Alıntı:
Apollonius Nickli Üyeden Alıntı
Anladım. Teşekkür ederim.
|
Asıl ben teşekkür ederim. Açıklamama vesile oluyorsunuz. ALlah'ıma sonsuz hamdü sena ve şükürler olsun.
Alıntı:
Peki "Sinek onlardan bir şey kapacak olsa, bunu bile ondan geri alamazlar." ne anlama geliyor?
|
İsteyenin de istenilenin de aciz olduğu anlamına geliyor.
Alıntı:
Bir sivrisinek olarak düşünecek olursak "Allahtan başka yakarılan rableştirilmiş insanlar"dan sivrisineğin kan kaptığını falan düşünebiliyorum. Öbür türlü düşününce anlayamadım ayeti. Bir iki tefsire baktım ama bu yakarılanlar hep "cansız putlar" olarak yorumlanmış. Ayette Arapça gramerde yakarılanların "cansız" olduğuna dair bir ibare var mı?
Ayrıca bu sineğin yakarılan varlıklardan bir şey kapma meselesi ile ilgili tatmin edici bir açıklama göremedim hiç bir yerde.
Sizin görüşünüzü de alabilir miyim?
|
Değerli Kardeşim!
Ayetlerin orijinalini görürsek soruların daha net anlaşılır.
Özellikle “darbmesel” , “kefere”, “dalâl” , “fısk” ,”dunillah” kelimelerine iyi bakmak gerektiğini düşünüyorum.
Bakara;26: İnnAllahe la yestahyıy en yadrıbe meselen ma beudaten fema fevkaha, feemmelleziyne amenu feya'lemune ennehülHakku min Rabbihim, ve emmelleziyne keferu feyekulune maza eradAllahu bihaza meselen, yudıllu bihi kesiyran ve yehdiy bihi kesiyra* ve ma yudıllu bihi illel fasikıyn;
Muhakkak ki Allah bir sivrisineği ve onun da fevkındeki bir şeyi misal vermekten haya etmez. Bilfiil iman edenler/güvenenler bunun Rabblerinden bir Hak/gerçek olduğunu bilirler. Kendi hakıkatlerini örtücü olanlara/kafirlere gelince, onlar da derler ki “Allah bunu misal vermekle aceba ne murad etti?”. (İşte Allah) bu misal yollu anlatımla bir çoklarını saptırır, bir çoğunu ise gerçeğe hidayet eder... (Allah) bu misal yollu anlatımla fasıklardan başkasını saptırmaz.
Hacc;73:
Ya eyyühen Nasu duribe meselün festemiu leh* innelleziyne ted'une min dunillahi len yahluku zübâben ve levictemu leh* ve in yeslübhümüzzübâbü şey'en la yestenkızuhu minh* daufet talibu velmatlub;
Ey insanlar!... Bir mesel verildi; onu dinleyin... Allah’dan başka çağırdıklarınız, onun için bir araya toplansalar bile, bir sinek dahi yaratamazlar. Sinek onlardan bir şey kapsa, onu ondan kurtaramazlar... Talib/isteyen de matlub/istenilen de acizdir.
Ayette "cansız putlar" diye bir kelime yok.Sözünü ettiğiniz kelime "dûnillah"dır.
“dun” sözcüğünün esas anlamı; “seviyesi düşük; ast” demektir. Dunillah kelimesi; “Allah’ın astları” şeklinde Türkçeye çevrilmelidir.
“Allah’ın astları”ndan kasıt ise; O’nun yarattıklarıdır, yani melek, insan, cinn, şeytan, hayvan vb...
Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.