Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26. August 2017, 04:36 PM   #2
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun aleyküm, değerli yolcu42 kardeşim,

Alıntı:
yolcu42 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tavafın 7 kez olması yahudilikten gelme demişsiniz.peki doğrusu ne olabilir?"hacc" kelimesi "hâcce" fiilinden gelmiş olabilir mi.yani "tartışma" anlamında.
"büyük hac gününde insanlara bildiridir"(tevbe3)
Hac27 de "insanlara haccı ilan et." Değil de "bilhacci" "insanlara hac ile ilan et".anlamı doğru değil mi.Hacc aslında bütün kavimlerden kişilerin katılımıyla büyük bir tartışma platformu olabilir mi?Bir zaman böyle bir değerlendirme okumuştum.Mantıksız da değil.
Hacc, “kasdetmek” demektir. حجّ الينا فلان [hacce ileynâ fulânun/filan kişi bizi kasdederek bize ayak bastı (geldi)] denilir. Zebidî ise buna ilave olarak, حجّ [hacc], ‘ayak basmak, kanıtla gâlip gelmek, bir yere defalarca gitmek” gibi açıklamalarda bulunur.
Bu açıklamalar netleştirilirse, hacc, fiil olarak, “bir şeyi zihne yerleştirmek ve onu yapmaktır” denilebilir. Bu sözcük, âyetlerde olduğu gibi Beyt, Ka‘be gibi kelimelerle tamlama yapıldığında, “Ka‘be'yi kafaya koyup oraya gitmek” manasına gelir. İsim olarak ise, “Ka‘be'de yüksek ilâhiyât öğretim ve eğitimini kafaya koyup oraya gitmek, orada İbrâhîmî eğitim ve öğretimle İbrâhîmleşmek; bir tevhid eri olmak” demektir.

Haccı ekber ile ilgili oldukça fazla rivayet var. Allah Resulu'nun katılımı nedeniyle Haccı ekber denildiğini düşünüyorum.
Bu türden rivayetler de var: "Arefe günü, kurban bayramının birinci günü, Minâ'da kalınan bütün günler, hacc-ı kıran, bütün hacc günleri, o yıl Müslümanlarla müşriklerin birlikte haccetmeleri, Yahudi, Hıristiyan ve Mecusîlerin bayramlarının da o güne denk düşmesi, bu güne, "ekber" sıfatının verilmesi, o günde Ebû Bekr'in haccetmesi ve antlaşmaların bozulduğunun ilan edilmesi sebebiyledir."

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.