Teşekür sunday kardeş.önce kuranı kerim peygamberimize vahyin gelişi ile peygamberimizin ölümüne yani vahyin kesilişine kadar geçen süreç içerisinde geçen bir kültürü yansıtır. Bize kuranın dışından gelen bilgiler tanımlar kuranın kendi içerisinde anlatmak istediği tanımlarla kastedilmek isteniilen manalarla genelde uyuşmamaktadır.İşte kuranda geçen bir kelimenin ne anlama geldiği kuranın içinde geçen onunla ilgili başka ayetlerde geçtiği zaman ayetlerin akışı içerisinde o kelimelerin kastettikleri manalar anlaşılır. Mesela hiç soba kelimesinin duyulmadığı sobanın icat edilmediği bir dönemdebir tanesi dese ki. ben istanbuldan bir soba aldım. dese bu soba kelimesini hiç duymamış bir toplumda şaşkınlık ve merak uyandırır. yenir mi içilir mi. hiç duyulmamış bir kelime bu kelime açıklama ve izah istemektedir. devam ediyoruz.
Sobayı evin bir köşesine kurdum. içerisine odun doldurdum ve kipritle tutuşturdum. evi öyle güzel ısıttı ki üşüme ve titremelerimiz gitti. işte soba kelimesini başka bir cümlede kullanıldığı zaman ısıtıcı bir araç olduğu anlaşıldı. Kuranda geçen kelimeler de başka başka ayetlerde geçtiği zaman kastedilen manalar böyle yakalanmaktadır. eğer. kuran okumaya başlandığı zaman önceki bilgileri doğru ve yanlış ne varsa atarsak. sadece kuranda bulduğumuz bulgularla hareket edersek net ve halis olan dini ancak o zaman yakalayabiliriz. Kuranı Düzgün anlamak için önce kuranda geçen kelimelerin tanımını kurandan arayarak bulduktan sonra ayetlerin ve kıssaların ne anlatmak istediği yakalanabilir.Allah kainatta yaratılmış olan bütün şeylerin çift yaratıldığını söylemektedir.
|