Tekil Mesaj gösterimi
Alt 5. June 2010, 05:49 PM   #31
myro
Katılımcı Üye
 
Üyelik tarihi: May 2010
Mesajlar: 34
Tesekkür: 1
14 Mesajina 15 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
myro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud ofmyro has much to be proud of
Standart Tarikat Istılahları - hiiç

Soru : Mürşit dediğiniz evliyadan sayılan beşer kişi; Allahla kul arasında bir vasıta değil midir? (yani allaha yakınlaştırmıyor mu)

Cevap : Mürşit evliyadan olması şart değildir herhalde. Allah'la kul arasında bir vasıta nasıl olsun. Kesinlikle değildir. Allah'a kimsenin kimseyi yakınlaştırmaya gücü yetmez.
Kasas Suresi 56. Ayet :" (Resulüm!) Sen sevdiğini hidayete erdiremezsin; bilakis, Allah dilediğine hidayet verir ve hidayete girecek olanları en iyi O bilir. "

Mürşit eğer bir bilgisi varsa ve Allah'a giden yollar konusunda ehil ise müridini bu yola sevk eder. Bu yol başarılı bir yol mudur değil midir Allah bilir. Eğer mürşid iyi değilse ve cahillerden ise vereceği akıl da bir işe yaramaz. Mürşid bu manada bir öğretmen gibidir. Sadece tebliğ eder, anlatır. Gerisi öğrencinin işidir.

Soru : Mürşit Allaha ayna değil midir?
Cevap : Hayır nasıl olsun. Tam cümledeki manasıyla hangi beşer bu tip bir şeye soyunabilir. Fesubhanallah. Ama şu manada kullanılıyorsa, mürşid öyle güzel bir müslümandır ki görüldüğü anda Allah akla gelir deniyorsa bu doğrudur. Niye olmasın. Hemen her müslüman görüldüğü anda Allah'ı hatırlatır.

Soru : Mürşitin Allahtan ayrısı gayrısı yok mu?

Cevap : Mürşide insan üstü bir konum yüklemek uygun değildir. Mürşid eğer salihlerden ise ve Allah'ın veli kullarından ise ne mutlu. Allah çok yüce ve uludur. Kimseye ve hiçbirşeye muhtaç değildir. Herşey ve herkes ona muhtaçtır. İnsanlar arasında üstünlük ancak takava iledir. Onu da insanlar bilmez.

Hülasa;

Şahsen pek çok tarikatı yakinen bilirim. Genelde alt kesimle hiç muhatap olmadığım için sizin bu anlattığınız şeylere şahit olmadım. Yakinen bildiğim tarikatlerin hocaefendilerinden Kurana azcık bile aykırı hiçbir şey duymadım.
Tarikatin özüne hakim olmayan insanlar, eğer bir de cahil ise neler neler söylerler. Bu her kesim de böyledir. Cehalet insanlara neler yaptırır. Amma hakikatte böyle değildir.

Rabıta bir yöntemdir. Tarikat mensupları bu islam için şarttır demezler. Kuran da vardır da demezler. Daha önce anlattığım şekilde sadece bir yöntemdir. Başarılıdır değildir ayrı konu. Sonuçta insanlar Allah'a yaklaşmak için pek çok yöntemler denerler. Hepsi Kuran'da aynen yoktur. Kuran güzel amelden bahs ediyor. Nefis terbiyesinden bahs ediyor. Bunları gerçekleştirmek her müslümanın görevidir. Bunun için Kuran'a aykırı olmamak kaydıyla pek çok yöntem denerler.

Sonuç olarak Şeriatta helal-haram-mübah-farz gibi kavramlar vardır. Mübah olan davranışlar sınıfından herşey yapılabilir kimse bundan dolayı dinen ayıplanamaz.
myro isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
myro Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (7. June 2010)