Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12. February 2017, 05:58 PM   #16
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun aleyküm değerli galibyetkin kardeşim,

Alıntı:
galipyetkin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygın kuman.
Anlatılanlar karşısında bir açıklama beklemen gayet normal.

Biraz rahatsızım.
Düzelince bazı açıklamalarım yanında, bazı açıklamalar da isteyeceğim.
Geçmiş olsun. Tez zamanda iyileşirsiniz inşaAllah.

Alıntı:
İlk şuradan başlamış olayım.
Kenz gibi, varlıkların ihtiyaç dışında elde bulundurulması;
Kenz, definedir. Define de:“Bir şeyi örtmek, gizlemek; ölüyü gömmek” anlamındaki defn kökünden türemiş olup “gizlenen şey” mânasına gelir.

Kur'an'da geçen ayetlere bakalım:

Kehf 82; Ve emmel cidaru fekâne li ğulameyni yetiymeyni fiyl mediyneti ve kâne tahtehu kenzün lehüma ve kâne ebuhüma saliha* feerade Rabbüke en yeblüğa eşüddehüma ve yestahrica kenzehüma* rahmeten min Rabbik* ve ma fealtühu an emriy* zâlike te'vilü ma lem testı' aleyhi sabra;

“Duvara gelince: O, şehirde iki yetim oğlanın idi. Onun altında onlara /iki yetim çocuğa ait bir hazine var idi. Ve babaları da salih idi. Bundan dolayı Rabbin diledi ki, o iki çocuk buluğ çağına ersinler ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarsınlar. Ve ben onu EMR’imden yapmadım. İşte senin sabretmeye güç yetiremediğinin te’vili budur”.

Kasas76: İnne Karune kâne min kavmi Musa febeğa aleyhim* ve ateynahu minel künuzi ma inne mefatihahu letenuü bil usbeti ülil kuvveti, iz kale lehu kavmühu la tefrah innAllahe la yuhıbbül ferihıyn;
Muhakkak ki Karun, Musa’nın kavminden idi de onlara haddi aşıp zulm etti... Ona öyle hazineler vermiştik ki onların anahtarları kuvvet sahibi sargın bir topluluğa zor-ağır gelirdi. Hani kavmi ona dedi ki: “Şımarıp sevinme, muhakkak ki Allah şımarıp taşkınlık gösterenleri sevmez”.

Tevbe34: Ya eyyühelleziyne amenu inne kesiyren minel’ahbari ver ruhbani leye'külune emvalenNasi bil batıli ve yesuddune an sebiylillâh* velleziyne yeknizunez zehebe vel fiddate ve la yünfikuneha fiy sebiylillâhi febeşşir hüm Bi azâbin eliym;
Ey iman edenler!. Muhakkak ki ahbar’dan ve ruhban’dan bir çoğu insanların mallarını batıl olarak yerler ve Allah yolundan alakoyarlar. Altın ve gümüşü depolayıp gizleyen ve onları Allah yolunda infak etmeyenlere gelince, onları elim bir azab ile müjdele!

Tevbe35: Yevme yuhma aleyha fiy nari cehenneme fetükva bi ha cibahühüm ve cünubühüm ve zuhurühüm* haza ma keneztüm lienfüsiküm fezuku ma küntüm teknizun;
Cehennem Narı’nda, onların/altın-gümüş’ün üzeri kızdırılıp, bunlarla onların alınları, yanları ve sırtları dağlanacağı gün: “İşte bu kendi nefsiniz için toplayıp sakladıklarınız; artık tadın hazine edindiğinizi/depolayıp gizledikleriniz”.

Tevbe Suresi Medine dönemi ayetlerindendir.Zekatın, sadakanın beytul mala toplandığı dönemdir bu dönem.
Kenzin yasaklanması Tevbe 34 de baktığımızda Ahbar ve Ruhbanlar içindir. Bu sayılanlar o zamanda devleti yönetenlerdir ve vergileri toplayanlardır. Halktan toplananlar halk için harcanmaz ve gizlenip depolanırsa bunu yapanlar için de ne yapılacağı tevbe 35 de belirtilmiştir.

İnananlar Zekatını verecek sadakasını verecek ve ihtiyaçtan arta kalanları infak edeceklerdir. Beytülmalı elinde bulunduranlar da bunları kenz etmeyecekler/gizlemeyecekler ve halkın refahının artması için Allah yolunda harcama yapacaklardır.

Alıntı:
İhtiyaçtan olmayan kat-kat Riba gibi, faizin vs'nin de mal varlığına katılarak
mizanda vezin kuralının
şu anda anladığımız miras(hissesi ifadesi) veya vasiyet ile aşılmaya kalkışılması güç sahibi olmayı; haramı doğurur.
Riba haram olduğu için müslüman olduğunu söyleyenler için bunun olması olası değildir.

Miras kişilerin ihtiyacı olarak kullandıklarının varislerine bırakılması olayıdır kenz olayı değildir.

Alıntı:
O halde burada miras/vasiyet ile anlatılmak istenen, malımızın mülkiyetinin akrabalar içerisinde dönüp dolaşan bir mal/devlet/güç olması olmamalı. Yoksa aksi eylem Kur'an ayetlerini torpillemedir.

Saygılarımla.
Galip Yetkin.
Allah ne dediyse o kardeşim. Müslümanlar ihtiyacında olan malların ya da paraların tasarrufunu varislerine ve dilediği kişilere bırakabilir.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.