Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23. November 2015, 01:26 AM   #3
Hasan Akçay
Uzman Üye

Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
Hasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud ofHasan Akçay has much to be proud of

Bir önceki iletimde
"daha önce açiklamaya çalistim, anlasilmamis; SiMDi anlasildiysa devam edeyim" demistim.
Anlasildigina dair tek kelime yok, hiç bi belirti yok.

*

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hareket imkâni bulunmayan muhtaçlarin karinlarini doyurmalarini saglayacak bir is sahibi olmalarini temin etmeye yanasmiyor, buna karsi içinizde bir istek duymuyor, bu konuda birbirinizi tesvik etmiyorsunuz
Bu iletinize ben de tesekkür ederim;
muhtaçlara elbet yardim etmeliyiz.

Ne var ki
bize muhtaç olanlara yardim etmemiz, bize muhtaç olmayanlara yardim dayatmasinda bulunmamizi gerektirmez;
dayatmamiz onlarin ehliyet (rüsd) sahibi olduklari hakkinda yanildik anlamina gelir (ayet 6).

Hükmümüz: onlar ekonomik ehliyet sahibidir artik, kendi islerini kendileri kurabilirler.
Iddiamiz: onlar ekonomik ehliyete sahip olamadilar henüz, bizim onlara is kuruvermemize muhtaçtirlar.

Hangisi gerçek kararimiz?

Ayetlere göre açik ve net olana gelince, 4:3'te sözü edilen nisâ
mallari olan, ekonomik "ehliyet"ini ispat etmis akli basinda kadinlardir;
malsiz mülksüz, kendilerine birilerinin is kuruvermesine muhtaç AKLI ERMEZLER degil.
Yoksa himayemiz altinda tutmayi sürdürmemiz gerekirdi onlari (ayet 5).

4:2'deki uyari o ki onlar henüz himayemizden çikmamisken
"mallari"ni kendi malimizla yemiyecegiz; büyük günahtir bu.

4:6'daki buyruk o ki
cinsel güç ARTI ekonomik ehliyet edindiklerinde
mallarini geri verip özgür birakacagiz onlari.

ve 4:3'teki hüküm o ki o kadinlarin bize temiz kilinanlarini,
HER BiRiNi kendi talibine vermek suretiyle ikiser, üçer, dörder nikahlayacagiz (Omar 2 kadini, Hatice 3 kadini nikahlayacak, Ebibekr 5 kadini...)
AMA "Bi büyüklük daha yap, beni evlendir" diyerek bize yetki verenleri nikahlayacagiz yalnizca. Dayatma yok.

*

Lütfen dikkat;
ikiser, üçer, dörder*... ülestirme sayilaridir;
ikisi bir arada ve ayni anda, üçü bir arada ve ayni anda, dördü bir arada ve ayni anda anlamina gelirler
(ve SINIRLAMAKSIZIN beser, altisar... seklinde anlamca devam edip ÖZENDiRiRLER).

O yüzden 4:3'teki nikahlayin evlenin degil evlenDiRin anlamina geliyor.

Yoksa
bi erkegin örnegin dört kadinla bir arada ve ayni anda evlenip gerdege girmesi mümkün degildir;
kaldi ki mümkün olsaydi bile ahlaksizlik olurdu bu.

__________________________________________________ ________________

*Fâtir 1:

Övgüler olsun gökleri ve yeri yaratip
melekleri kiser, üçer, dörder kanatli elçiler yapana...

Allah
örnegin 6 kanatli bir melegin
ÖNCE 1 kanadini, BiR YIL SONRA 3 kanadini, DAHA SONRA 2 kanadini degil
hepsini bir arada ve ayni anda var etmistir.

Zira
Allah bir isin olmasini isterse "Ol!" der, o kadar;
o is hemen olur. Bkz 36:82.

Konu Hasan Akçay tarafından (28. November 2015 Saat 07:26 AM ) değiştirilmiştir.
Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla