Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19. March 2016, 02:35 PM   #56
bartsimpson
Super Moderator

bartsimpson - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
bartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud of

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili arkadaşım.

Herhalde kafanı kurcalayan veya seni epeyi meşgul eden bazı şeyler var. Düşünmüyor ve yazdığın üzerinde ikaza rağmen araştırma yapmıyorsun. Bir tanımı bir yerden alıp diğer bir yere yerleştiriyorsun ve orada da sırıtıyor.

Bak can dostum.

Kullandığın tarif şu:"(otorite ve toplum birey için vardır)"

Bu ifadeyi açarsak iki mânâ çıkıyor:
1-"otorite/devlet ve toplum kişi emrindedir= Diktatörlük, despotizm vs....

2-"kişi, otorite/devlet ve toplum emrindedir= Totaliter yönetim. Buna (buraya dikkat) Komünizm ile ilgisi olmayan ama Rusya'da kurulmuş Komünizm adı altındaki Sovyet diktatörlüğü, işçilerin diktatörlüğü yerine Stalin'in despotizmini/faşizmini de eklemek gerekir.

Bu iki tanım "sosyalizmi" de, "komünizmi" de anlatmıyor.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.
Eh biraz biraz toparladım gibi.
O halde başlayalım.

1 - Sosyalizmi tarifte kullandığım "otorite ve toplum birey için vardır" cümlesi ile sizin tarifinizdeki "otorite/devlet ve toplum kişi emrindedir" cümlesi birbirinden çok farklı kavramlardır. Bu fark okunuşta bile belli iken siz nasıl bu anlamı çıkarabildiniz anlamadım.

Gelelim Sosyalizm'e...

Ne diyor Sosyalizm; sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet (otorite) kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin toplumlara ait (toplum) olduğunu savunan, işçilerin (birey) yönetime katılmalarına ağırlık veren ekonomik ve siyasi teori.

Bakalım iddamı İslam'a uygulayınca ne oluyor?

Din Sahibi'nin elçisi, yani Otorite'nin temsilcisi (ki o da görevi tebliğ olmasına rağmen din konusunda bir nevi otorite) toplumu uyarmak için görevlendiriliyor. Uyarıya cevap veren toplum bireylerinden oluşan ümmet (toplum) uyarıyı ve mesajı bireylere (birey) yaymak için mücadele ediyor.

Bütün bu ifadelerin açılımını Diktatörlük, Despotizm vs... nasıl bağladınız hele onu hiç anlayamadım...

Ama bağlamınızda bir hata yok ve hata bende ise o zaman bahsettiğim sistemleri başta din olmak üzere tekrar irdelemekte fayda var.

2 - Komünizmi tarifte kullandığım "eşit adalet ve eşit dağılım" cümlesinin, sizin tarifiniz olan "kişi, otorite/devlet ve toplum emrindedir" cümlesi ile ne anlam benzerliği var anlayabilmiş değilim. (Çünkü bu tarifi bir şekilde 2. maddenizde komünizm'e bağlamışsınız)

Gelelim Komünizm'e...

Ne diyor Komünizm (Latince kökenli communis - ortak, evrensel); üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız bir toplumsal düzen; ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.

Peki iddamı İslam'a uygulayınca ne oluyor?

Eh onuda anladınız herhalde.

Yukarıdaki tanımların pek çoğu (başta infak müesesesi olmak üzere) sizden öğrendiğimiz ve savunduğumuz düşünceler.

Bilmem haksızmıyım???

Konu bartsimpson tarafından (19. March 2016 Saat 02:45 PM ) değiştirilmiştir.
bartsimpson isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla