selamlar.
bir de şu açıdan bakalım, kaza namazı kavramı biraz da her kılınan namaz ile bir nevi bonus puan kazanılması gibi bir perspektife dayanıyor.
kavramları ben de yeni öğrendiğim için hatalı kullanıyor olabilirim ama bildiğimiz şekilsel namazın Kuran'da emredilen günlük dozunun, insanın hayatını en verimli şekilde düzenleyebilmesi için yeterli olduğunu düşünüyorum, önceki dönemlerdeki yapılmamışlıkların getirdiği bir telafi isteği var ise, bunun, gereken şeyi gerekenden fazla yapmak ile değil, salatı geniş anlamı ile hayata almak ile daha etkili olarak sonuca dönüşebileceğini düşünüyorum.
aklı başında kimse kimseye namaz kılma demez. dileyen dilediği kadar fazladan kılabilir. ama bunu bir tür hesap mahsuplaşması, ek bonuslar ile eskilerdeki eksileri hiç olmazsa nötrleme umudu, ümit dünyası olarak bakmak doğru olmaz diye düşünüyorum. bizlere emredilen her şey Kuran'da belli. yaşantılarımızı Kuran'ın gösterdiği yolda düzenlemek, namazı/salatı yaşantımıza en iyi şekilde yansıtmak, ekstradan birşeyler yapma isteklerimizi bu yolda değerlendirmek bana daha doğru geliyor. "Yüzlerinizi doğu ve batı yönüne çevirmeniz hayırda erginlik/dürüstlük değildir..." ayetini de bu paralelde düşünüyorum.
Konu mavera tarafından (2. June 2009 Saat 08:23 PM ) değiştirilmiştir.
|