Selam
Ali Rıza üstadım öncelikle ellerine sağlık çok güzel bir açıklama yapmışsın
ben sorumu değiştirerek ve başka bir açıdan sorayım o zaman
Geçenlerde ezan okunurken
"HAYYE ALESSALEH" lafzı üzerinde yoğunlaştım. Daha doğrusu buna aşırı derecede kulak kabarttım.
Evet evet!
"SALEH" diyordu. Yani
"SALAT" 'ın sonu "H" ile biteni.
Yarım yamalak Arapça bilgimden yola çıkarak şöyle bir çıkarımda bulundum. Eğer yanlışım varsa bilen arkadaşlarımın düzeltmesini rica ediyorum.
"ISLAH" kelimesinin "SALAH" tan türediğini az çok anlıyorum.
Halk arasında eğri yolda olana , kötülük üzerinde bulunana genelde "ALLAH ISLAH ETSİN" derler.
Yani "ALLAH EĞRİLİĞİNİ DÜZELTSİN, TESVİYE ETSİN, DOĞRU YOLA ERDİRSİN" anlamlarına gelir.
Başka bir açıdan bakarsak; cemaatle namaz kılmak 27 derece daha sevap derler.
Ben evimde ferdi olarak namazımı kılıyorum. Camiye gidiyorum, orda da namaz kılıyorum. Aradaki fark nedir?
Sadece fazlalık olarak imamın arkasında saf tutuyorum, bir de çarşıda sokakta birisini gördüğümde, "BU ADAMI BİR YERDE GÖRDÜM AMA NERDE? HA! TAMAM TAMAM! CAMİDE SAFTA BENİM YANIMDA NAMAZ KILMIŞTI" diyorum.
Başka?
Hiiiç
İslama, müslümanlara bir faydam oldu mu?
Yok
Demek ki, evde de namazımı kılsam, camide de kılsam farkeden birşey yok.
Bir de şöyle düşünüyorum; Cenab-ı Allah Kuran'da namazlarda rekat sayısından veya bir namazı nasıl kılacağımızdan neden bahsetmedi acaba?
Acaba kılınan namazla Kuran'daki namaz ayrı şeyler mi?
Acaba Cenab-ı Allah'ın nazarında eğilip doğrulma hareketlerinin ve rekatlerin hiçbir önemi yok muydu?
Acaba şöyle mi olmalıydı?
Camiye (veya mescide) gideceğiz. Camide en yaşlı, ya da en itibarlı bir kişinin etrafında halka biçiminde durarak (saf değil. sadece o kişiyi daha rahat görebilmek ve de duyabilmek için) onu dinleyeceğiz. Şimdilik bu kişiye imam diyelim.
İmam seslenecek; "Arkadaşlar aranızda derdi sorunu olan var mı? Var olanların derdine derman olacak kimse var mı öyleyse?" Sorun çözülecek.
Yine diyecek,"Arkadaşlar cemaatten bir arkadaşımızın evi harap bir şekilde. Aranızda boyadan tamirden anlayan var mı?" Sorun çözülecek.
Yine,"Arkadaşlar mahallede çöpler ortalığa dökülmüş. Gelin hep beraber mıntıka temizliği yapalım." diyecek.
Yine,"Aramızda şirke götürecek bir takım davranışlarda bulunanlarımız var. (Şeyhe,türbeye,vs.. istimdat edenler) Gelin tevhidi çalışmalarda bulunalım."
Ve böylece "ISLAH" (Eğrilikleri düzeltme,sorunlara çare bulma) çalışmaları yapılacak.
Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum?