Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31. December 2010, 07:05 AM   #13
ebu Maruf
Uzman Üye

Tesekkür: 18
39 Mesajina 55 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
ebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud ofebu Maruf has much to be proud of

Alıntı:
hiiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İnşallah ama bir konuda anlaşaım,, o sözlerin hadis olduğundan emin misiniz? Bununla ilgili bir dayanağınız var mı? dayanağınızın papaz nerkonun savunduğu tevrattakinden daha mı sağlam.

Ondan sonra rivayetler gerçek mi yoksa uydurmamı tartışırız, peygamberin hadisleri haktır gerçektir, onun hadisleri Kurandadır,.. yalanlayanlar doğruyu bulamaz,,,

saygılar
Değerli kardeşim İslamda ilim kaynağı temel olarak 3 ana konu vardır.
1-vahy
2-haber
3-akıl

Burda haber kaynaklarının irdelenmesi çok önemlidir.Bu sebebden dolayıda hadis ilmi ortaya çıkmıştır.
Bize ulaşan kitap halindeki hadis kitaplarının toparlanma yılları hicretin ilk asrıdır.
İmam ebu Hanifenin müsnedi yada İmam Malikin Muvattası.Bu kitaplar ve bunlardan sonraki hadis kitaplarında raviler belirtilirken.Şu şekilde ibareler vardır falanca bana okudu onada falanca okumuş oda falancadan duymuş gibi.
Yani ravilerin isimleri yanı sıra onların nakil ederken yazılı metinden okudukları yada ezberden söyledikleri arapça metinlerde geçer.
Yani bazılarının direk yazılı metinlerden nakledildiği geçer.
Ben kanaatimi belirteyim.ALLAH Rasulune s.a.v zaman olarak o kadar yakın dönemlere dayalı hadis kitaplarının toparlanması hatta bazılarının yazılı olarak nakli vede hadis ilmindeki ravilerinin sıhatindeki aşırı titizlikler.Şahsım adına Hadis Kitaplarındaki rivayetlerin reddedilmemesi gerekliliğini.Zira Ayetler gereği müslümanlar hakkında hüsnü zanında oluşması gibi faktörlerle birlikte kaynak olarak kabulu noktasında incelenmesi gerekliliğini getiriyor.
Tabiki fitne katmak isteyen insanlar olmuş olabilir.
Bunlarıda Kuran ile uyumu yada diğer hadis rivayetlerle uyumu noktasında ele alınmalıdır.
Hadis ilmi sadece nakilden ibarettir.Metni değerlendirmez.
Ravi zincirinin sağlamlığına göre nakil yapılır.
Yani Muhaddisin kanaatınca.
Fıkıh ise farklıdır.Metni değerlendirir.
Hadisler arasındaki tearuzları yada Rivayetlerin Ayetler arasındaki tearuzları incelenerek ictihad edilir.
Ben bir hadisin Kuranın genel söylevine ters düşmemesi durumunda kabulunu savunurum.
Zira Müslümanları yalan sözlemez olarak kabul ederim.
Heleki allame tarafından nakil ve referans olarak verilmişse hiç düşünmem.
Lakin tearüzlarda kanaatımı kullanırım.
Yukarıda benim verdiğim rivayetlerin hadis olduğuna emin olup olmadığımı sormuşşun.
İşte yukarıdaki açıklamalarım ışığında benim kanaatim bunların hadis olduğu noktasındadır.

selametle
ebu Maruf isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
ebu Maruf Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (31. December 2010)