Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20. March 2016, 07:34 PM   #66
dost1
Site Yöneticisi
 
dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesajlar: 3.076
Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road
Standart

Selamun aleyküm, değerli Anadolu kardeşim,

Alıntı:
Anadolu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
1.Ağacın yaradılışı ile,
Ağacın İnsan tarafından işlendikten sonra mobilya olması
arasındaki FARKI görebilmeniz lazım...

a.Saffat 96'da yaratmak olarak çevrilen kelime "HaLaK"tır.
HaLaK, yoktan varetmeyi anlatır, yoktan varedilen, mobilya
değil, mobilyanın hammaddesi olan ağaçtır. Yani ayet şunu
söyler: Sen mobilya, uçak, ev, araba yapabilirsin ama "Onun
hammaddesini de seni de yaratan Allah'tır"...

b.İnsan ağacı mobilya yapmak için emek sarfeder.
Bu emeği yok saymak, insanı yok saymak ve insanın hakkına el
koymak olur.

2.Allah'ın hakkı Allah'a.
İnsanın hakkı insana.
Milletin hakkı millete.

3.Özel mülkiyet yoksa Kur'an'da miras hükümleri de yok demektir.

4.Kur'an'da "Mallarınız" kelimesini aratınız ve ayetlere bakınız...

Ben fikrimi belirtmek için girmiştim. Fazla bile yazdım.

Benden bu kadar...

Saygı ve sevgi ile...
الخلق[halk] sözcüğü, “yoktan var etme” anlamında olmayıp “takdir etmek, şekil vermek, düzene sokmak” anlamındadır.
“ خلق halq” sözcüğü, Allah'a ait olan “yoktan var etme” eylemi değil, terzinin kumaştan elbise yapması, marangozun keresteden dolap yapması gibi “bir nesneden başka bir şey yapma” veya “uydurma; oluşturma” demektir.

خلق [halq] sözcüğünün esas anlamı, “takdir”dir [ayarlama, ölçülendirme, biçimlendirmedir]. Arap dilinde, “örneksiz olarak, taklit olmayarak yapmak”tır. Ebû Bekr ibn el-Enbari, “Halq sözcüğü Arap dilinde, ‘inşa ve takdir’ anlamlarında olmak üzere iki vecihte kullanılır” der.Lisânu'l-Arab; c. 3, s. 195-196, “Hlq” mad.


"خلق “ halq” sözcüğü Kur'an'da sadece Allah'ın yaratması için kullanılmaz.

Fecr suresinin 8. ayetinde Rabbimiz “Ülkelerde benzeri yaratılmamış olan sütun sahibi İrem'e” demek suretiyle Babil bahçelerini/kulelerini tanımlarken “لم يخلق مثلها Lem yuhlaq mislüha [benzeri yaratılmamıştı]” ifadesini kullanmıştır. Bizler biliyoruz ki, İrem'i yapan, Kur'an'daki ifadesiyle “halq” eden [yaratan] insanlardır.

Bundan başka, Rabbimiz Âl-i Imran suresinin 49. ayetinde “…انّى اخلق لكم enni ehlüqu leküm [sizin için yaratırım] …” ve Maide suresinin 110. ayetinde “ واذ تخلق ve iz tahlüqu mine’t-tıni [hani sen çamurdan yaratıyordun] …” diyerek yaratma sözcüğünü İsa Peygamber için, Ankebut suresinin 17. ayetinde “…وتخلقون إفكا ve tahlüqûne ifken [iftira yaratıyorsunuz] …” diyerek müşrikler için kullanmıştır.
Halq fiili Kur’ân'da (örneğin Bakara/21, 29; Fecr/8; Mü’minûn/14; Şu‘arâ/137; Ankebût/17; Sâd/7), “takdir etme, biçimlendirme, ayarlama, şekil verme, uydurma” anlamlarında kullanılmıştır.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allahtır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
__________________
Halil Ay
dost1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
dost1 Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Anadolu (20. March 2016)