çektiği ayette birincisi er riba/belirli olan artış - ki, bu belirlilik karşılıksız, emeksiz risksiz elde edilen artıştır. diğeri ise belirli olmayan riba/artış - ki, bu artış emeksiz,karşılıksız, risksiz olmayan artıştır.
Ku'an'da bununla ilgili ayetlerden bir kısmını paylaşacağım.
Kabarmak,büyümek anlamında.
22;5:”… ve rabet ve embetet min kulli zevcim behîc.”
41;39:”… ve rabet, innellezî ahyâhâ lemuhyil mevtâ, innehû alâ kulli şey'in gadîr. “
Kabarma,taşma anlamında.
13;17: Enzele mines semâi mâen fesâlet evdiyetum bigaderihâ fahtemeles seylu zebeder râbiyâ, ve mimmâ yûgıdûne aleyhi fin nâribtiğâe hılyetin ev metâın zebedum misluh, kezâlike yadribullâhul hagga vel bâtıl, feemmez zebedu feyezhebu cufââ, ve emmâ mâ yenfeun nâse feyemkusu fil ard, kezâlike yadribullâhul emsâl.
Çoğalma anlamında.
16;92: Ve lâ tekûnû kelletî negadat ğazlehâ mim bağdi guvvetin enkâsâ, tettehızûne eymânekum dehalem beynekum en tekûne ummetun hiye erbâ min ummeh, innemâ yeblûkumullâhu bih, ve leyubeyyinenne lekum yevmel gıyâmeti mâ kuntum fîhi tahtelifûn.
Emeksiz,karşılıksız,risksiz artma, çoğalma,şişme ile emekli,karşılıklı,riskli artma,çoğalma,şişme vb anlamlarda
30;39: Ve mâ âteytum mir ribel liyerbuve fî emvâlin nâsi felâ yerbû ındallâh, ve mâ âteytum min zekâtin turîdûne vechallâhi feulâike humul mud'ıfûn.
2;276: Yemhagullâhur ribâ ve yurbis sadegât, vallâhu la yuhıbbu kulle keffârin esîm.
2.275 - Ellezîne yeé'kulûner ribâ lâ yegûmûne illâ kemâ yegûmullezî yetehabbetuhuş şeytânu minel mess, zâlike biennehum gâlû innemel bey'u mislur ribâ, ve ehallallâhul bey'a ve harramer ribâ, femen câehû mev'ızatum mir rabbihî fentehâ felehû mâ selef, ve emruhû ilallâh, ve men âde feulâike ashabun nâr, hum fîhâ halidûn.
2.278 - Yâ eyyuhellezîne âmenuttegullâhe vezerû mâ begıye miner ribâ in kuntum mué'minîn.
3.130 - Yâ eyyuhellezîne âmenû lâ teé'kulur ribâ ed'âfem mudâafeh, vettegullâhe leallekum tuflihûn.
4.161 - Ve ahzihimur ribâ ve gad nuhû anhu ve eklihim emvâlen nâsi bil bâtıl, ve ağtednâ lilkâfirîne minhum azâben elîmâ.
Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle,
Allah'a emanet olunuz.