Ben bakara 97 ve 98. ayetlere müteşabih ayetler demedim. Mikail konusunda detaylı bilgi olmadığından, kur’andaki müteşabih ayetler gibi, bu sözün ardına düşüp başka anlamlar vermek yerine, zamana bırakmalıyız diyorum. Bakın ne yazmışım hatırlayalım.
(Şimdi kendimize soralım, kur’anda birçok ayetleri içinde müteşabih olmalarından dolayı hala bir şey anlayamıyoruz. Ama anlamını bilmediğimiz için inkâr da etmiyoruz. Burada bizlere düşen görevini ya da anlamını bilemediğimiz ayetlerin peşinden koşmak yerine, açıklanan ve anlayabildiğimiz ayetlerin ardına düşmek bence en iyisidir. Zaten Allah ta öyle söylüyor. Müteşabihlerin değil, muhkemlerin ardı sıra gidiniz.)
Kur’anda geçen birçok müteşabih ayetleri örnek vererek, nasıl onların üzerinde bilmediğimiz halde fazla durmuyorsak, burada geçen Mikail isminden ve görevi konusunda açıklama olmamasından dolayı bir bilgimiz yok. Burada söylediğim nasıl müteşabih ayetlerde bilemediğimiz ya da anlayamadığımız konuları zamana bırakıyorsak, burada geçen Mikail sözünün manasını ve görevini de zamana bırakıp araştırmalıyız diyorum. Selamlar.
|