Selam,
Salat Kur'anda Allahı anmak ve ondan yardım dilemek, dua etmek anlamlarında kullanılmıştır.
Taha 14
Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah'ım. Benden başka ilâh yoktur. Bana ibadet/kulluk et; beni anmak için namaz kıl ( salatı ikame et).
Bakara 45:
Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu, şüphesiz, huşû duyanların dışındakiler için ağırdır.
Bakara 153
Ey iman edenler, sabırla ve namazla yardım dileyin. Gerçekten Allah, sabredenlerle beraberdir.
Kulun salat ederek/namaz kılarak Allahı nasıl anması ve ondan nasıl yardım dilemesi gerektiği Kuran'da yeteri kadar anlatılmıştır.
Bunun dışındaki salat kelimesinin kullanımları, bu asıl anlamı dikkate alınarak güzel bir hitabet üslubu içinde, simgesel kullanımlardır.
Ahzab 56'daki kullanım da bu şekilde bir kullanımdır. Allahın Resulünü anmasıdır. Ona destek vermesidir. Ancak bu kullanım salat'ın asıl anlamı değildir. İfadenin, sözün etkisini güçlendirmek için kullanıldığını düşünüyorum.
Namaz kelimesi üzerindeki spekülasyona gelince, ister kabul edin ister etmeyin bu kelime Türkçeye girmiş ve herkes tarafından bilinen bir kavramdır. Salatı İkame etmek namaz'dır. Namaz/Salatın İkamesinde hatalar yapılıyor gerekçesi ile farklı bir kategoriye konulmasına gerek yoktur. İnsanlara salatın nasıl ikame edileceğini anlayamıyacakları hatta karşı çıkacakları kavramlarla anlatacağımıza, kabul görmüş olan namaz kavramını karşılığını islam dinine göre ikame edilmesi gereken salat olarak doldurmak en mantıklı yaklaşımdır. Bu vahyin de takip etmiş olduğu yoldur.
Allah bize din olarak İslamı seçti, bu dine girenleri, teslim olanları müslüman olarak adlandırdı. Müslüman olan Allahın indirdiği dinin gereğini yerine getirendir. Namaz kılmak/salatı ikame etmekte bu dinin rituel bir ibadet biçimidir. Bir rituel olarak bir yanıyla Kul-Allah ilişkisine bir disiplin getirmekte iken Kul-Kul boyutunda da simgesel bir işlevi vardır. Namaz dindarlığın görünen yüzlerinden birisidir, dindarlığın somutlaşmış görüntülerinden birisidir. Bu nedenle, Kuranda salat kavramı, diğer dini açıdan doğru olan davranışlarla birlikte anılmaktadır. Çünkü samimi olarak salat eden Allahın emirlerini de kabul etmiştir.
Allahın emirlerini kabul etmedikleri halde kendilerine dindar görüntüsü vererek toplumsal kabul peşinde koşanların durumundan Maun suresinde bahsedilmektedir. Onlar namazı Allahın dinini kabul etmeden, toplumsal kabul görmek amacıyla kılanlardır. Sözleri, ki namaz da simgesel bir ifade olarak söz gibi düşünülebilir, ile eylemleri olumsuz anlamda çelişenlerdir. Namaz kılıp Allahı anan, ondan yardım isteyen eğer samimi ise eylemlerinde de müslüman olduğunu kanıtlamalıdır.
Muhabbetle.
|