Halukgta kardeşim,
Sizi tanımıyorum. Ama size ortak paydamız nedeniyle kardeşim demeyi uygun gördüm.
Sizinle benim Kuran'a bakışımızda temel farklılıklar var. Temel, çünkü, henüz sizinle neyin muhkem neyin müteşabih ayet olduğu konusunda bile hemfikir değiliz.
Bana göre müteşabih, ne ilimadamları tarafından zamanla bulunacak ayetlerdir, ne de namaz ve oruç vakitleri muhkem ayetlerdir.
Muhkem ayetler üzerinde ihtilaf olamayacak, açık,kesin,değişmeyecek ayetlerdir. Örneğin, evrensel ahlak kuralları ve evrenin görünen ayetleri.
Müteşabih olanlar ise, sembolik, mecazi, batıni ve içiçe anlamlar içeren ayetlerdir. Bu konu, böyle anlaşılmadığı için, islam dünyasında herhangi bir konuda dahi uzlaşı yoktur.
Bugün,bu site gibi islami sitelerde birçok örneğini gördüğümüz, iblis aslında nedir, şeytan aslında nedir, melekler nedir, ruh nedir, cin nedir,cennet nedir vs. gibi konuların tartışılıyor olmasının nedeni Kuran'ın apaçık olması, her okuyanın bundan kendince nasiplenmesi vs. değildir. Bu konular, kendini ancak bilgi ile donatmış, üzerinde düşünen, araştıran kişilere açılacaktır. Müteşabih budur.
Yoksa, Kuran, ilimadamları tarafından ileride keşfedilecek, örneğin, evrenin genişlemesi, büyük çatırdı gibi müteşabih olarak tanımlanan konuları haber veriyor değildir.
|