Necm suresinde söylediğiniz gibi Cebrail ismi geçmez. Bunun Cebrail olduğunu Bakara 97 ayetinden anlarız. Yazdığınız Hakkı Yılmazın mealini önce inceleyelim.
Bakara 97: (“De ki: “Kim Cibrîl’e düşmansa, bilsin ki şüphesiz Allah onu [cibrîl'i], Kendisinin bilgisi gereği, iki eli arasındakileri doğrulayıcı, inananlar için bir yol gösterme ve müjde olarak senin kalbine indirmiştir.”)
Ayetten anladığımıza göre insanların bir kısmı Cibril adıyla geçene düşman kesilmiş ki Allah onlara kızıyor. Neden düşman kesilmiş ve ne işi dolayısıyla olabilir dersek, demek ki Allah tan gelen ayetlere aracılık yapıyor ve bunları beğenmeyenler varda ondan olsa gerek. Yoksa bu ismi ne maksatla zikrettiğini anlayamayız. Peki, ne diyor bu konuda? Kendisinin bilgilendirdiği yani görevlendirdiği bilgiler gereği, ona iletilenleri doğrulayıcı, inananlar için yol gösterme ve müjde olarak senin kalbine indiren odur diyor. Demek ki Cibril Allah ın gönderdiğini peygamberimizin kalbine indiriyor yani ona tebliğ ediyor. Peki, neyi tebliğ ediyor? Birçok ayetinde sizlere rehber, yol gösterici ve müjde olsun diye kur’anı indirdim demiyor muydu? Peki, burada kur’an ismi geçmediği halde biz bunun kur’an olduğunu bu yolla anlayamıyor muyuz? Kuran mealinde gizli yüklemin açığa vurulması çok doğaldır. Bunda da bir sakınca yoktur bana göre. Önemli olan mana ve anlamının değişmemesidir. Ayette Cibril isminin geçmesi boşuna olmasa gerek. Bahsedilen Allah ın ayetleri ve onun elçisine iletilmesidir. Demek ki arada bahsedilen Cibril var. İndirilen de insanlara yol gösterici olarak daha önce kur’anı indirdim dediğine göre burada başka bir indirilen anlamak bana göre doğru olmaz.
Ben bunları anladım rabbim yanıltmasın. Ben genelde tek meale bağlı kalmam bu durum bizleri yanılta bilir diye düşünüyorum, elbette bu benim düşüncem her düşünceye saygı duyarım. Selamlar
|